Jump to content
Sign in to follow this  
zico

No to kicha - czy nie ? - pytanie o fermentację

Recommended Posts

No to teraz do grona tych pechowców co spieprzyli warkę chyba dołączę ja szkoda tylko że już przy pierwszej warce .Uwarzyłem przy pomocy Weny Pale Ale oto skład

słód Pale Ale Weyermanni 3,8 kg,

- słód Carahell

? Weyermann 0,2 kg,

- chmiel goryczkowy Marynka 35 g (granulat),

- chmiel aromatyczny Lubelski 25 g (granulat),

- dro0d0e Safale US-05 11,5g,

 

robiłem wszystko jak karze prawo .Warka uwarzona we wtorek drożdże dodane w temperaturze 22°C temperatura warki oscylowała w granicach 20°C -21°C zaglądając następnego dnia na działkę (bo tam stoi warka) bulgotało w rurce jak złoto - przykryłem deklem z rurką ponieważ (za namowa kolegi) obawiałem się różnych muszek.Wczoraj zaglądając do kadzi po lekkim otwarciu dekla zobaczyłem ładną piane i poczułem zapach piwa.Dzisiaj zaglądając do kadzi po uchyleniu dekla uderzył mnie w nos ostry kwaskowaty zapach oraz zaobserwowałem brak piany po spróbowaniu nie było czuć jakiegoś kwasu więc poradźcie koledzy i koleżanki co robić , czuy zostawić jeszcze w fermentatorze jeśli tak to na jaki czas .Szkoda pierwszej warki tym bardziej że nabrałem takiej chęci

 

 

Dori

Edit - uszczegółowienie tematu

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj miałem ok 9 °Blg - 10 °Blg sorry ale tyle tych wiadomości i wgłowie i na forum że mi się kiełbasić zaczyna - bo w międzyczasie jeszcze wędziłem kiełbasy

Share this post


Link to post
Share on other sites
dzisiaj miałem ok 9 °Blg - 10 °Blg

a jakie było początkowe ?

Po braku piany można by sądzić że już odfermentowało , ale ten baling :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

no właśnie w tym problem że kurna aż wstyd się przyznać ale zapomniałem sprawdzić :cool: tak byłem podekscytowany tym pierwszym warzeniem

Edited by zico

Share this post


Link to post
Share on other sites

przy jakiej wartości °Blg ma iść w butelki ? Rano będę na działce to sprawdzę jeszcze raz bo mi się tak ręce trzęsły że może coś pomerdałem

Edited by zico

Share this post


Link to post
Share on other sites
.Dzisiaj zaglądając do kadzi po uchyleniu dekla uderzył mnie w nos ostry kwaskowaty zapach oraz zaobserwowałem brak piany po spróbowaniu nie było czuć jakiegoś kwasu więc poradźcie koledzy i koleżanki co robić , czuy zostawić jeszcze w fermentatorze jeśli tak to na jaki czas .Szkoda pierwszej warki tym bardziej że nabrałem takiej chęci

zostaw piwo w spokoju na tydzień, nie otwieraj, nie zaglądaj. za tydzień zmierz blg i spróbuj. jeśli nie będzie kwasu, będzie ok. zaglądaniem i sprawdzaniem tylko możesz napsuć. a smrody w trakcie fermentacji bywają różne...

Share this post


Link to post
Share on other sites

ZIKO zrób tak jak radzi YEMU. Nie mierzyłeś na początku - to jest błąd. Drugim błędem może być balingomierz. Sprwadź go na zwykłej wodzie w temp. 20°C powinien wskazywać 0.

Tak jak pisał ANTEKS strasznie niskie odfermentowanie po 3 dniach .

Tylko spokój może Cię uratować nie panikuj. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przy obecnych różnicach temperatur (dzień - noc), fermentacje powinno przeprowadzać się w pomieszczeniu nie reagującym zbytnio na temperature zewnętrzną. W mojej altanie różnice temperatur przekraczają 20 stopni, przy takich wachaniach drożdże odmawiają wspołpracy, dlatego nie prowadze fermentacji na działce. Zico, jeżeli masz na działce podobnie z temperaturą, to może być przyczyna ustania fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites

nie na szczęście jak się ustabilizuje to w domku bo jest murowany jest stała w granicach 18°C tak że to nie to .Uspokoił mnie troche kolega Abratek że ten pierwszy strzał co mnie w nos uderzył to CO2i to nic poważnego bo to normalne teraz czekam aż się cicha skończy i do butelek .Raz kozie death jak pisze mój kolega Gonzo z forum wędliniarskiego

Share this post


Link to post
Share on other sites

dzisiaj sprawdzałem i brzeczka ma 4°Blg więc zostawiłem jeszcze trochę na cichą fermentację no i czekam :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cześć :)

 

I po panice :)

no ale stracha przy d...ie miałem .Wiecie w sumie to pierwszy raz i to od razu zacierane nie brew-kit więc nie dziwcie się że się obs....łem :beer::):D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.