Lokee 0 Posted December 1, 2013 Witam wszystkich, właśnie wczoraj popełniłem pierwszą warkę - na razie z brewkitu (Cooper's Irish Stout +ekstrakt słodowy jasny 1,7 kg + ok 17l wody, razem ok 20l + drożdże z zestawu). rehydratyzacja drożdży przy 26oC - po 40 min jeszcze się do końca nie uwodniły ale z natury niezbyt cierpliwy jestem i wlałem do brzeczki (temperatura brzeczki 24oC, 12,5oB przed dodaniem drożdży) i zamieszałem. Nawet bałem się, że nie zaczną pracować, ale już po 4h zaczął się ruch w rurce fermentacyjnej, temperatury brzeczki stała - 23oC. I tu zaczyna się problem - fermentacja jest naprawdę burzliwa - piana ucieka rurką fermentacyjną i wylewa się na pokrywę zbiornika. Pomijając fakt, że szkoda piwa - co mam robić? Nie chciałbym czymś zanieczyścić brzeczki ale chyba piana w całej rurce (i dookoła) też nie jest wskazana? Co zrobiłem nie tak? Pozdrawiam, serdecznie wszystkich czekających na własne piwko... Quote Share this post Link to post Share on other sites
korzen16 272 Posted December 1, 2013 Wszystko OK, podłącz Blow off tube i po problemie. A wygląda to mniej więcej tak Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted December 1, 2013 Niektóre drożdże pracują bardzo intensywnie. Nie ma w tym Twojej winy. Ale nie ma też powodu do niepokoju. Dość szybko drożdże sie uspokoją. Wtedy wyjmij rurkę, umyj dekiel i zamknij z powrotem. Poza tym, patrz post wyżej. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lokee 0 Posted December 1, 2013 (edited) Dzięki, uspokoiliście mnie. Już myślę o następnym nastawie a ten się jeszcze na dobre nawet nie zaczął Żona zażyczyła sobie ciemne pszeniczne. Czy zestaw Coopers pszeniczne + ekstrakt słodowy ciemny + drożdże wb-06 da coś zbliżonego? Edited December 1, 2013 by Lokee Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted December 1, 2013 Jak z brewkitu to może lepiej poszukaj już gotowego Dunkelweizen. Mają go różni producenci (polscy też). Quote Share this post Link to post Share on other sites
karczmarz 86 1 Items Posted December 1, 2013 Ten brewkit jakiś chyba dziwny jest, bo ja na identycznej recepturze jak Twoja również zakończyła się wyjściem piwa z wiadra. Ostatecznie piwo bardzo fajne wyszło. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted December 1, 2013 Dzięki, uspokoiliście mnie. Już myślę o następnym nastawie a ten się jeszcze na dobre nawet nie zaczął Żona zażyczyła sobie ciemne pszeniczne. Czy zestaw Coopers pszeniczne + ekstrakt słodowy ciemny + drożdże wb-06 da coś zbliżonego? A nie lepiej czegoś z Wes'a spróbować, albo Gozdawy ? Czemu promować australijskie produkty ? mam z Gozdawy uwarzonego weizenbock'a, niestety nie powiem jak jego smak, bo za krótko w butlach leżakuje. Na tym kończę swoją zabawę z brewkitami, chociażby ze względu na cenę, jak chciałem milky stouta - to brewkit ~100zł, a z zacieraniem - kupując zestaw słodów, to myślę że w połowie poprzedniej ceny się zmieszczę Pozdrawiam ! PS: W HB zestaw dunkel weizen na 10l to 18,5 zł + drożdże około 10zł i jakby w takim zestawie więcej swojej pracy człowiek wkłada czyli więcej satysfakcji Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted December 1, 2013 Jak chesz robić weizena na wb-06 to po co przepłacać i kupować coopersa z drożdzami? Kup lepiej brewkit przeniczne z WES - jest bez drożdży. Ewentualnie Gozdawę z dedykowanymi drożdżami do pszeniczego. Tylko uważaj, abyś nie załapał się na starszą wersję Gozdawy z drożdzami uniwersanymi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lokee 0 Posted December 2, 2013 Właśnie chodzi o to, że nie będę przepłacał Moja niewątpliwie najdroższa małżonka zrobiła mi prezent i dostałem od razu 4 puchy Coopersa - Irish Stout, Wheat, Sparkling Ale i Draught... Więc na pewno moje pierwsze 4 warki będą z brewkitów... A następne? Zależy od tego w ile czasu zejdą mi te 4 (mam tylko 50 butelek) - ale i tak raczej będą na ekstraktach (małe mieszkanie w bloku i kiepskie warunki do zacierania)... Tu nie chodzi o koszt (nie spodziewam się, że piwo będzie tańsze niż komercyjne) ale o smak (przynajmniej nadzieję, że będzie lepszy). Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted December 2, 2013 Ja też zaczymałem z 50 butelkami. Zanim pierwsza warta skończyła leżakować w butelkach, ich liczba szybko skoczyła do 150 (rodzina plus spożycie własne ;-). Co do pszenicznego to do puchy Coopersa możesz sobie dodać ekstrakt niechmielony pszeniczny z WESa, jest bardzo ciemny - piwo powinno wyjść bursztynowe. Jak chcesz jeszcze coś ciemiejszego do kup ekstrakt ciemny z WES lub Gozdawy. Drożdze z Coopersa możesz sobie zachować na później do jakiegoś piwa z ekstraktów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted December 2, 2013 Zawsze może dodać i pszeniczny i niewielką ilość jakiegoś barwiącego wtedy będzie dunkelweizen PS: Też mam w bloku 46m2, ino że ja mam gdzie wywieźć do leżakowania - gdzie utrzymuję mniej więcej 8-10 stopni więc do leżakowania idealne warunki a po warzeniu kocioł w worek 120l i łubudu na balkon stara jak zobaczy składzik to znowu będzie warczała Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lokee 0 Posted December 2, 2013 ja mam też raptem 46 metrów - a kuchnia to tylko 6m2 Zresztą jakbym cały dzień poświecił na warzenie piwa ze słodów, to rodzinka by z głodu zmarła - kto by wtedy jedzonko żonce i dzieciom przygotował? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted December 2, 2013 ja mam też raptem 46 metrów - a kuchnia to tylko 6m2 Zresztą jakbym cały dzień poświecił na warzenie piwa ze słodów, to rodzinka by z głodu zmarła - kto by wtedy jedzonko żonce i dzieciom przygotował? Ja żonkę i syna mogę "wygonić" do teściowej na obiad i tak moja na tą chwilę jeszcze nie wie ża mam na stanie gar 50l i że lada moment przyjdzie drugi fermentor i jeszcze trochę szpejów Quote Share this post Link to post Share on other sites
Willow 4 1 Items Posted December 2, 2013 E tam marudzicie, ja na 20 metrach warzę i nie mam balkonu, jedyne udogodnienie to piwnica . Jak warzę, to pizza na obiad po prostu . Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted December 2, 2013 E tam marudzicie, ja na 20 metrach warzę i nie mam balkonu, jedyne udogodnienie to piwnica . Jak warzę, to pizza na obiad po prostu . Ja nie narzekam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lokee 0 Posted December 3, 2013 Ten brewkit jakiś chyba dziwny jest, bo ja na identycznej recepturze jak Twoja również zakończyła się wyjściem piwa z wiadra. Ostatecznie piwo bardzo fajne wyszło. karczmarz, dwa pytanka od początkującego o Twój Irish Stout': 1. do jakiego stopnia Ci warka odfermentowała? 2. czy robiłes fermentacje cichą (jezali tak, to jak długo)? Quote Share this post Link to post Share on other sites