szuster 0 Posted December 1, 2013 (edited) Witam, chciałbym się doradzić odnośnie drożdży do wietbiera, mam do wyboru drożdże Danstar Nottingham - Ale Yeast, safale s-05 lub MauriBrew WEISS - Y1433 , które będą najlepsze? Z góry dziękuję za podpowiedź. Edited December 1, 2013 by szuster Quote Share this post Link to post Share on other sites
kantor 350 Posted December 1, 2013 Żadne Breferm Blanche są dobre z suchych. Na tych drożdżach to możesz tylko zrobić ale'a z kolendrą i pomarańczą, na US-05 ewentualnie Nottinghamach. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tenebri 0 Posted December 1, 2013 Według mnie to MauriBrew WEISS - Y1433 ewentualnie będą się nadawać. Robiłem na nich witka i wyszedł dobry. Quote Share this post Link to post Share on other sites
szuster 0 Posted December 1, 2013 Na MauriBrew WEISS - Y1433 będę warzył Weizenbiera i chciałem wykorzystać gęstwę do wietbiera , obecnie mam gęstwę Danstar Nottingham - Ale Yeast więc spróbuję chyba na nich. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 1, 2013 Witbier na drożdżach do weizena to nie będzie witbier. W weizenach całą główną robotę robią właśnie drożdże, a w witbierze przyprawy. Wyobrażasz sobie witbiera z goździkami i bananem? Ja nie. Z suchych S-33 albo Brewferm Blanche. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tenebri 0 Posted December 1, 2013 Ale mając do wyboru z tych 3 rodzai drożdży to MauriBrew WEISS - Y1433 najbardziej by podchodziły.... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Oskaliber 543 1 Items Posted December 1, 2013 Co kto lubi. Rasowy witbier to nie będzie, o ile w ogóle będzie to można nazwać witbierem. Jeśli chodzi o piwowarstwo ja wychodzę z założenia, że albo robię porządnie albo wcale. Oczywiście inną sprawą jest, że to piękne hobby zostawia nam ogromne pole do eksperymentów, więc jeśli ktoś ma ochotę to proszę bardzo. Ja osobiście o taki eksperyment bym się nie pokusił, bo jego skutki są dosyć proste do przewidzenia. No i jakbym musiał koniecznie zrobić witbiera na którychś z tych 3 drożdży to weizenowe byłyby moim ostatnim wyborem. Witbier potrzebuje w miarę neutralnych drożdży, które pozwolą przebić się kolendrze i curacao, a podejrzewam, że weizenowe albo przykryją całkiem przyprawy swoim goździkiem i bananem albo wyjdzie jakaś dziwna mieszanka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
panta_rei 48 1 Items Posted December 2, 2013 Robiłem na WB 06, żadnych goździków, żadnego banana. Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted December 2, 2013 Z tych trzech brałbym kangury - ale to tylko dlatego, że lepszego wyboru tu nie masz. Robiłem na nich kiedyś wita i jakoś tam nawet wyszedł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted December 2, 2013 Z suchych polecam Breferm Blanche. Tylko jedno ale. Podczas burzliwej wydzielają nieprzyjemny aromat siarki, który stopniowo ustępuje. Piwo na tych drożdżach nadaje się do picia po minimum miesiącu. Takie są moje spostrzeżenia. 1 Polo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Polo 2 Posted January 31, 2014 Z suchych polecam Breferm Blanche. Tylko jedno ale. Podczas burzliwej wydzielają nieprzyjemny aromat siarki, który stopniowo ustępuje. A już myślałem, że mi się piwo skisiło na fermentacji , a to taki "urok " drożdży Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted January 31, 2014 U mnie siarką zaczęły dawać pod koniec fermentacji. Przez większość burzliwej miałem przyjemny aromat kolendry, a teraz wyziewy z piekła... Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted January 31, 2014 Problem z aromatem siarkowym znikną. Zaręczam. U mnie po kilku dniach od zabutelkowania piwka nie dało się wypić. Jak już wspomniałem, piwko na tych drożdżach nadaj się do wypicia po ok. miesiącu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted January 31, 2014 A jak siarka zniknęła, to kolendrę było coś jeszcze czuć? Wit to pszenica, więc raczej niezbyt do długiego leżakowania... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Lary 26 1 Items Posted January 31, 2014 Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted January 31, 2014 (edited) Piłem Witka v.1 swojego w środę, warzony był pod koniec sierpnia. Komuś dałem, nie wypił, poniewierała się moja butelka z etykietą, wziąłem bo chyba by ktoś do kosza wywalił i z LP wypiliśmy, było super. Dwa tematy na przyszłość: uważać komu daje się ciężko wykonane własne piwo oraz odkładać kilka butelek. Edit: był na Wyeast 3463 a następne były Mangrove Jack M27 Edited February 1, 2014 by GB... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Howser 2 1 Items Posted January 31, 2014 Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. Robiłem wita na S-33, bardzo dały radę. Siarkowodór przy burzliwej był ale zniknął po zabutelkowaniu. 1 Lary reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Daniel Kałuża 133 Posted January 31, 2014 Zapraszam do przeglądnięcia zakładki "Drożdże Fermentis" w moim arkuszu PPPP. Znajdziecie tam informacje jakie drożdże wykorzystują do wita i innych piw browary Pinta i AleBrowar. Czasem warto takie rzeczy prześledzić. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Andre356 5 1 Items Posted February 1, 2014 (edited) Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. ja uważam że te drożdze do Wita to nieporozumienie. Zrobiłem na nich kiedyś, dokładnie tą samą recepturę jaką miałem sprawdzoną na brewfarm blanche (na BB piwo smakowało, nawet bardzo na pomorskim spotkaniu piwowarów rok temu), ale na S-33 z Witem ma mało wspólnego. Jak Ci smakuje Viva la Vita to może ujdzie, ale wg. mnie będzie za "mdłe" Edited February 1, 2014 by Andre356 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted February 1, 2014 Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera. Spokojnie możesz ich użyć, będziesz zadowolony. Quote Share this post Link to post Share on other sites
bart3q 469 1 Items Posted February 1, 2014 Spotkałem się z opinią od doświadczonego piwowara że t-58 są lepsze od s-33, dzisiaj bym na t-58 robił. Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted February 1, 2014 Witek ma pachnieć, drożdże najlepiej dedykowane do niego. Mam w fermentacji na M27 z torebki. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Polo 2 Posted February 1, 2014 Jak długo pracują na burzliwej Brewferm Blanche ? u mnie minął tydzień i nadal 2 cm piany nad brzeczką , a z rurki "bulga" . Quote Share this post Link to post Share on other sites
piter 22 Posted February 1, 2014 Az skończą Mierz Blg Nie sugeruj się bulkaniem Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted February 1, 2014 Jak długo pracują na burzliwej Brewferm Blanche ? u mnie minął tydzień i nadal 2 cm piany nad brzeczką , a z rurki "bulga" . U mnie pracowały 3 tygodnie, daj im czas. Quote Share this post Link to post Share on other sites