Jump to content
Sign in to follow this  
szuster

Jakie drożdże do wietbiera

Recommended Posts

Witam, chciałbym się doradzić odnośnie drożdży do wietbiera, mam do wyboru drożdże

Danstar Nottingham - Ale Yeast, safale s-05 lub MauriBrew WEISS - Y1433 , które będą najlepsze?

Z góry dziękuję za podpowiedź.

Edited by szuster

Share this post


Link to post
Share on other sites

Żadne :) Breferm Blanche są dobre z suchych.

 

Na tych drożdżach to możesz tylko zrobić ale'a z kolendrą i pomarańczą, na US-05 ewentualnie Nottinghamach.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Według mnie to MauriBrew WEISS - Y1433 ewentualnie będą się nadawać. Robiłem na nich witka i wyszedł dobry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na MauriBrew WEISS - Y1433 będę warzył Weizenbiera i chciałem wykorzystać gęstwę do wietbiera , obecnie mam gęstwę Danstar Nottingham - Ale Yeast więc spróbuję chyba na nich.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witbier na drożdżach do weizena to nie będzie witbier. W weizenach całą główną robotę robią właśnie drożdże, a w witbierze przyprawy. Wyobrażasz sobie witbiera z goździkami i bananem? Ja nie.

 

Z suchych S-33 albo Brewferm Blanche.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale mając do wyboru z tych 3 rodzai drożdży to MauriBrew WEISS - Y1433 najbardziej by podchodziły....

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co kto lubi. Rasowy witbier to nie będzie, o ile w ogóle będzie to można nazwać witbierem. Jeśli chodzi o piwowarstwo ja wychodzę z założenia, że albo robię porządnie albo wcale.

 

Oczywiście inną sprawą jest, że to piękne hobby zostawia nam ogromne pole do eksperymentów, więc jeśli ktoś ma ochotę to proszę bardzo. Ja osobiście o taki eksperyment bym się nie pokusił, bo jego skutki są dosyć proste do przewidzenia.

 

No i jakbym musiał koniecznie zrobić witbiera na którychś z tych 3 drożdży to weizenowe byłyby moim ostatnim wyborem. Witbier potrzebuje w miarę neutralnych drożdży, które pozwolą przebić się kolendrze i curacao, a podejrzewam, że weizenowe albo przykryją całkiem przyprawy swoim goździkiem i bananem albo wyjdzie jakaś dziwna mieszanka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z tych trzech brałbym kangury - ale to tylko dlatego, że lepszego wyboru tu nie masz. Robiłem na nich kiedyś wita i jakoś tam nawet wyszedł.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z suchych polecam Breferm Blanche. Tylko jedno ale. Podczas burzliwej wydzielają nieprzyjemny aromat siarki, który stopniowo ustępuje. Piwo na tych drożdżach nadaje się do picia po minimum miesiącu. Takie są moje spostrzeżenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Z suchych polecam Breferm Blanche. Tylko jedno ale. Podczas burzliwej wydzielają nieprzyjemny aromat siarki, który stopniowo ustępuje.

 

A już myślałem, że mi się piwo skisiło na fermentacji , a to taki "urok " drożdży

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie siarką zaczęły dawać pod koniec fermentacji. Przez większość burzliwej miałem przyjemny aromat kolendry, a teraz wyziewy z piekła...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Problem z aromatem siarkowym znikną. Zaręczam. U mnie po kilku dniach od zabutelkowania piwka nie dało się wypić. Jak już wspomniałem, piwko na tych drożdżach nadaj się do wypicia po ok. miesiącu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jak siarka zniknęła, to kolendrę było coś jeszcze czuć? Wit to pszenica, więc raczej niezbyt do długiego leżakowania...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piłem Witka v.1 swojego w środę, warzony był pod koniec sierpnia. Komuś dałem, nie wypił, poniewierała się moja butelka z etykietą, wziąłem bo chyba by ktoś do kosza wywalił i z LP wypiliśmy, było super. Dwa tematy na przyszłość: uważać komu daje się ciężko wykonane własne piwo oraz odkładać kilka butelek. Edit: był na Wyeast 3463 a następne były Mangrove Jack M27

Edited by GB...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera.

 

Robiłem wita na S-33, bardzo dały radę. Siarkowodór przy burzliwej był ale zniknął po zabutelkowaniu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zapraszam do przeglądnięcia zakładki "Drożdże Fermentis" w moim arkuszu PPPP. Znajdziecie tam informacje jakie drożdże wykorzystują do wita i innych piw browary Pinta i AleBrowar. Czasem warto takie rzeczy prześledzić.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera.

ja uważam że te drożdze do Wita to nieporozumienie. Zrobiłem na nich kiedyś, dokładnie tą samą recepturę jaką miałem sprawdzoną na brewfarm blanche (na BB piwo smakowało, nawet bardzo na pomorskim spotkaniu piwowarów rok temu), ale na S-33 z Witem ma mało wspólnego. Jak Ci smakuje Viva la Vita to może ujdzie, ale wg. mnie będzie za "mdłe"

Edited by Andre356

Share this post


Link to post
Share on other sites

Więc mówicie, że z suchych S-33 daje radę? Akurat je planowałem na witbiera.

Spokojnie możesz ich użyć, będziesz zadowolony.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długo pracują na burzliwej Brewferm Blanche ? u mnie minął tydzień i nadal 2 cm piany nad brzeczką ,

a z rurki "bulga" .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak długo pracują na burzliwej Brewferm Blanche ? u mnie minął tydzień i nadal 2 cm piany nad brzeczką ,

a z rurki "bulga" .

U mnie pracowały 3 tygodnie, daj im czas.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.