Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted November 30, 2013 Czy taka wodą, na której jest napisane, że nadaje się do żelazek, akumulatorów itp. nadaje się do celów spożywczych i warzenia piwa (oczywiście po zmieszaniu np. pół na pół)? Chodzi mi głównie o Pilsa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted November 30, 2013 (edited) To bardzo dobry sposób na stworzenie dobrego pilsa. Edited November 30, 2013 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted November 30, 2013 Na forum akwarystycznym czytałem, że taka woda może być zanieczyszczona metalami ciężkimi i innymi substancjami. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted November 30, 2013 Na forum akwarystycznym czytałem, że taka woda może być zanieczyszczona metalami ciężkimi i innymi substancjami. Ja bym traktowal taka wode jako wode techniczna, czyli nie zdatna do spozycia. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted December 1, 2013 Kup za 100zł stację RO. Max 75% wody RO do Pilsów. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted December 1, 2013 Woda demineralizowana nie nadaje się do celów spożywczych. Po pierwsze wypłukuje sole mineralne z organizmu, a po drugie może być zanieczyszczona. Nie wiadomo też jak drożdże na nią zareagują i jaki profil smakowy dadzą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted December 1, 2013 Woda demineralizowana nie nadaje się do celów spożywczych. Po pierwsze wypłukuje sole mineralne z organizmu, a po drugie może być zanieczyszczona. Nie wiadomo też jak drożdże na nią zareagują i jaki profil smakowy dadzą. Jak używasz wody demineralizowanej z własnej stacji to nie wiem skąd mogą być zanieczyszczenia... Ugotowałem już sporo piwa na wodzie ze stacji RO. Dodatek 75% dla pilsów, 50% ciemne piwa, dla niektórych stylów tylko 25%. Efekty bardzo dobre, szczególnie dla pilsów, choć również Schwarzber jest smaczniejszy od wersji na samej kranówce. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted December 1, 2013 Kup za 100zł stację RO Wesoły, jakiś przykład? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jacenty 221 Posted December 1, 2013 (edited) Woda demineralizowana nie zawiera pierwiastków niezbędnie potrzebnych do życia człowiekowi- prawda. Picie tylko takiej wody, w dłuższym przedziale czasu z pewnością doprowadziłoby do zaburzeń zdrowotnych- prawda. Nie mówimy tu jednak o ciągłym spożyciu tej właśnie wody. Mówimy o 50-procentowym zmieszaniu jej ze zwykłą wodą, w celu zmniejszenia zawartości minerałów, a to właśnie powinno korzystnie wpłynąć na smak pilsa. Edited December 1, 2013 by Jacenty Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted December 1, 2013 (edited) Poza tym, pewne składniki/minerały zostaną zatrzymane/wypłukane do wody ze słodów przy zacieraniu i wysładzaniu? Czy źle myślę? Edited December 1, 2013 by Mariusz_CH 1 Mrzon reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted December 1, 2013 (edited) Kup za 100zł stację RO Wesoły, jakiś przykład? 110zł teraz http://allegro.pl/fi...3709056183.html Poszukaj w akwarystyce, można już kupić komplet od 97zł. Edited December 1, 2013 by Wesoly Quote Share this post Link to post Share on other sites
MateuszO. 25 Posted December 1, 2013 Dobrze myslisz, wg mojej wiedzy zdobytej na studiach Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted December 1, 2013 Jaką wodę należy uznać za miękką? Na które parametry patrzeć? Quote Share this post Link to post Share on other sites
GB... 161 1 Items Posted December 1, 2013 Bardzo dawno temu miałem akwarium (3szt) i potrzebna była miękka woda. Ponieważ to wiele lat temu było to podczas opadów deszczu i najlepiej śniegu tak po ok 1h pobierałem odpowiednią ilość. To było czyste i łatwo. Druga metoda to czajnik i skraplanie, woda idealnie miękka ale czaso i energo chłonne (tak jak destylacja). Obecnie pobieram wodę ze źródła i jest bezkamienna. Jake, blisko Ciebie jest źródło, sprawdź parametry. Raz tam pobierałem, taka sobie w smaku, czysta ale ludzi tam mnóstwo zawsze jest. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted December 1, 2013 Właśnie woda stamtąd ostatnio się zepsuła. Jak dla mnie czymś śmierdzi. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted December 2, 2013 Jaką wodę należy uznać za miękką? Na które parametry patrzeć? Z tego co wiem, to w grę wchodzą Ca, Mg i HCO3. I teraz zależy co rozumiesz przez "miękką", bo powszechnie rozumiana "twardość" objawiająca się osadzaniem kamienia w czajniku to Ca i Mg. Natomiast ta "twardość", która powoduje, że ciężko zbić pH zacieru to alkaliczność, czyli twardość węglanowa (HCO3). Woda pilzneńska (bardzo miękka) to (wg Brewer's Friend): 7 Ca, 3 Mg i 25 HCO Quote Share this post Link to post Share on other sites
Biniu 61 Posted December 2, 2013 Eee chyba coś pomieszałeś. Kamień osadzający się w czajniku to CaCO3. Powstaje z Ca(HCO3)2. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted December 2, 2013 W sumie masz rację, dzięki za sprostowanie. Jednak w potocznym języku funkcjonuje (chyba) twardość rozumiana właśnie jako zawartość wapnia i magnezu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Faszysta Rasista Homofob 108 1 Items Posted December 2, 2013 Z tego co wiem, to w grę wchodzą Ca, Mg i HCO3. I teraz zależy co rozumiesz przez "miękką", bo powszechnie rozumiana "twardość" objawiająca się osadzaniem kamienia w czajniku to Ca i Mg. Natomiast ta "twardość", która powoduje, że ciężko zbić pH zacieru to alkaliczność, czyli twardość węglanowa (HCO3). Woda pilzneńska (bardzo miękka) to (wg Brewer's Friend): 7 Ca, 3 Mg i 25 HCO No właśnie chodzi mi o taką "miękką" jaka jest w Pilźnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pszemas 34 1 Items Posted December 4, 2013 Kup za 100zł stację RO Wesoły, jakiś przykład? 110zł teraz http://allegro.pl/fi...3709056183.html Poszukaj w akwarystyce, można już kupić komplet od 97zł. A jak często trzeba serwisować taki filtr, jakie wkłady i co ile trzeba wymieniać żeby utrzymać stałą miękkość wody? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted December 4, 2013 Kup za 100zł stację RO Wesoły, jakiś przykład? 110zł teraz http://allegro.pl/fi...3709056183.html Poszukaj w akwarystyce, można już kupić komplet od 97zł. A jak często trzeba serwisować taki filtr, jakie wkłady i co ile trzeba wymieniać żeby utrzymać stałą miękkość wody? Różnie podają..., membrana 2-3 lata przy codziennym użytkowaniu, szybciej mogą padać filtry mechaniczne, nawet nie padać ale taki poliprepylen dość szybko zarasta... Jak będę musiał zmienić poliprepylen i węglowy, kupię obudowy 10" na zwykłe wymienne wkłady. Zostanie jedynie obudowa do membrany. Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted December 5, 2013 kupię obudowy 10" na zwykłe wymienne wkłady. Możesz coś więcej o tych wymiennych wkładach napisać? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Ray 74 Posted December 5, 2013 kupię obudowy 10" na zwykłe wymienne wkłady. Możesz coś więcej o tych wymiennych wkładach napisać? No masz zwykłe obudowy: Do nich wkłada się jednorazowe filtry które w razie W można też przepłukać i używać jeszcze przez jakiś czas: A w tym filtrze z allegro są takie filtry: Które trzeba wymieniać całe, nie da się ich przepłukać itd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted December 5, 2013 (edited) Ja właśnie kombinuję z takim filtrem na obudowie 10 cali. Na głównej linii wodnej już mam taką jedną obudowę. Najlepiej jeszcze z dwie (jedna podwójna z odpowiednimi wkładami) i dopiero membrana 75 lub 100 GPD. W kolejności od zasilania: sedymentacyjny o mniejszej dokładności, węglowy, sedymentacyjny o większej dokładności i dopiero membrana. W takim układzie membrana może popracować i z 5lat wzwyż. Jeden sedymentacyjny to za mało, bo węglówki "pylą" i szybciej zabija się membrana. Natomiast wkłady węglowe i sedymentacyjne trzeba wymieniać co około 6 miesięcy. Ale żona się ucieszy bo do żelazka będzie miała miękką wodę Ta aukcja mnie zainteresowała i rozmowa ze sprzedającym http://allegro.pl/fi...3727884774.html Chyba jednak zainwestuje w 100 GPD. Zgodnie z tym: http://www.flytrap.pl/technika-w-hodowli-roslin/woda-i-wilgotnosc/114-technologia-przygotowania-wody-z-wykorzystaniem-odwroconej-osmozy-ro to szybko się nie leje taka zdemineralizowanka Edited December 5, 2013 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mariusz_CH 193 2 Items Posted December 5, 2013 (edited) I zakupiłem takie coś: http://allegro.pl/sh...item=3743758316 Na głównej linii wodnej będzie filtr 20 mikronów, następnie już w urządzeniu pierwszy to węglowy, następny 1 mikron, membrana 100 GPD i na końcu, aby całkiem zdemineralizować wodę filtr żywiczny. Edited December 5, 2013 by Mariusz_CH Quote Share this post Link to post Share on other sites