Skocz do zawartości

Dylemat czy zlewać


piwosz

Rekomendowane odpowiedzi

Witajcie.

 

Robię lekkiego bittera na nottingham'ach ( startowe 9,5Blg ), drożdże uwodnione. Tydzień temu, w niedzielę, ruszyła fermentacja. Dzisiaj sprawdzam co tam się dzieje, Blg spadło do 6 stopnii. Zdaje się, że trochę opornie te drożdżaki pracują, bo w specyfikacji mają raczej, że są żarłoczne. Temp. fermentacji ~18-20 stopni, w zależności od pory dnia. Sprawa taka wynikła, że muszę wyjechać i dopiero będę z powrotem za 2 tygodnie. Mogę sprawdzić ponownie Blg w niedzielę i jeżeli dalej się będzie utrzymywać na 6Blg to mogę zlać do butelek/na cichą. Jeżeli spadnie ( mam nadzieję, że fermentacja nie ustała z jakiegoś powodu, a oznak infekcji żadnych ) to czy piwo może poleżeć sobie jeszcze dwa tygodnie w tym pojemniku??

Prosiłbym o jakieś wskazkówki/pomysły do zaistniałej sytuacji?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za odpowiedzi.

Teraz sprawdziłem Blg i spadło do 5,5 z 6,0.

Pomyliłem się, bo wracam za 3 tygodnie. No nic, próbki w tym momencie już są ładnie klarowne, ale nawet drożdże jeszcze nie opadły i takie placury na tafli pływają ;-)

Po prostu wrócę i zabutelkuję i będzie jak znalazł na sylwestra.

Edytowane przez piwosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ale małpiszon ze mnie =)

Nie wiedziałem, że odczyt refraktometrem aż tak zmienia wartości po fermentacji.

Czyli jak wyjeżdżałem to spadło do ok 3Blg, czyli fermentacja praktycznie się zakończyła, oj-oj-oj =)

Edytowane przez piwosz
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To mierzyłeś Blg (spławikiem), czy brix (refraktometrem)? A może brix refraktometrem i przeliczałeś na Blg rzeczywiste (w odróżnieniu od pozornego wynikającego z pomiaru spławikiem)?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Mierzyłem wszystko refraktometrem.

Do obliczenia Blg po fermentacji użyłem toolkita na androida oraz jakiejś angielskiej stronki robiącej to samo. Wyniki były takie same ( różnica ~0,1Blg między dwoma ).

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.