Jump to content
piwosz

Dylemat czy zlewać

Recommended Posts

Witajcie.

 

Robię lekkiego bittera na nottingham'ach ( startowe 9,5Blg ), drożdże uwodnione. Tydzień temu, w niedzielę, ruszyła fermentacja. Dzisiaj sprawdzam co tam się dzieje, Blg spadło do 6 stopnii. Zdaje się, że trochę opornie te drożdżaki pracują, bo w specyfikacji mają raczej, że są żarłoczne. Temp. fermentacji ~18-20 stopni, w zależności od pory dnia. Sprawa taka wynikła, że muszę wyjechać i dopiero będę z powrotem za 2 tygodnie. Mogę sprawdzić ponownie Blg w niedzielę i jeżeli dalej się będzie utrzymywać na 6Blg to mogę zlać do butelek/na cichą. Jeżeli spadnie ( mam nadzieję, że fermentacja nie ustała z jakiegoś powodu, a oznak infekcji żadnych ) to czy piwo może poleżeć sobie jeszcze dwa tygodnie w tym pojemniku??

Prosiłbym o jakieś wskazkówki/pomysły do zaistniałej sytuacji?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zdecydowanie zostawić. 3 tygodnie burzliwej to jeszcze nie tragedia, a lepiej tak, niż potem miałoby w butelkach dofermentować.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja kiedyś tak zostawiłem i później nawet cichej nie trzeba było :) ładnie się osad zbije :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za odpowiedzi.

Teraz sprawdziłem Blg i spadło do 5,5 z 6,0.

Pomyliłem się, bo wracam za 3 tygodnie. No nic, próbki w tym momencie już są ładnie klarowne, ale nawet drożdże jeszcze nie opadły i takie placury na tafli pływają ;-)

Po prostu wrócę i zabutelkuję i będzie jak znalazł na sylwestra.

Edited by piwosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ale małpiszon ze mnie =)

Nie wiedziałem, że odczyt refraktometrem aż tak zmienia wartości po fermentacji.

Czyli jak wyjeżdżałem to spadło do ok 3Blg, czyli fermentacja praktycznie się zakończyła, oj-oj-oj =)

Edited by piwosz

Share this post


Link to post
Share on other sites

To mierzyłeś Blg (spławikiem), czy brix (refraktometrem)? A może brix refraktometrem i przeliczałeś na Blg rzeczywiste (w odróżnieniu od pozornego wynikającego z pomiaru spławikiem)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierzyłem wszystko refraktometrem.

Do obliczenia Blg po fermentacji użyłem toolkita na androida oraz jakiejś angielskiej stronki robiącej to samo. Wyniki były takie same ( różnica ~0,1Blg między dwoma ).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.