piwosz 7 Posted November 29, 2013 Witajcie. Robię lekkiego bittera na nottingham'ach ( startowe 9,5Blg ), drożdże uwodnione. Tydzień temu, w niedzielę, ruszyła fermentacja. Dzisiaj sprawdzam co tam się dzieje, Blg spadło do 6 stopnii. Zdaje się, że trochę opornie te drożdżaki pracują, bo w specyfikacji mają raczej, że są żarłoczne. Temp. fermentacji ~18-20 stopni, w zależności od pory dnia. Sprawa taka wynikła, że muszę wyjechać i dopiero będę z powrotem za 2 tygodnie. Mogę sprawdzić ponownie Blg w niedzielę i jeżeli dalej się będzie utrzymywać na 6Blg to mogę zlać do butelek/na cichą. Jeżeli spadnie ( mam nadzieję, że fermentacja nie ustała z jakiegoś powodu, a oznak infekcji żadnych ) to czy piwo może poleżeć sobie jeszcze dwa tygodnie w tym pojemniku?? Prosiłbym o jakieś wskazkówki/pomysły do zaistniałej sytuacji? Quote Share this post Link to post Share on other sites
krzysiek9999 109 Posted November 30, 2013 Zdecydowanie zostawić. 3 tygodnie burzliwej to jeszcze nie tragedia, a lepiej tak, niż potem miałoby w butelkach dofermentować. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wyvern 34 1 Items Posted November 30, 2013 Zostaw. Quote Share this post Link to post Share on other sites
MateuszO. 25 Posted December 1, 2013 Ja kiedyś tak zostawiłem i później nawet cichej nie trzeba było ładnie się osad zbije Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted December 1, 2013 (edited) Dzięki za odpowiedzi. Teraz sprawdziłem Blg i spadło do 5,5 z 6,0. Pomyliłem się, bo wracam za 3 tygodnie. No nic, próbki w tym momencie już są ładnie klarowne, ale nawet drożdże jeszcze nie opadły i takie placury na tafli pływają ;-) Po prostu wrócę i zabutelkuję i będzie jak znalazł na sylwestra. Edited December 1, 2013 by piwosz Quote Share this post Link to post Share on other sites
WojtekW 2 1 Items Posted December 1, 2013 Na sylwestra to raczej jeszcze dobre piwo nie będzie, chyba że na "ruskiego" Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted December 6, 2013 (edited) Ale małpiszon ze mnie =) Nie wiedziałem, że odczyt refraktometrem aż tak zmienia wartości po fermentacji. Czyli jak wyjeżdżałem to spadło do ok 3Blg, czyli fermentacja praktycznie się zakończyła, oj-oj-oj =) Edited December 6, 2013 by piwosz Quote Share this post Link to post Share on other sites
tibek 91 Posted December 6, 2013 To mierzyłeś Blg (spławikiem), czy brix (refraktometrem)? A może brix refraktometrem i przeliczałeś na Blg rzeczywiste (w odróżnieniu od pozornego wynikającego z pomiaru spławikiem)? Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted December 7, 2013 Mierzyłem wszystko refraktometrem. Do obliczenia Blg po fermentacji użyłem toolkita na androida oraz jakiejś angielskiej stronki robiącej to samo. Wyniki były takie same ( różnica ~0,1Blg między dwoma ). Quote Share this post Link to post Share on other sites