Serpiente 31 1 Items Posted November 29, 2013 Dzisiaj zlewałem IIPA na cichą i zaniepokoił mnie widok na powierzchni piwa. Jakieś dziwne formacje pływały na wierzchu a że czegoś takiego nie widziałem to od razu niepokój czy czasem infekcji nie złapałem... Wrzucam fotki i proszę o pomoc w diagnozie co to jest Dodam, że po otwarciu pokrywy doleciał mnie zapach normalnej fermentacji. Burzliwa przebiegała w ok 20 C i zauważalne oznaki były widoczne do 5-6 dnia i później aktywność w rurce się skończyła. Dziś po przyniesieniu piwa z piwnicy postało ono w temp ok 23 aby się ustało i wtedy ponownie zaczęło delikatnie bulkać. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted November 29, 2013 Typowy przykład infekcji drożdżowej, prawdopodobnie lać w butelki będzie dobre piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted November 29, 2013 No drożdże normalne, zebrać łyzka i na cichą. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted November 29, 2013 (edited) Piwo dopiero po burzliwej. Niedawno minął tydzień jak go warzyłem. Undeath t ak na poważnie, co to jest ? Czy to normalne drożdże? Czy mogę je zadać od razu do cieńkusza po RISie? Edited November 29, 2013 by Serpiente Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted November 29, 2013 Łyżką to one się nie dały zebrać bo takie "luźne" bardzo były. Zlałem do wyparzonego słoika i czekam aż osiądą. Chciałem dzisiaj je zadać do cieńkusza po RISie bo akurat czeka na dodanie drożdży. Teraz miałem obawy czy dawać tą gęstwę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted November 29, 2013 No na prawdę drożdże, założę się że użyłeś US-05 One zostawiają czasem czapę drożdżową, właśnie w takiej postaci albo nawet na całej powierzchnie tafli młodego piwa, za pierwszym razem to szokuje każdego, przyzwyczaisz się po którymś tam piwie Nie które szczepy mają tak po prostu. Jak piwo pachnie i smakuje dobrze to się nie przejmować tym i lać na cichą/w butelki. Twoje wygląda zdrowo więc na cichą dochmielić na zimno w butelki i delektować się pysznym piwem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted November 29, 2013 No super Dzięki, za info. Faktycznie użyłem US-05. Na przyszłość będę wiedział. Czy mogę je wlać do cieńkusza z z odrobiną tego piwa nie czekając aż się ustoją? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted November 29, 2013 A wystarczająca ich ilość jest? Może lepiej trochę gęstwy daj Ile ma cienkusz? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted November 29, 2013 (edited) Cienki ma 10 blg. A drożdżaków jest ponad litr. Dekantowałem piwo dokąd się dało. Zostało trochę ponad litr, półtora piwa z drożdżakami Edited November 29, 2013 by Serpiente Quote Share this post Link to post Share on other sites
bubuś 8 Posted November 29, 2013 Cienki ma 10 blg. A drożdżaków jest ponad litr. Dekantowałem piwo dokąd się dało. Zostało trochę ponad litr, półtora piwa z drożdżakami To wystarczy nawet na stronga Quote Share this post Link to post Share on other sites
Serpiente 31 1 Items Posted November 29, 2013 no i dało radę. Ze świeżymi ruszył lepiej niż RIS. Bulka już jak szalony a RIS "pomrukuje" obok Quote Share this post Link to post Share on other sites