Jump to content
leszcz007

Wyeast 2352 Munich Lager II

Recommended Posts

Profile:

From a famous brewery in Munich, this strain is a low diacetyl and low sulfur aroma producer. An excellent choice for malt driven lagers.

 

Alc. Tolerance 10% ABV

Flocculation Medium

Attenuation 72-74%

 

 

Temp. Range 52-62°F (11-16°C)

 

Beer Styles:

Lager,

Oktoberfest/Marzen,

Munich Dunkel,

Schwarzbier,

Traditional Bock,

Maibock/Hellesbock,

Dopplebock, Eisbock

 

Źródło

 

 

Szczep drożdży pochodzący ze słynnego Monachijskiego browaru. Szczep charakterysuje się niską produkcją diacetylem i związków siarkowych. Świetny wybór do piw typu lager o silnym profilu słodowym.

 

Tolerancja alkoholowa: około 10%

Flokulacja: średnia

Atenuacja: 72-74%

Zakres temperatur: 11-16° C

 

Style:

Lager,

Oktoberfest/Marzen,

Munich Dunkel,

Schwarzbier,

Traditional Bock,

Maibock/Hellesbock,

Dopplebock, Eisbock

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję użyć tego szczepu w tym sezonie i mam pytanie, czy te drożdże faktycznie nie chcą pracować w temperaturze <11oC? Bo obecnie mam 9oC i zastanawiam się czy będę musiał dogrzewać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie wiem, na ile te szczepy się różnią, ale ja jadę obecnie na Wyeast 2308 Munich Lager, mam aktualnie w piwnicy 7 stopni i idą jak burza bez dodatkowego okrywania. Fermentory stoją na "gołym" betonie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Planuję użyć tego szczepu w tym sezonie i mam pytanie, czy te drożdże faktycznie nie chcą pracować w temperaturze <11oC? Bo obecnie mam 9oC i zastanawiam się czy będę musiał dogrzewać?

 

Zawsze myślałem, że te przedziały temperatur wskazują pewne optimum dla pracy drożdży a nie dosłowny zakres ich działania. W sumie to jest ciekawe zagadnienie, wiele szczepów lagerowych ( zwłaszcza suchych ) ma dziwaczne temperatury w opisie i pytanie pozostaje, czy w ogóle należy na nie zwracać uwagę?

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wiem, że podane jest optimum, ale z doświadczenia z innymi drożdżami (miedzy innymi 2112 Califronia lager) zauważyłem, że w niższych temeraturach fermentują dużo słabiej i często nie dojadają, co u mnie wiązało się z mocnym przegazowaniem

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dwa lata temu walczyłem z bavarianami w temperaturach dużo poniżej zera. Fermentory stały na styropianie i były owinięte karimatami i innymi tego typu rzeczmi. Piwka wyszły zajefajne. Bohemiany przeżyły w temp. +1,5 stopnia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Cali Lager to i w zalecanych mi przegazowały piwo

czyli to takie mendy są :)

 

Co do 2352, to zadam w 9C jak nie będą chciały podjąć pracy to będę dogrzewał - zobaczymy. Zdam relację z eksperymentu

Share this post


Link to post
Share on other sites

no i sam odpowiedziałem sobie na pytanie :)

okazało się, że drożdże podjęły pracę przy 9C, ale lag było 24h, w porównaniu z 2308 Munich Lager, które ruszyły po 12h. "Na oko" fermentują troszeczkę wolniej - znaczy, nie ma praktycznie ruchu w bulkadełku, ale piana jest jest jednakowa jak przy 2308.

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie fermentują w 8C i wolno im to idzie.

Burzliwa trwała 3 tyg. Marcowe z 13,5Blg zeszło do 3.

Na cichej też tyle potrzymam bo fermentacja ruszyła i wybrzusza mi wieko fermentora.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo wyszło bardzo dobre, jak dla mnie podbijają mocno słodowość, a goryczka pojawia się na samym końcu. Piwo fermentowało tydzień dłużej niż to na 2308

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.