Jump to content
vax50

Butelkowanie po 5-ciu miesiącach cichej fermentacji

Recommended Posts

Witam.

 

Piwo to Stout 17,5 Blg

Stoi na cichej już 5 miesiecy. Nie mialem możliwosci sie nim zająć wczesniej. Czy będą potrzebne nowe drożdże do refermentacji ? Jeśli tak to jak to zrobić ?

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Duży ekstrakt, nic złego się z nim nie powinno stać jeśli dobrze odfermentowało. Kolega trzymał tripla w lodówce 6 miesiący i nic złego mu się nie stało, wręcz przeciwnie. Drożdże chyba jakieś neutralne s-33 albo takie na jakich robiłes to piwo.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Powodzenia. Koniecznie napisz co wyszło . Kiedyś testowałem efekty 3 miesięcznej cichej pewnego ale'a, bardzo miłe piwko wyszło.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja swojego pilsnera zabutelkowałem po... prawie 9 miesiącach cichej :)(większy remont) nie potrzebowałem dodatkowych drożdży. stał w szklanym balonie ponakrywany kocami w temperaturze około 18 stopni i jest dobry.... a z każdą otwartą butelką lepszy :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja podobnie, zabutelkowałem stouta po 4 miesiącach fermentacji. Nie dodawałem drożdży, troszkę tylko mułu z dna zaciągnąłem. Piwko bardzo dobre wyszło, z nagazowaniem również problemu nie było.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A ja myślałem kiedyś, że mój Milk Stout i cicha około miesiąca to przesada...;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Myślalem że piwowarzy lub (brekwiciarze) do ktorych jeszcze niestety należe, myślą o tym co im wyjdzie z tego co nastawią jak o kochance, aby się po okresie fermentacji głosnej, cichej, zlaniu do butelek, rzucić się na wytwór swojej pracy jak na wyczekiwaną kochanke. A tu tak!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zwykle przyczyną jest nawal pracy i brak wolnej chwili, a tygodnie to lecą jak szalone. U mnie najdłużej to dwa miesiące- świąteczne, ale ono poczeka do kolejnych świąt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Przez te 5 miesięcy cichej stalo cały czas w temperaturze pokojowej. Dodałem drożdże s-33 do refermentacji, Degustacja po ok. 2 tygodniach. Piwo wyszło bardzo dobre, żadnej infekcji. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.