Skocz do zawartości

Cytrusowa IPA


D-bool

Rekomendowane odpowiedzi

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum www.piwo.org, witam wszystkich forumowiczów.

 

Proszę o krytykę i porady dotyczące przepisu na IPA zaczerpniętego z jednego z zagranicznych serwisów.

 

IPA 16° blg

 

Słody:

 

5 kg Château Pilzneński lub 5 kg Château Pale Ale - Castle Malting

0,25 kg Cara-amber - Weyermann

0,25 kg Château Crystal – Castle Malting

 

65-63 °C – 60 min

78°C – 10 min

 

Chmielenie:

 

15 g Simcoe 60 min – granulat

30 g Simcoe 30 min – granulat

30 g Citra 30 min – granulat

30 g Simcoe 0 min – granulat

30 g Citra 0 min – granulat

30 g Simcoe Dry Hop 7 dni – granulat

30 g Citra Dry Hop 7 dni – granulat

 

Drożdże: Safale US-05

 

Mam także problem z wyliczeniem IBU, bo program ProMash niestety nie ma chmieli Simcoe i Citra.

 

Pozdrawiam

Edytowane przez D-bool
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej 16 Blg z tego nie wyjdzie, jeszcze z kilogram jasnego słodu by się przydało. IBU gdzieś wyjdzie koło 80, więc tu powinno być OK. Zacieranie ja zwykle przy jednotemperaturowym przedłużam do 90 min, ale może to zbytek ostrożności. A poza tym IPA to proste piwo i na pewno wyjdzie dobrze :okey:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Raczej 16 Blg z tego nie wyjdzie

Liczyłem programem ProMash, może masz lepszy sposób ?

 

Zacieranie ja zwykle przy jednotemperaturowym przedłużam do 90 min, ale może to zbytek ostrożności.

 

To może ?:

 

63-65 °C 70 min

78 °C - 10 min

 

czy:

 

63-65 °C 60 min

72 °C - 20 min

78 °C - 10 min

Edytowane przez D-bool
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Chyba masz 100% wydajność :)

&

z 6,5 kilo słodu? mi z tego wychodzi 16-17, a wydajność mam niezłą.

 

Macie rację, w BeerSmith 2 na 20 l wychodzi ok 16 blg (moja receptura + 1 kg słodu monachijskiego ) lub 14 (moja receptura) zakładając 70 % wydajności.

 

Czy Citra lepiej eksponuje się przy słodowych piwach, czy bardziej wytrawnych ?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.