Jump to content
D-bool

Cytrusowa IPA

Recommended Posts

Jako, że jest to mój pierwszy post na forum www.piwo.org, witam wszystkich forumowiczów.

 

Proszę o krytykę i porady dotyczące przepisu na IPA zaczerpniętego z jednego z zagranicznych serwisów.

 

IPA 16° blg

 

Słody:

 

5 kg Château Pilzneński lub 5 kg Château Pale Ale - Castle Malting

0,25 kg Cara-amber - Weyermann

0,25 kg Château Crystal – Castle Malting

 

65-63 °C – 60 min

78°C – 10 min

 

Chmielenie:

 

15 g Simcoe 60 min – granulat

30 g Simcoe 30 min – granulat

30 g Citra 30 min – granulat

30 g Simcoe 0 min – granulat

30 g Citra 0 min – granulat

30 g Simcoe Dry Hop 7 dni – granulat

30 g Citra Dry Hop 7 dni – granulat

 

Drożdże: Safale US-05

 

Mam także problem z wyliczeniem IBU, bo program ProMash niestety nie ma chmieli Simcoe i Citra.

 

Pozdrawiam

Edited by D-bool

Share this post


Link to post
Share on other sites

Raczej 16 Blg z tego nie wyjdzie, jeszcze z kilogram jasnego słodu by się przydało. IBU gdzieś wyjdzie koło 80, więc tu powinno być OK. Zacieranie ja zwykle przy jednotemperaturowym przedłużam do 90 min, ale może to zbytek ostrożności. A poza tym IPA to proste piwo i na pewno wyjdzie dobrze :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raczej 16 Blg z tego nie wyjdzie

Liczyłem programem ProMash, może masz lepszy sposób ?

 

Zacieranie ja zwykle przy jednotemperaturowym przedłużam do 90 min, ale może to zbytek ostrożności.

 

To może ?:

 

63-65 °C 70 min

78 °C - 10 min

 

czy:

 

63-65 °C 60 min

72 °C - 20 min

78 °C - 10 min

Edited by D-bool

Share this post


Link to post
Share on other sites

@Sławek wyliczyło mi, że to będzie 18.89 blg, to juz będzie Imperial IPA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chyba masz 100% wydajność :)

&

z 6,5 kilo słodu? mi z tego wychodzi 16-17, a wydajność mam niezłą.

 

Macie rację, w BeerSmith 2 na 20 l wychodzi ok 16 blg (moja receptura + 1 kg słodu monachijskiego ) lub 14 (moja receptura) zakładając 70 % wydajności.

 

Czy Citra lepiej eksponuje się przy słodowych piwach, czy bardziej wytrawnych ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.