Maciek Polo 0 Posted November 28, 2013 Witam, mam taką recepture, czy wyjdzie z niej dobre piwo czy sama gorycz ? Simcoe IPA pale ale 3,5 kg pszeniczny 0,5 kg monachijski 0,5 kg karmelowy 120EBC 0,15 kg Zacieranie : 69C zasyp w 16 litrach 66 C 60 min mash out Chmielenie : Simcoe 40g 60 min Simcoe 20g 30 min Simcoe 10g 20 min Simcoe 10g 10 min Simcoe 10g 5 min Simcoe 10g 0 min Na zimno : 90g Simcoe 4dni Drożdże US05 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted November 28, 2013 Nie robiłem single hopa na Simcoe, ale w połączeniu z innymi (Chinook i Cascade np.) daje świetne rezultaty. Jeśli Simcoe daje dobrą goryczkę (?) to receptura wygląda ok. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurand 13 1 Items Posted November 28, 2013 Simcoe daje świetną goryczkę więc powinno być ok, zasyp, zacieranie i drożdże klasycznie więc będzie niezła aipa Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sławek 32 Posted November 28, 2013 Wyjdzie sama gorycz, czyli dobrze:D Osobiście zrobiłbym ją mocniejszą, przy 20l 4kg słodu da koło 12Blg, może dosyp kilo pilsa/monacha/pale ale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted November 28, 2013 (edited) albo 0,6-0,7kg cukru Edited November 28, 2013 by Gawon Quote Share this post Link to post Share on other sites
zbynieks 31 Posted November 28, 2013 Jeśli to AIPA, myyślę, że jeśli nie masz jakiejś wybitnej wydajności, to może wyjść trochę za mały Blg. Dobrze, jakby było z 17-18. Z kilo słodu więcej, po trosze każdego. Proporcja właściwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sławek 32 Posted November 28, 2013 17-18 to już IIPA:P, ale kilo słodu więcej się zgodzę. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Maciek Polo 0 Posted November 28, 2013 (edited) dzięki za odpowiedź, zwiększam zasyp w takim razie pale ale 4,3 kg pszeniczny 0,6 kg monachijski 0,6 kg karmelowy 120EBC 0,2 kg Edited November 28, 2013 by Maciek Polo Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted November 29, 2013 Dałbym więcej na 0 minut, kosztem tego co chcesz wrzucić na zimno, np. 40 g na 0 min, 60 g na zimno. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Carno 1 Posted November 29, 2013 17-18 to już IIPA:P, ale kilo słodu więcej się zgodzę. Imperial IPA - Parametry stylu: Gęstość początkowa: 17,1 - 21,6°Blg Goryczka: 60 – 120 IBU Gęstość końcowa: 2,6 – 5,2°Blg Kolor: 8 – 15 SRM Alkohol objętościowo: 7.5 – 10% Quote Share this post Link to post Share on other sites