Jump to content
Sign in to follow this  
crosis

Dziwne zachowanie startera

Recommended Posts

Mam coś ciekawego. To już drogi taki starter, więc to opiszę.

 

Starter robię klasycznie: od 1,2 do 1,5 l brzeczki, około 5 BLG. Zagotowane w kolbie, schłodzone, 125 ml gęstwy.

Korek: wata osłonięta gazą, gotowany 15'

 

*Uwaga: nie mam mieszadła, w związku z czym kolba stoi na szafce i jest mieszana ręcznie tak często jak to możliwe. Wiem, nie jest to idealne rozwiązanie, ale najlepsze, jakie obecnie mam - i działa.

I teraz tak: po 12h cisza. Nie ma nawet śladu piany na powierzchni. Po 20 h łapię kolbę, mieszam i momentalnie z cieczy uwalania się taka ilość CO2, że korek z całkiem ładnym dźwiękiem wylatuje na sporą odległość. Starter stoi cały czas, każde mieszanie powoduje powstanie piany oraz odejście sporej ilości CO2. Piana potem szybko się redukuje. Ilość biomasy na dnie wyraźnie przyrasta.

 

Teraz najważniejsze pytania:

1. Co powoduje takie zachowanie drożdży?

2. Czy mogę uznać, że jest to dopuszczalne?

 

Pierwszy taki starter był do warki 51 - fermentacja ruszyła ok, po około 6ciu godzinach. drożdże 3838 Bavarian Wheat.

Drugi to Czech Pils, do warki 52.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli się rozpuszcza odpowiednią ilość tlenu w brzeczce to drożdże nie zaczną fermentować, tylko będą się wyłącznie rozmnażać (do pewnego momentu oczywiście). W moich starterach (mam mieszadło) nigdy nie miałem oznak fermentacji,piany ...przynajmniej nic takiego nie zauważyłem.

Korkujesz kolbę szczelnie?wydaje mi się ze powinna być zakryta np folią żeby możliwe było odprowadzenie C02

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Winna jest brzeczka, nie drożdże. Drożdże CO2 produkują, więc robią co do nich należy, ale widocznie w brzeczce jest mało związków powierzchniowo-czynnych.

2) Tak, też mi się już to zdarzało. Ważne, że drożdży przybywa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak jak napisałem, korek nie jest szczelny. Wylatuje podczas gwałtownego uwolnienia CO2, ale normalnie nie ma z tym problemu.

 

1) Winna jest brzeczka, nie drożdże. Drożdże CO2 produkują, więc robią co do nich należy, ale widocznie w brzeczce jest mało związków powierzchniowo-czynnych.

 

2) Tak, też mi się już to zdarzało. Ważne, że drożdży przybywa.

 

1) Co masz na myśli, mówiąc "związki powierzchniowo czynne"? Startery zawsze robię tak samo...

2) W sumie wyszedłem z tego samego założenia!

Share this post


Link to post
Share on other sites

1) Co masz na myśli, mówiąc "związki powierzchniowo czynne"? Startery zawsze robię tak samo...

Trudno stwierdzić, podobnie jak trudno wydumać, dlaczego czasami na niektórych piwach jest kiepska piana. Zakładam, że kolba zatłuszczona nie była a płyn do mycia naczyń dobrze wypłukałeś ;)

 

http://www.wiki.piwo.org/Czynniki_wp%C5%82ywaj%C4%85ce_na_jako%C5%9B%C4%87_piany

Edited by olo333

Share this post


Link to post
Share on other sites

Trudno stwierdzić, podobnie jak trudno wydumać, dlaczego czasami na niektórych piwach jest kiepska piana

Dokładnie tak. Czasami piana jest, a czasami mam kompletny brak oznak jakiegokolwiek życia, ale gęstwy przybywa i blg spada :/, więc działa.

 

Aha używam mieszadła

Edited by korzen16

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja tak mam jak wyłącze mieszadło i pozwolę na opadnięcie drożdży na dnie. Wtedy po zabełtaniu również bardzo gwałtownie uwalnia się gas. Ale jakoś mnie to nie zaciekawiło, dlaczego tak się dzieje :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.