Jump to content
Sign in to follow this  
Arkra

dodatek chmielu "na zimno" do burzliwej czy cichej.

Recommended Posts

Popełniłem w ostatnią niedzielę Sierra Nevada Torpedo Extra IPA Clone 16,5 Blg. Z pewnych względów czasowych nie robiłem startera na Wyeast American Ale II 1272 i ryzykując iż nic z tego nie wyjdzie wlałem zawartość spuchniętej saszetki do wystudzonej warki ( 21 st). Musiałem wyjechać więc nie wiem kiedy drożdże ruszyły. Obecnie pięknie pracują. Zgodnie z recepturą wymaganym jest aby do chmielenia na zimno dodać chmiele ( prawie 60g). Nie zadałem ich zaraz po wystudzeniu warki wraz z drożdżami bojąc się iż dodatek chmielu zablokuje i tak małą ilość zadanych drożdży. Wolałem żeby one ruszyły. Teraz mam wątpliwości czy zadać chmiel teraz w momencie burzliwej czy poczekać i chmielić na zimno dopiero na cichej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś IPA chmieliłem na burzliwej z ciekawym efektem smakowym. IPA wyszła mi rewelacyjnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

W mojej recepturze chmiel ma leżeć 7 do 10 dni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zgodnie z recepturą wymaganym jest aby do chmielenia na zimno dodać chmiele ( prawie 60g).

Nie rozumiem tego. A co można innego dodać na chmielenie na zimno jak nie chmiel?

 

Generalnie na cichej piwo ma już sporą zawartość alkoholu, więc ogranicza to ewentualne ryzyko infekcji z chmielu (co z resztą rzadko się zdarza). Wiesz zapewne jak Torpedo jest chmielone na zimno, nie wiem czy 7-10 dni,to nie za dużo na jedną porcę chmielu. Może poddziel porcję na dwie części i umieść chmiel w siateczce. Po 4 dniach wymień na drugą porcję.

Edited by karczmarz

Share this post


Link to post
Share on other sites

Są zdaje się dwa powody dlaczego nie dodaje się na burzliwą. Po pierwsze ciężko będzie zbierać z takiego piwa gęstwę , ale to mniejszy problem. Po drugie drożdże mogą oblepiać granulat i ten słabo odda aromat do piwa. Raz tak dodawałem , tyle że wtedy po prostu nie przelewałem piwa do innego pojemnika tylko klarowałem w tym samym. Piany już nie było , więc granulat pięknie się rozpuścił i opadł na dno. Ale zebranie gęstwy z tego piwa mijałoby się z celem. Jeżeli planujesz przelewanie na cichą do innego pojemnika to poczekałbym własnie na ten moment , jeśli nie planujesz , to poczekaj aż drożdże całkowicie opadną na dno i wtedy dodaj chmiel.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dokładnie tak. Jeśli dodatek chmielu na burzliwej to tylko wtedy jak drożdże opadną na dno. Tak wcześniej robiłem.

Jednak po przemyśleniu dodam chmiele po przelaniu na cichą na max 7 dni.

Nie mam niestety filtra Torpedy aby przepuścić przez niego piwo.

Magnum 20g szyszka

Crystal 20g granulat

Citra 20g granulat

Oczywiście zawsze daję w woreczku muślinowym.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To spróbuj sypać luzem. Poczujesz różnicę :) A potem tylko na końcówkę węża założyć jakiś filtrator ( na przykład rajstopa ) i bez problemu odfiltrujesz.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No powiem szczerze zastanawiam się czy na tą warkę nie zrezygnować z woreczków. Właściwie istota smaku tego piwa leży w dość ciekawej kompozycji chmieli toteż może masz racje aby wrzucić chmiele bez siatek.

Z filtracją raczej nie mam problemów. Przepuszczam czasami piwo przez pieluchę tetrową złożoną na kilka warstw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przepuszczam czasami piwo przez pieluchę tetrową złożoną na kilka warstw

Też tak próbowałem, ale lepiej spisuje się pończoszkowa podkolanówka na końcu rurki do przelewania. Łatwe, proste i bardzo skuteczne i ma jeszcze tę zaletę, że nie napowietrza piwa przed butelkowaniem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

To wszystko działa jeśli chmieli się granulatem. Jeśli chcesz trzymać się klonu Torpedo to powinieneś chmielić szyszką - Sierra Nevada chmieli właśnie wyłącznie szyszką z własnych plantacji - uprawiają odmiany "C" (flagowy Cascade, Chinook, Citra). Cały artykuł był na ten temat w grudniowym (2012) BYO.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak zadać chmiel przy fermentacji cichej ? dezynfekować jakoś ten granulat ? czy poprostu wrzucić do fermentora jak leci bez zbędnych ceregieli ?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

bez zbędnych ceregieli

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.