Jump to content
Tupta83

taki sobie dziwny milk stout&coffe :)

Recommended Posts

Witam mam taki pomysł na sobotnią warkę

 

milk stout ewentualnie coffe milk stotut (sie cholera zdecydować nie mogę :D)

 

Zacieranie: infuzyjne

Fermentacja: Górna

zawartość ekstraktu (Blg) - 15°

Brzeczka nastawna: 28L

 

Słody:

 

Pale Ale 5 kg

Pszeniczny 0,5 kg

Karmelowy jasny 0,2 kg

Karmelowy ciemny 0,3 kg

Czekoladowy 0,25 kg

 

 

Inne dodatki:

Płatki owsiane błyskawiczne 0,5 kg

Pszenica palona 0,5 kg

Lakoza 0,5 kg

mocna kawa z ekspresu 1L (opcjonalnie)

 

Drożdże:

Safale US-05

 

Chmiel:

30g Marynka

45g Lubelski

 

Zacieranie:

 

W 18L wody

65°C wsyp

65°-67°C - 60'

 

dodanie palonej pszenicy i podnoszenie temp do 75°C

75°C - 10'

 

filtracja

wysładzanie do założonego Blg.

Chmielenie - 85'-90':

Marynka 30g - 60'

Lubelski 45g -25-30'

Laktoza od 60'

 

Co wy na to??

Zastanawiam się nad tą kawą żeby nie co zmaieszać i nad obniżeniem Pale ale do 4kg i odaniem jakiegoś 0,2 -0,5kg Caraaroma 300-400 EBC.

 

Czekam na komentarze.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

świeżo mieloną kawę na cichą :okey:

chmiel po co 30' ?

na cichej jako aromatyczny dodatek. na pewno da bardziej niż w trakcie gotowania. co nie wyklucza dawania naparu.

Edited by tomato

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy wyjdzie Hera z Olimpu nie wiem, to mój pierwszy milk stout, czy też coffe milk stout :D. W zasadzie jeszcze nigdzie nie spotkałem piwek z browaru Olimp.

 

tomato dzięki za wskazówkę co do kawy, szczególnie żeby dodać mieloną (tylko ile 100-200g) a nie już parzoną. I właśnie przecież kawę się parzy... Przejdzie to kawą na tej cichej?

a chmiel na 30' hmm w jednym czy dwóch przepisach znalazłem by dać Lubelksi na 25'. Niektórzy dają tylko Marynkę i nic więcej a niektórzy mieszają. W każdym bądź razie 15' też powinno wystarczyć, chyba że wogóle odradzasz użycie Marynki w tej warce?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie też ten temat interesuje bo chciałem zrobić taki coffe stout, tylko nie na słodko a raczej wytrawnie. Jak jest z tą kawą? Kiedy dawać i ile?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dałem 100g świeżo zmielonej kawy do warki 20l na ostatnie 2 minuty i efekt mnie zadowalał.

Laktozę dałem na ostatnie 15 minut.

Edited by mareks

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym kawę dał tak jak radzi Scooby http://www.piwo.org/topic/5046-espresso-stout-stout-kawowy/ zrobiłem tak w moim Coffee milk stoucie i przy rozlewie (który był w poniedziałek) kawa byłą fajnie wyczuwalna (wrzucanie kawy do kotła warzelnego na ostatnia minutę).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tego wątku nie widziałem a szukałem coś na temat cofee stoutów. Dzięki :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Fajny efekt w milk stoucie daje dorzucenie rozciętej laski wanilii na cichą. U mnie jedna laska poleciała na 20l i dała przyjemne nuty wanilii, które są wyczuwalne, ale nie nachalne :) Kawowe posmaki też zresztą są obecne, ale powstały tylko z zasypu i przyciemnienia piwa na cichej - szczegoły: http://brewlog.zgodowie.org/brew/25.

 

Ale w sumie dodatek zarówno kawy, jak i wanilii mógłby dać ciekawy efekt końcowy - myślałem o tym nawet i pewnie spróbuje następnym razem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dla odmiany robię z rozpuszczalną, Maxwell House dodawanym do gotowania i "degustatorom" smakuje bardzo. Ja niestety mam wyłączoną wyczuwalność kawy i jest mi wszystko jedno, czy ona tam jest czy nie ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wanilia powiadasz.... Ciekawy motyw, od zeslych świą mi się "wala" taka jedna laska wanilli i nie wiadomo co z tym fantem zrobić... Może już wiadomo :D

 

 

Co do kawy to chyba obojętne kiedy ją się doda, czy podczas gotowania/ chmielenia, czy na cichą (choć wciąż bedę się upierał że według mnie kawę, tą taką naturalną, mieloną to się parzy, czyli jednak do gotowania trza jej dodać). Myślę że u mnie do gara poleci tak ze 150g.

 

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dodał zaparzonej, mocnej kawy - czy do gotowania, czy na cichą. Przy mielonych ziarnach bałbym się, że oddadzą nieprzyjemną gorycz (zwłaszcza przy długim gotowaniu). Po zaparzeniu wiadomo mniej więcej co się uzyska z kawy.

 

Jak czytałem to piwowarzy zza wielkiej wody kawy dają od 100g do podobno nawet 800g :) (źródło: http://byo.com/spice-herb-vegetable-beer/item/315-brewing-with-coffee). Ja planuje celować właśnie w 100g-150g jakiejś niezbyt mocno kwaśnej kawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

pomysł dawania na cichą wzięłem stąd

http://www.brewtoad.com/recipes/alesmith-speedway-stout-clone

taki tam stoucik zza wody.

pytanie czy coffee stout charakteryzuje się tym, że ma kofeine w sobie?

kawa rozpuszczalna to syf. darowałbym sobie.

najlepeij dać najbardziej aromatyczne odmiany, ja za bardzo się nie znam na kawach. może ktoś?

kawe się podobnosz powinno parzyć w 80st więc garbniki nie powinny wyjść. tak jak ze słodów nie wychodzą

:) urojenia laika kawowego

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam pytanie bo nie robiłem nigdy stouta. Jak daję 5% słodu czekoladowego to dawać jeszcze jęczmień palony?

Share this post


Link to post
Share on other sites
Guest tomato

tak.

jęczmień w sumie powinien tylko koloru dać. bo się go pod koniec daje.

a smaczki dają właśnie różne różniste słody palone.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dodał zaparzonej, mocnej kawy - czy do gotowania, czy na cichą. Przy mielonych ziarnach bałbym się, że oddadzą nieprzyjemną gorycz (zwłaszcza przy długim gotowaniu). Po zaparzeniu wiadomo mniej więcej co się uzyska z kawy.

(...)

Dlatego dodaje się ją do kotła na minutę przed wyłączeniem palnika, lub jak długo chłodzisz (wanna itd) to można już po wyłączeniu. Efekt w moim piwie - kawa wyczuwalna, bez goryczy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytałem. Bardziej chodziło mi o to czy 10% ciemnych dodatków: jęczmienia palonego i słodu czekoladowego nie sprawi, że piwo będzie miało zbyt dużą goryczkę i paloność, która przysłoni wszystko. W opisach słodów jest napisane, że zawartość takiego słodu może stanowić do 5% zasypu. No, ale jeżeli dam 5% czekoladowego i 5% jęczmienia palonego to już będzie 10% ciemnych dodatków. I o to pytałem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zależy co kto lubi. Dla mnie w Stoutach posmaki palone powinny być mocno wyczuwalne (co nie znaczy, że mają odrzucać, co to to nie). Tak więc używam słodów palonych tak by dawały nie tylko barwę, a przede wszystkim aromat i smak.

 

Doświadczenia dużego nie ma, ale dziś otworzyłem po miesiącu od butelkowania moje pierwsze podejście do stoutu. Mianowicie Stout Owsiany.

Ogólnie na 23 litry gotowego piwa (gdzieś 25 litrów brzeczki po gotowaniu) dałem:

  • 0,25 kg - Słód Jęczmienny Czekoladowy
  • 0,25 kg - Pszenica palona
  • 0,25 kg - Jęczmień palony

Dodatkowo wrzuciłem jeszcze

  • 0,25 kg - Słód karmelowy 600 EBC

ponieważ nie jest to typowy słód palony, ale z racji swojej barwy na pewno delikatnie paloność podbija (dlatego nie traktuję go jako palonego).

Ogólnie zasyp to 5,5 kg. Czyli typowych ciemnych dodatków miałem 13,6% zasypu (18,2% licząc karmel, ale ja nie liczę go).

 

Efekt w piwie o ekstrakcie początkowym 12°Blg i końcowym 4°Blg jest taki, że w aromacie dość wyczuwalne posmaki palone, głównie przyjemne aromaty kawy. W smaku też jest dobrze, dość intensywnie. Jeśli robiłbym to piwo jeszcze raz to zamiast 0,25 kg Słodu jęczmiennego czekoladowego użyłbym dodatkowe 0,1 kg palonego jęczmienia.

 

Moim zdaniem nie można traktować jęczmienia palonego i słodu czekoladowego w ten sam sposób, bo intensywność i aromaty są różne. Dla mnie 5% czekoladowego i 5% palonego jęczmienia to nie byłoby w żadnym przypadku za dużo, ale tutaj tak jak niemal ze wszystkim w piwowarstwie trzeba warzyć, próbować i samemu wyciągać wnioski.

 

EDIT: Zapomniałem dodać, że palone wrzuciłem razem ze słodami podstawowymi. Niektórzy wrzucają pod koniec, albo nawet do filtracji.

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja też lubię wyraźną paloność w stoucie, ale nie chciałbym żeby ona zdominowała wszystko. A dawałeś płatki jęczmienne?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym kawę dał tak jak radzi Scooby http://www.piwo.org/...t-stout-kawowy/ zrobiłem tak w moim Coffee milk stoucie i przy rozlewie (który był w poniedziałek) kawa byłą fajnie wyczuwalna (wrzucanie kawy do kotła warzelnego na ostatnia minutę).

 

+1 dla receptury Scooby'iego. 100g to w mojej opinii zdecydowanie za dużo. Nie mówiąc już o 800g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam

 

Mój stout już w fermentatorze.

 

Od przepisu który podałem zrobiłem małe wyjątki:

- płatków owsianych dałem 400g a nie 500 (takie opakowanie zakupiłem nie przyglądajać się za zspecjalnie)

- niestety przy chmieleniu okazało się, o zgrozo, nie ma marynki w domu :/... nie wiem jak nie wiem gdzie i dlaczego, ale w zamain użyłem sybilli (Myślę by marynki ew. dodać na cichą żeby zwiększyć goryczkę).

- Lubelski chmielił tylko 15'

 

 

Kawy wsypałem 150g na ostatnie 3min.

 

Brzeczki finalnie wyszło 28L, zawartość ekstraktu 14,5°blg (celowałem w 15° więc i tak jest nieźle).

 

Najważniejsze, stout wyszedł mega kawowy (dobry jeśli się lubi mocną kawę ale następnym razem dam połowę z tego), tylko tej słodkości mi ciut brakuje i tu zastanawiam się czy jeszcze dzisiaj szybko nie dosypać 0,5 kg laktozy. Powinna się rozpuścić i nie co polepszyć odczucie słodkości. Poza tym mam to co chciałem (no może za wyjątkiem chmielu).

 

Jak myslicie?

Edited by Tupta83

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.