Jump to content
brainiak

Odpowiedniki słodów dostępnych na wyspach

Recommended Posts

Witajcie,

niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witajcie,

niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje?

Na pewno przyda Ci się ta tabelka: http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php , choć nie bierz wszystkiego za pewnik - dla przykładu niektórzy mogli by się nie zgodzić, że zamiennikiem Biscuit czy Victory jest słód melanoidynowy ;) Jak by co pytaj w tym temacie to ktoś na pewno Ci pomoże :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Podstawowe:

pale malt - słód pale ale (dowolny)

mild malt - brak odpowiednika, można próbować mieszanek pale z monachijskim ale to nie to samo

lager malt - pilzneński

 

Karmelowe:

caramalt - karmelowy 20-30 EBC (np. Strzegom Karmelowy 30, Castle Malting Cara Blond)

crystal malt - karmelowy 150 EBC (np. Strzegom, Castle Malting)

dark crystal malt - karmelowy 350 EBC (np. Castle Malting Special B)

 

Palone:

chocolate - barwiący 900 EBC

black - barwiący 1400 EBC

 

Bez odpowiedników i nic na to nie poradzisz:

amber malt

brown malt

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bez odpowiedników i nic na to nie poradzisz:

amber malt

brown malt

 

amber malt przypadkiem nie da się podmienić bursztynowym ze Strzegomia labo amber'em z CM ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To jeszcze o dodatkach niesłodowanych.

 

torrefied wheat - prażona pszenica (nie "palona"!), do zastąpienia płatkami pszennymi lub słodem pszenicznym, moim zdaniem z lepszym efektem w smaku

flaked wheat/barley - płatki pszenne/jęczmienne

flaked/rolled/steel-cut oats - płatki owsiane

flaked maize - kukurydza w płatkach podobnych do jęczmiennych, do zastąpienia kaszką kukurydzianą

invert sugar No.1/No.2/No.3 - syrop inwertowany z nierafinowanego cukru trzcinowego (przepis jest na forum)

treacle/blackstrap - melasa trzcinowa (zwykła buraczana to "molasses")

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.