brainiak 0 Posted November 25, 2013 Witajcie, niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted November 25, 2013 Witajcie, niedawno podczas wizyty na wyspach zakupiłem książkę Home Brew Beer (autor Greg Hughes), do warsztatu niewiele wnosi, ale jest pełna fajnych przepisów które uwzględniają słody dostępne raczej na wyspach, jak podstawowy tam Pale Malt (EBC 5). I pytanie jest takie, którego z dostępnych u nas można użyć do tych receptur? Kierować się tylko kolorem, czy może są jeszcze jakieś kruczki, ktoś się orientuje? Na pewno przyda Ci się ta tabelka: http://www.kotmf.com/articles/maltnames.php , choć nie bierz wszystkiego za pewnik - dla przykładu niektórzy mogli by się nie zgodzić, że zamiennikiem Biscuit czy Victory jest słód melanoidynowy Jak by co pytaj w tym temacie to ktoś na pewno Ci pomoże Quote Share this post Link to post Share on other sites
yapko 19 1 Items Posted November 26, 2013 Strzegom Pale Ale. Quote Share this post Link to post Share on other sites
ronin 5 1 Items Posted November 26, 2013 Angielskie słody: http://twojbrowar.pl...lody-angielskie Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 26, 2013 Podstawowe: pale malt - słód pale ale (dowolny) mild malt - brak odpowiednika, można próbować mieszanek pale z monachijskim ale to nie to samo lager malt - pilzneński Karmelowe: caramalt - karmelowy 20-30 EBC (np. Strzegom Karmelowy 30, Castle Malting Cara Blond) crystal malt - karmelowy 150 EBC (np. Strzegom, Castle Malting) dark crystal malt - karmelowy 350 EBC (np. Castle Malting Special B) Palone: chocolate - barwiący 900 EBC black - barwiący 1400 EBC Bez odpowiedników i nic na to nie poradzisz: amber malt brown malt Quote Share this post Link to post Share on other sites
leszcz007 242 1 Items Posted November 26, 2013 Bez odpowiedników i nic na to nie poradzisz: amber malt brown malt amber malt przypadkiem nie da się podmienić bursztynowym ze Strzegomia labo amber'em z CM ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 26, 2013 Nie, biscuit z CM jest podobny, ale dużo mniej intensywny. Pół kilo biscuit daje to samo co 150-200 g amber. Quote Share this post Link to post Share on other sites
brainiak 0 Posted November 29, 2013 Dzięki za podpowiedzi, zamówiłem Pale Ale ze Strzegomia, a i dobór pozostałych będzie teraz łatwiejszy Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 29, 2013 To jeszcze o dodatkach niesłodowanych. torrefied wheat - prażona pszenica (nie "palona"!), do zastąpienia płatkami pszennymi lub słodem pszenicznym, moim zdaniem z lepszym efektem w smaku flaked wheat/barley - płatki pszenne/jęczmienne flaked/rolled/steel-cut oats - płatki owsiane flaked maize - kukurydza w płatkach podobnych do jęczmiennych, do zastąpienia kaszką kukurydzianą invert sugar No.1/No.2/No.3 - syrop inwertowany z nierafinowanego cukru trzcinowego (przepis jest na forum) treacle/blackstrap - melasa trzcinowa (zwykła buraczana to "molasses") Quote Share this post Link to post Share on other sites