wojtek_browar 0 Posted November 25, 2013 Witam Planuję budowę piwniczki na wino i piwo. Wymiary ok. 2 x 2,5 m. Ściany dwuwarstowe: pierwszą wewnątrz myslę wymurować z pełnej cegły, a po zewnętrznej między cegłą a ścianą ziemi wylać beton zbrojony ze szkłem wodnym. Nie wiem jeszcze jaką głębokość osiągnę. Planuję ok. 2m ale zależy od wód gruntowych. Zejście do piwniczki po schodach betonowych, a przed drzwiami wejściowymi mała studzienka z pompą z wyłacznikiem pływakowym. Uruchamiałaby się w razie napełnienia wodą. Planowana posadzka wewnątrz z kostki granitowej. Oświetlenie raczej świece na świeczniku. Nad sklepieniem z cegły też myślę wylać beton ze zbrojeniem. A całość przykryć 0,5 m ziemi. Tak w skrócie. ma ktoś może doświadczenia w budowie takiej piwniczki? Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted November 25, 2013 W galerii są zdjęcia. Poszukaj. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Undeath 1196 1 Items Posted November 25, 2013 No nie w galerii ale tu masz jak kolega Janek to zrobił: http://www.piwo.org/topic/7358-piwniczke-buduje/page__hl__%2Bpiwniczke+%2Bbuduje Myślę, że to ci rozjaśni sprawę Quote Share this post Link to post Share on other sites
jacer 300 1 Items Posted November 25, 2013 Ano właśnie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted November 26, 2013 Z tym ,że kolega Janek miał dom na podwyższeniu. Nie wiem, jak u Ciebie z wodami gruntowymi i płaszczyzną terenu ale ja u siebie jak zagłębie piwniczkę na metr to będę zadowolony. Kolejna istotna sprawa to izolujemy z boków i góry tylko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Szwed 48 Posted November 26, 2013 Przeworsk jest płaski. można jeździć cały dzień rowerem i się nie pocić Quote Share this post Link to post Share on other sites
wojtek_browar 0 Posted November 28, 2013 Podoba mi się w tym stylu, ale tylko jedna komora . Co Wy na to? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcrac 6 Posted November 28, 2013 Dobre kompedium wiedzy - książka - Piwnice Naturalne (aut. C.Lorenz-Ladener). Powinna Ci rozjaśnić trochę temat. Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wojtek_browar 0 Posted November 28, 2013 Nie, no wiem o tym, myślę tylko wyłożyć kostką granitową. Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted November 28, 2013 (edited) Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Zaciekawiłeś mnie. Więc jak przykryć izolację przeciwwodną? Leci pkt za tytuł książki. Już posiadam i jutro czytam. Zawsze chciałem mieć działkę ze wzniesieniem, niestety mam płaską jak Rubik i dodatkowo wody gruntowe okresowo mogą sięgać 0,5m do poziomu gruntu. Edited November 28, 2013 by marcin_l85 Quote Share this post Link to post Share on other sites
wojtek_browar 0 Posted November 28, 2013 Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Zaciekawiłeś mnie. Więc jak przykryć izolację przeciwwodną? Dookoła piwniczki robimy drenaż. Przed wejściem do piwniczki na jej poziomie robimy studzienkę z pompą i wyłacznikiem pływakowym i problem z głowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
marcin_l85 43 Posted November 28, 2013 Wielu popełnia błąd i betonuje serce piwniczki, jakim jest klepisko. Zaciekawiłeś mnie. Więc jak przykryć izolację przeciwwodną? Dookoła piwniczki robimy drenaż. Przed wejściem do piwniczki na jej poziomie robimy studzienkę z pompą i wyłacznikiem pływakowym i problem z głowy Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 29, 2013 i wyłacznikiem pływakowym i problem z głowy jeśli wszystko działa jak trzeba Quote Share this post Link to post Share on other sites