Jump to content
Makaron

Środki czyszczące - soda kaustyczna (ług sodowy).

Recommended Posts

Zacząłem używać do mycia gratów czystego wodorotlenku w nieco większych stężeniach i boleśnie się przekonałem, że nie jest taki znów bezpieczny. Łapy mam czerwone i błyszczące jakbym włożył do wrzątku.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zacząłem używać do mycia gratów czystego wodorotlenku w nieco większych stężeniach i boleśnie się przekonałem, że nie jest taki znów bezpieczny. Łapy mam czerwone i błyszczące jakbym włożył do wrzątku.

Oj! Oblales sie niedawno? Przemyles od octem zeby zneutralizowac? Nie chce straszyc, ale moze byc paskudnie :tort::beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

W przemyśle spożywczym mycie sodą w tzw. CIP'ie to soda stężenie 2-3% i temperatura max. 80st.C myje wszystko - kwestia czasu. Zwiększenie stężenia nic nie daje, a znacznie zwiększa ryzyko poważnych poparzeń. W kwestii bezpieczeństwa to najbardziej niebezpieczną rzeczą jest rozrabianie roztworu. Powolutku małymi ilościami do zimnej wody.. do rozpuszczenia.. w trakcie rozpuszczania mocno grzeje. Nigdy do gorącej wody i sporej porcji.. nastąpi coś jak wybuch i po oczach!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mam sprzęt do wyczyszczenia ale jak czytam ten wątek co się zastanawiam czy używać tej kaustycznej :).

Ale jeżeli już użyję to jakie proporcje zastosować tego środka by dokładnie wyczyścić i odkazić sprzęt?

W ostatniej warce miałem dzikie drożdże i czytałem że najlepiej wyczyścić wszystko właśnie tą sodą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

I do tego przed wszystkim okulary ochronne na żeby zasłonić oczy (jakbyś się coś chlapnął) i rękawiczki żółte grube gumowe, bo to jednak jest żrący środek a lepiej zapobiegać niż później biadolić ;). Stężenie będzie takie jak napisał slotish i będzie dobrze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak przy okazji, pytanie do chemików: czym sie różni KOH od sody kaustycznej? Widzę że na allegro jest dwa razy droższy. Jest jakaś róznica w działaniu między tymi dwoma środkami?

Edited by slotish

Share this post


Link to post
Share on other sites

A tak przy okazji, pytanie do chemików: czym sie różni KOH od sody kaustycznej? Widzę że na allegro jest dwa razy droższy. Jest jakaś róznica w działaniu między tymi dwoma środkami?

Z chemicznego punktu widzenia różni się tylko pierwiastkiem z którego się składa. W działaniu nie powinno być różnicy, bo oba wodorotlenki tworzą w wodzie silnie zasadowe roztwory, które będą porównywalnie żrące.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś orientuje się ile w przybliżeniu wynosi czas aktywności ługu sodowego (chodzi o gotowy roztwór wody z sodą kaustyczną ~3-5%)? Czy jest sens przelewać go z butelki do butelki pozostawiając roztwór w niej na kilka godzin?

Share this post


Link to post
Share on other sites

U mnie w wiadrze nawet kilka tygodni, ale nie ma tam tak dużego dostępu powietrza. Wymieniam kiedy widzę że już nie doczyszcza butelek. Z tym że wkładam butelki do roztworu, zamykam wiadro, po 24h tylko wymieniam butelki. W ten sposób działa nawet kilka tygodni.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy ktoś orientuje się ile w przybliżeniu wynosi czas aktywności ługu sodowego (chodzi o gotowy roztwór wody z sodą kaustyczną ~3-5%)? Czy jest sens przelewać go z butelki do butelki pozostawiając roztwór w niej na kilka godzin?

Ług sodowy możesz przechowywać długo, ale nie widzę celowości nalewania go w pojedyńcze butelki na parę godzin.Wygodniej chyba na te kilka godzin wrzucić kilka/kilkanaście butelek do fermentora i zalać to ługiem.Mniej zabawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Zawsze po sodzie używam kwasku cytrynowego, usuwa białawy osad. Ja stosuje na 2 l wody 2-2,5 łyżki stołowe kwasku cytrynowego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie. A jest jakiś czas jaki powinno trzymać wodę z  kwaskiem w butelkach po sodzie kaustycznej? Czy wystarczy przepłukać i wylać?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No właśnie. A jest jakiś czas jaki powinno trzymać wodę z  kwaskiem w butelkach po sodzie kaustycznej? Czy wystarczy przepłukać i wylać?

Reakcja w teorii jest natychmiastowa, przy założeniu doskonałego wymieszania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli chodzi o zakup sody kaustycznej można się zapytać weterynarza czy nie posiada takowej na zbyciu.

Jakiś czas temu kupowałem parę kilo sody do odkażania ramek używanych w pszczelarstwie.

Polecam stronę http://soda-kaustyczna.pl/ znajdziecie tam kilka ciekawych informacji na temat sody + informację gdzie kupić dobrej jakości sodę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

sorry za offtop, ale czy można gdzieś kupić ług sodowy (czysty, bez żadnych dodatków) najlepiej z atestem do żywności? On jest niezbędny do zrobienia oryginalnych bawarskich precli piwnych :-) do oktoberfestu jeszcze trochę, ale...

Edited by soda-kaustyczna

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

Jeśli chodzi o zakup sody kaustycznej można się zapytać weterynarza czy nie posiada takowej na zbyciu.

Jakiś czas temu kupowałem parę kilo sody do odkażania ramek używanych w pszczelarstwie.

Polecam stronę http://soda-kaustyczna.pl/ znajdziecie tam kilka ciekawych informacji na temat sody + informację gdzie kupić dobrej jakości sodę.

 

Do ogłoszeń kupna - sprzedaży mamy na forum specjalny dział - polecam, dla ułatwienia wkleję nawet link http://www.piwo.org/forum/19-kupi%C4%99-sprzedam-odst%C4%85pi%C4%99-praca/

 

ale uprzedzam, że przy minimalnym opakowaniu 25 kg to raczej wielu klientów tu nie znajdziecie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

Jeśli chodzi o zakup sody kaustycznej można się zapytać weterynarza czy nie posiada takowej na zbyciu.

Jakiś czas temu kupowałem parę kilo sody do odkażania ramek używanych w pszczelarstwie.

Polecam stronę http://soda-kaustyczna.pl/ znajdziecie tam kilka ciekawych informacji na temat sody + informację gdzie kupić dobrej jakości sodę.

 

Do ogłoszeń kupna - sprzedaży mamy na forum specjalny dział - polecam, dla ułatwienia wkleję nawet link http://www.piwo.org/forum/19-kupi%C4%99-sprzedam-odst%C4%85pi%C4%99-praca/

 

ale uprzedzam, że przy minimalnym opakowaniu 25 kg to raczej wielu klientów tu nie znajdziecie :)

 

W opracowaniu są też mniejsze opakowania, z czasem powinny pojawić się w naszej ofercie. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
W opracowaniu są też mniejsze opakowania, z czasem powinny pojawić się w naszej ofercie.

 

jak to się ma do informacji że współpracujecie tylko z firmami?

 

druga sprawa - od wielu osób słyszałem, sam też przypadkowo sprawdziłem, że płatkowana jest gorsza w obyciu od granulatu, w szczególności w kontekście ewentualnej wilgoci - jeśli otworzycie się na klientów indywidualnych to będzie dostępny również granulat? 

 

jakie zniżki dla forumowiczów?

Edited by jaras

Share this post


Link to post
Share on other sites

 

 

od wielu osób słyszałem, sam też przypadkowo sprawdziłem, że płatkowana jest gorsza w obyciu od granulatu, w szczególności w kontekście ewentualnej wilgoci

Dokładnie tak jest , w dodatku bardziej zanieczyszczona mechanicznie od granulowanej . W dużych workach bryluję się totalnie . Sprawdziłem cenę zakupu ...... słabo to wygląda . Wiem dla tego że dostarczałem do kilku firm i zrezygnowali na korzyść granulowanej ( ze wschodu ) , choć cena była minimalnie wyższa ale jakość granulowanej nie do porównywania lepsza .

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.