Jump to content
Sign in to follow this  
ja2

Browar Czarny Ryś - Old Peculier

Recommended Posts

Kolor: brązowy, dość klarowne

Piana: drobnopęcherzykowa, szybko opadająca

Aromat: młode wino, alkohol,

Smak: goryczka niska, karmel, alkohol

Wysycenie: niskie

 

Ogólnie: Piwo przypomina mi nieco Weizenbocka.

Piję drugi raz piwo z Czarnego Rysia (wcześniej Maibock) i identyczna sytuacja; aromaty oraz smak zdominowane a’la młode wino.

Przypadek, infekcja, czy tak miało być?

Nie wiem jak smakuje oryginalny Old Peculier, ale jeśli tak, to piwo to nie dla mnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolor: Ciemna miedź wpadająca w brąz z czerwonymi refleksami, klarowne

Piana: Kremowa, drobnopęcherzykowa z dość dużymi dziurami, szybko się zredukowała zostawiając niewielką obrączkę

Aromat: tu niewiele się dzieje, głównie słodowy i drugi dominujący, dziwny jak w młodym winie z ciemnych winogron (ale nie winny), bodajże pochodzący od pestek

Smak: w smaku ta sama pestkowa nuta, która pozostawia cierpkość na końcu języka, goryczka niska ale wyczuwalna, słodowe w moim odczuciu nie jest wytrawne

Wysycenie: niskie idealnie mi tu pasuje

 

Podsumowując piwo dobre, niezapychające, dobrze pijalne, na pewno po tych trzech miesiącach zdążyło się ułożyć ja nie wyczułem w nim alkoholowości ani nut winnych jedynie to ta pestkowość czy nie wiem jak to nazwać ale piwo jak najbardziej OK.

post-5662-0-70112700-1389907756_thumb.jpg

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki że wytrzymałeś z degustacją. Ładne szkło :)

 

Piwo zdecydowanie ułożyło po tych 3 miesiącach, tydzień temu skończył się keg więc miałem jeszcze okazję pokosztować. Są jeszcze dwie butelki w depozycie także będę ciekawy co przyniesie czas.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolor jak wyżej.

Aromat też, słodowy, młode wino ale bardzo delikatnie, rzeczywiscie trochę waizenbockiem zalatuje.

Piana znikła bardzo szybko do zera. Wysycenie wysokie jak dla mnie za wysokie, ale piwo stało w sklepie i mogło się przegazować przez temperaturę.

Goryczka bardzo delikatna.

Ogólne wrażenie pozytywne.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kolor: miedziano-czerwony, klarowny, oryginał jest bardziej ciemnowiśniowy, niemniej jednak wrażenie pozytywne

 

Aromat: nuta górna to kandyzowane wiśnie, lekkie podbicie słodowe, troszkę pestek brzoskwini. Nuta dolna-bardziej przyprawowa, prawie jak belg, bogata i złożona, troszkę lukrecji, nawet kakao.

 

Smak: gesty, z wyraźnym chmielem na finiszu, w smaku pestki wiśni, marcepan, nawet czeremcha, co ciekawe smak nie za słodki, na co by wskazywał aromat, ale bardziej półwytrawny idący w kierunku "thirst quencher", a nie "winter warmer" do kontemplacji przy kominku (trzeba jeszcze mieć takowy ;).

 

Oryginału nie piłem, więc nie wiem na ile blisko czy daleko, ale jest to bardzo porządny old ale, któremu brakuje odrobiny kwasowości i więcej lepiącej się słodyczy w smaku. Pomijając te kwestie, nie mam mu nic do zarzucenia.

 

PS. Etykietka tylko lekko się porwała na bokach, ale wygląda idealnie.

Edited by Bogi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bogi podziwiam Twój zmysł sensoryczny. Jak na pierwsze podejście do stylu Old Ale nabyłem sporo doświadczenia. Nie jest to łatwe piwo do skomponowania.

 

Co do oryginału to raczej wyszło po prostu całkiem inne piwo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dorwę oryginał, to się będę mógł odnieść. Porównywałem moje odczucia z tym, co o tym piwie oficjalnie piszą i ze zdjęciami-oczywiście pal sześć barwę, chodzi o smak i aromat, i aromat, jak dla mnie, to rasowy old ale, a czy Theakston'a Old Peculier? Może nawet lepiej, że stworzyłeś coś własnego niż kopię? MSZ, popełniaj częściej takie piwo :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.