Skocz do zawartości

Wędzenie kiełbaski


GB...

Rekomendowane odpowiedzi

Kupiłem przy okazji zakupów w sklepie 1 paczkę osłonek czyli 15 mb. Mięsa miałem prawie 6 kg, wyszło mi 2.2 kg tylko ale jest sukces bo teraz śmiało kupię dużą paczkę (90 mb). Przepis jest znakomity i będzie powtórka. Do piwa rewelacja   :P   . Wczoraj zrobiłem z reszty zwykłą kiełbaskę.

Edytowane przez GB...
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
  • 2 tygodnie później...

Ja mam niedaleko siebie hurtownie i tam kupuję co potrzebne.

Na allegro też kupisz http://allegro.pl/listing/listing.php?order=m&string=jelita&bmatch=seng-v10-p-sm-isqm-4-o-0113

Ja kupuję jelito naturalne w Toruniu w hurtowni http://www.paktorun.pl/

Raczej nie kupię takiego produktu na allegro zwłaszcza, że sam producent trzyma je w lodówce. Wiem, że są trzymane w soli... jednak...miałbym obawy.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 9 miesięcy temu...
  • 7 miesięcy temu...
  • 2 lata później...
W dniu 15.07.2019 o 14:25, wera91 napisał:

polecam poczytać sobie ten artykuł :)

ciekawie napisany jeśli chodzi o wędzenie :)

https://www.smokehouses.eu/poradnik/jak-wedzic-szynke-zeby-byla-soczysta/

 

Bardzo niedokładnie opisane wędzenie.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
W dniu 16.07.2019 o 17:23, jac007 napisał:

 

Bardzo niedokładnie opisane wędzenie.

właśnie nie mam osobiście zielonego pojęcia o tym, więc dla mnie tak sporo się dowiedziałam :D 

dalej tak czy siak czytam, a tutaj ?

sposoby też wymienione https://kosapopatelni.pl/wedzone-wedliny-nie-tylko-od-swieta/

pewnie też nie dokładnie :D 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...

No odkryłem to forum na nowo. Czemu ja wcześniej nie zauważyłem wątku o wędzeniu:) Muszę wypróbować Wasze receptury.

 

Bardzo fajnie, że jednak jeszcze ludzie wędzą. Że mimo wszystko (tak tak, szkodliwy dym, szkodliwe substancje itd więc wycofujemy ze sklepów), wciąż tradycja w narodzie trwa. Mi się kiełbasa kojarzy ze wsią, z dziadkami i świętami za dzieciaka - czyli pozytywnie:)

 

W sumie to w wędzeniu chodzi o to by robić tak jak smakuje. Ja  np lubię mooocno wędzone, wręcz aż wysuszone kiełbasy.

 

Mój przepis wygląda tak:

-30% szynki

-30% łopatki (lub innego podobnego/tłustego mięsa wieprzowego)

-30% boczku

-10% wołowiny (to jest ważne, bo delikatnie wpływa na smak)

 

Przyprawy: sól, pieprz, majeranek (dużo:) ), czosnek

A kiełbasę robię tak:

Z ciekawości, skąd bierzecie mięso ? Ja z reguły wieprzowinę biorę z masarni (taki mały zakład, który sprzedaje pół tusze lub konkretne mięso na kg). Mam jednak problem z wołowiną tzn kupuję ją normalnie w biedronce czy innym hipermarkecie.

Edytowane przez PawelK1
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.