Jump to content
Pierre Celis

[Blog Dori] Najprostszy sposób warzenia piwa – fotorelacja

Recommended Posts

Wczoraj do moich rąk trafiły brewkity polskiego producenta Gozdawa. Nie byłabym sobą gdybym ich nie przetestowała, tym bardziej, że trzymam kciuki za tą ciekawą inicjatywę…, ale do rzeczy. Na przykładzie Gozdawy pokażę jak mając mało czasu i niewiele sprzętu można uwarzyć swoje własne, niepowtarzane, znakomite piwo w domu.

 

Co musimy przygotować na początek?

Ja skorzystałam z puszki Gozdawa PIWOSZ Christmas Ale 1,7kg oraz 1,5kg belgijskiego ciemnego cukru kandyzowanego.

Co do sprzętu musimy przygotować:

- garnek minimum 5l

- plastikowe mieszadło lub metalowa chochla

- fermentor z kranikiem i rurką fermentacyjną

- kubek lub zlewka

- środek do dezynfekcji np. nadwęglan sodu

INSTRUKCJA

1. Fermentor umyj i zdezynfekuj. Zrób to zgodnie z instrukcją na opakowaniu środka do dezynfekcji.

2. Z puszki zdejmij wieko i wyjmij drożdże. Zedrzyj papierową obwolutę.

1.-pucha-150x150.jpg 2.-pucha-gola1-150x150.jpg

3. Włóż zamknięta puszkę do gorącej wody (zawartość będzie łatwiej wylać).

pucha-grzanie-150x150.jpg

4. Do wyparzonego kubka wlej około 100ml przegotowanej, wystudzonej (poniżej 30stopni C) wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową.

wsypywanie-drozdzy-150x150.jpg drozdze-zakrywka-150x150.jpg

5. Do garnka nalej 2,5-3l wody (ja nalałam 3l i troszkę ciężko było mi się ostatecznie zmieścić w 5l garnku), podgrzej wodę i wsyp 1,5kg cukru kandyzowanego ciemnego (w ostateczności zwykłego białego cukru).

cukier-nawazanie-150x150.jpg cukier-wsypywanie-150x150.jpg cukier-wsypywanie-2-150x150.jpg

6. Podgrzej, dodaj zawartość puszki, zagotuj. Gotuj kilka minut. Pamiętaj aby ciągle mieszać!

otwieranie-puszki-150x150.jpg mieszanie-150x150.jpg wrzenie-150x150.jpg

7. Przelej zawartość garnka do zdezynfekowanego fermentora i uzupełnij zimną wodą do 21l. Ja użyłam zwykłej kranówki. Jeśli obawiasz się o jakość mikrobiologiczną swojej wody, to możesz ją przegotować i wystudzić. Możesz też użyć najtańszą wodę mineralną z marketu. Brzeczkę trzeba napowietrzyć, więc dobrze jest całość intensywnie mieszać.

ekstrakt-w-fermentorze-150x150.jpg dolewanie-wody-11-150x150.jpg

8. Zamieszaj drożdże w kubku, zakręcając nim lekko. Sprawdź temperaturę przygotowanej brzeczki. W przypadku tego brewkita producent zaleca temperaturę zadawania drożdży 22-25 stopni C. Ja uzyskałam 27 stopni C i uznałam, że jest OK. Jeśli temperatura brzeczki jest wyższa niż zalecana wówczas brzeczkę trzeba schłodzić np. wystawiając fermentor do chłodnego pomieszczenia lub zimą na zewnątrz. Do pomiaru temperatury użyj termometru ciekłokrystalicznego naklejanego na fermentor lub elektronicznego bądź alkoholowego (oczywiście wcześniej zdezynfekowanego).

drozdze-ruszyly-150x150.jpg fermentor-temperatura-150x150.jpg

9. Wlej do fermentora drożdże z kubka.

zadawanie-drozdzy-150x150.jpg

10. Zamknij fermentor pokrywką z rurką fermentacyjną. Do rurki nalej wody.

wlewanie-wody-do-rurki-150x150.jpg fermentor-150x150.jpg

11. Fermentor ustaw w miejscu o temperaturze pokojowej i zapomnij o nim na kilka dni icon_smile.gif

Za dni kilka napiszę jak piwo rozlać do butelek.

 

 

 

Wyświetl pełny artykuł

Share this post


Link to post
Share on other sites

4. Do wyparzonego kubka wlej około 100l przegotowanej wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową.

wystudzonej :P

Share this post


Link to post
Share on other sites

4. Do wyparzonego kubka wlej około 100l przegotowanej wody, wsyp drożdże, nie mieszaj, przykryj kubek folią aluminiową.

wystudzonej :P

Dzięki, już poprawiłam. Swoją drogą w nocy mi się to już śniło, że chyba o tym zapomniałam :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, już poprawiłam. Swoją drogą w nocy mi się to już śniło, że chyba o tym zapomniałam :)

 

to świadczy o niesamowitych emocjach jakie towarzyszą prowadzeniu bloga :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki, już poprawiłam. Swoją drogą w nocy mi się to już śniło, że chyba o tym zapomniałam :)

 

to świadczy o niesamowitych emocjach jakie towarzyszą prowadzeniu bloga :D

Towarzyszą i to duże, a ja dopiero się uczę i niestety bez błędów się nie obywa. Rano zobaczyłam, że moją ostatnią dość znaczną edycję, gdzieś wcięło, ale może nabiorę z czasem doświadczenia :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

to ja jeszcze zaproponuję zamianę 100l na 100 ml, 1 hekto do tej szklanki nie wejdzie ;-)

 

Oupsss, już poprawione, przepraszam!

Edited by panta_rei

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.