Jump to content
Sign in to follow this  
adamsky

Brak oznak fermentacji

Recommended Posts

Robię swoją interpretację Portera. Górna fermentacja, 18blg.

 

Zazwyczaj po 6-12 godzinach od zadania drożdży pojawiają się pierwsze oznaki fermentacji w postaci wydzielanego CO2 oraz tworzy się piana drożdżowa. Nie stosuję bulgorurki, więc wydzielanie CO2 oceniam po wybrzuszeniu pokrywy fermentatora. Standard - każdy z nas wie jak fermentacja burzliwa wygląda. Oczywiście wiadomo że drożdże mogą wystartować szybko, a mogą po 48h. Wiadomo, że burzliwa może być bardzo intensywna, a może być spokojna. Piana może wychodzić z fermentatora, a może być raczej niewielka. Różne odchylenia od normy miałem w swoich kilkunastu warkach, ale...

 

Tym razem oznaki fermentacji mam praktycznie zerowe. Drożdże (uwodniona saszetka S-04) zostały zadane w nocy z soboty na niedzielę. Temperatura brzeczki w momencie zadania drożdży około 22°C, temperatura otoczenia w okolicach 18-19°C. Pokrywa się nie wybrzuszała, zero oznak produkcji CO2 nawet gdy szczelnie docisnąłem pokrywę. Było ryzyko że drożdże nie startują, więc po około 2 dniach kontrolnie zajrzałem do fermentatora. Piany praktycznie zero (milimetrowej grubości piana pokrywała może 75% powierzchni). Postanowiłem poczekać kolejne 2 dni. Wciąż brak wydzielania CO2, po otwarciu fermentatora zero piany. Zmierzyłem kontrolnie blg i przez te 4 dni z 18 spadło do 7.

 

Przez te 4 dni jedyną oznaką fermentacji było to, że temp w styropianie gdzie fermentuje piwo była o te 2°C wyższa niż poza nim. Mimo braku innych oznak, drożdże najwyraźniej pracują.

 

 

Macie jakiś pomysł co może być przyczyną?

To może być na przykład jakaś infekcja która wyjada cukier nie produkując CO2?

 

Pewnie mi powiecie, że mam nieszczelny fermentator. Nie mogę tego zupełnie wykluczyć, ale tam musiałaby być jakaś dziura a nie zwykła nieszczelność. W tym samym fermentatorze przy ostatnim piwie pokrywa była wypukła nawet w trakcie cichej, więc tym bardziej burzliwa fermentacja powinna być widoczna.

Być może rzeczywiście jest to zbieg okoliczności - drożdże są nadzwyczaj spokojne, a ja przy ostatnim myciu pękłem fermentator i nawet tego nie zauważyłem - ale ciekaw mnie czy istnieje inne wytłumaczenie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mierzyłeś Blg?

 

EDIT: już widzę - przeoczyłem. Jak spada Blg, to fermentuje. Tylko pytanie: co fermentuje. Może drożdże, może tlenowce. Moja propozycja(ostrzegam, że nigdy tego nie robiłe/nie próbowałem): jak nie masz pewności co do dwutlenku, to "włóż" zapaloną zapałkę do wnętrza fermentora - jak zgaśnie, to jest dużo dwutlenku węgla.

Edited by Willow

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak, mierzyłem. Coś na pewno wyżera cukier, ale produkty tej reakcji wydają się znikać w jakiejś czarnej dziurze.

 

Zmierzyłem kontrolnie blg i przez te 4 dni z 18 spadło do 7.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jedyne co mi przychodzi do głowy oprócz oczywistej nieszczelności to coś z archiwum x

Infekcja która spala cukier (C12H22O11 → 11 H2O + 12 C) dwutlenku brak :)

z tą zapaloną zapałką to nie taki głupi pomysł chyba coś o tej metodzie w dawnych browarach pisał Kunze, tak świeczkę wsadzali do tanka :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Spalanie cukru z wydzielaniem węgla? Wow. Nigdy o czymś takim nie słyszałem. Możesz coś szerzej napisać? Do tej pory żyłem w przekonaniu, że wszystkie organizmy podczas spalania cukrów w celu uzyskania energii wydzielają CO2 i w zależności od rodzaju metabolizmu inne produkty. - edit no dobra nie zajarzyłem. ;)

 

 

Według mnie tak szybko z 18°Blg do 7 mogły poradzić sobie tylko drożdże. Jeśli nie ma innych oznak infekcji (smród, kożuchy na tafli piwa itp.)

Edited by Biniu

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie oglądałeś archiwum X? :lol:

 

Edit: dokładnie to "Z Archiwum X"

Edited by lopusy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pewnie mi powiecie, że mam nieszczelny fermentator.

Masz nieszczelny pojemnik w którym zostawiłeś drożdże wraz z nachmieloną brzeczką.

 

A ogólnie rzecz biorąc, to skoro blg spada, to dziękuję do widzenia - piwo fermentuje, nie grzebię przy nim dalej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Macie jakiś pomysł co może być przyczyną?

 

Drożdże S-04 to "szybkie" drożdże, w 22°C szybko wystartowały i równie szybko skończyły burzliwą, a kolega to przespał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
A ogólnie rzecz biorąc, to skoro blg spada, to dziękuję do widzenia - piwo fermentuje, nie grzebię przy nim dalej.

Taki jest plan. Skoro blg spada to zostawię w spokoju na 2-3 tygodnie. Jeśli nie będzie oznak infekcji, to rozleję.

 

Na razie wyglądało na zdrowe, ale nie oglądałem zbyt dokładnie. Był tylko szybki pomiar blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyłączę się do tematu bo mam bardzo podobny problem z barley wine.

25blg, drożdże T-58 (cały zestaw z piwodzieja). Piwo trafiło do baniaka w środę w nocy, ale w czwartek rano okazało się, że kran w fermentorze jest nieszczelny. Nie mając czasu ani możliwości na uszczelnienie go przelalem całość do czystego fermentora i zamknąłem. I tak od czwartku rano piwo sobie stoi z delikatną pianką na powierzchni (patrzyłem jedynie przez otwór na rurkę ferm. żeby nie otwierać pokrywy).

Co powinieniem zrobić? czekać, zadać następne drożdże? Ma duże doświadczenie z infekcjami, więc boje się co tam się zaraz rozwinie...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Przyłączę się do tematu bo mam bardzo podobny problem z barley wine.

25blg, drożdże T-58 (cały zestaw z piwodzieja). Piwo trafiło do baniaka w środę w nocy, ale w czwartek rano okazało się, że kran w fermentorze jest nieszczelny. Nie mając czasu ani możliwości na uszczelnienie go przelalem całość do czystego fermentora i zamknąłem. I tak od czwartku rano piwo sobie stoi z delikatną pianką na powierzchni (patrzyłem jedynie przez otwór na rurkę ferm. żeby nie otwierać pokrywy).

Co powinieniem zrobić? czekać, zadać następne drożdże? Ma duże doświadczenie z infekcjami, więc boje się co tam się zaraz rozwinie...

 

Hmm skoro masz delikatną piankę to coś drożdże działają. Przypuszczam że używasz drożdży suchych z torebki? Nawodniłeś dane drożdże?

Osobiście nawadniam drożdże przed dodaniem do fermentatora. Po około 7 godzinach mam gestą pianę koloru kremowego. A z rurki wydobywa się CO2 tak silne ze mało co mi fermentatora nie wywali w kosmos. :cool:

Czekaj cierpliwie i obserwuj.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hmm skoro masz delikatną piankę to coś drożdże działają. Przypuszczam że używasz drożdży suchych z torebki? Nawodniłeś dane drożdże?

Osobiście nawadniam drożdże przed dodaniem do fermentatora. Po około 7 godzinach mam gestą pianę koloru kremowego. A z rurki wydobywa się CO2 tak silne ze mało co mi fermentatora nie wywali w kosmos. :cool:

Czekaj cierpliwie i obserwuj.

Drożdże nawodniłem, zawsze zresztą nawadniam i przeważnie po góra 12 godzinach piwo zapiernicza :) .A tu piana jest taka mniej więcej jak na odstanym piwie, coś się majaczy niby, ale bardzo nie wiele.

Jak długo mogę (w miarę) bezpiecznie czekać na start fermentacji? Rozumiem, że póki co, to jeszcze sytuacja mieści się w granicach normy :)?

Share this post


Link to post
Share on other sites

No ja mam podobnie to znaczy się podczas fermentacji piany nie zauważyłem zbyt wiele a po 2 tygodniach kiedy kiedy otworzyłem fermentor to zapach CO2 był tak intensywny że aż mnie odrzucił od pojemnika....

 

Przelałem to piwo na cichą do innego fermentora i moim oczom ukazał się widok kremowej warstwy na dole fermentora prawdopodobnie drożdzy i reszcztek chmielin itd. Po wylaniu tego do wanny zapach krótko mówiąc nie był przyjemny nie wiem czy czasem nie wdała się infekcja do piwa

Share this post


Link to post
Share on other sites

to zapach CO2 był tak intensywny że aż mnie odrzucił od pojemnika....

a to raczej nie możliwe ;) bo CO2 jest bezwonne

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na moje oko wszystko wygląda OK. Będzie dobrze.:)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.