Jump to content

Recommended Posts

Witam wszystkich forumowiczów,

przepraszam, że tak w pierwszym poście od razu przechodzę do rzeczy, ale… do rzeczy:

Mam za sobą dopiero kilka domowych warek z brewkitów i z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem (za namowy na zacieranie z góry dziękuję :-) ), chciałbym teraz nastawić coś na kształt American Pale Ale, ew. AIPA, oczywiście ze świadomością ograniczeń płynących z gotowych ekstraktów słodowych.

Studiując i kompilując różne przepisu hulające po internecie ułożyłem cos takiego (na ok. 20 l.) – czy ma to ręce i nogi i szanse powodzenia? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

 

Słody:

WES jasny 3x 1,7 kg (czy nie za dużo?)

WES bursztynowy: 0,5 kg

 

Chmiele: Zeus, Galaxy, Amarillo, Cascade US

 

Chmielenie:

Zeus 30 g – 60 min

Galaxy 10 g – 15 min.

Amarillo 10 g – 15 min

Cascade 10 g. – 15 min.

Galaxy 10 g – 5 min.

Amarillo 10 g – 5 min

Cascade 10 g. – 5 min.

Galaxy 10 g – 1 min.

Amarillo 10 g – 1 min

Cascade 10 g. – 1 min.

 

Na zimno:

Amarillo 20 g – 3 dni

Cascade 20 g. – 3 dni.

 

Drożdże: US-05

 

Fermentacja burzliwa: myślę, że ok 7 dni

Fermentacja cicha: myślę, że 7 dni z czego ostatnie 3 dni z chmieleniem na zimno

Edited by maly princ

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak na 20l to chyba za dużo słodów i chmielu zresztą też. Spróbuj w jakimś programie policzyć np. brewtarget ale tak na oko to wyjdzie raczej AIPA niż APA.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ave!

 

...po ilości chmielu zdecydowanie AIPA.

 

A tak przy okazji, czy może ktoś powiedzieć czy mozliwe jest uwarzenie AIPA na gotowych słodach WES?

Ma ktoś jakies doświadczenia?

Edited by AveCezar

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie mam doświadczenia, ale dlaczego nie? Dobierasz ekstrakt, chmielisz i jest.

Share this post


Link to post
Share on other sites

z tego co wiem WES jest produkowany na bazie polskich słodów. Pytanie brzmi czy nie ma to wpływu na "oryginalność" AIPA?

Czy tak jak z koniecznością zastosowania amerykańskich odmian chmieli do AIPA, istnieje koniczność zastosowania odmian słodów również tych "z za miedzy"?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie miałem na myśli amerykańskich słodów.

 

... jestem na poczatkowym etapie zgłebiania wiedzy i doświadczenia. Mam dopiero pierwsze AIPA za sobą więc nie wiem czy jest jakaś różnica przy zacieraniu pale ale strzegomskiego czy weyermana? Jest jakakolwiek różnica (poza ceną oczywiście)?

 

dodam tylko, że dotychczas bazuje tylko na weyermanie.

Edited by AveCezar

Share this post


Link to post
Share on other sites

We wszelkich A... wyróżnikiem jest amerykański chmiel. Słody są drugorzędne.

Różne gatunki chmielu wnoszą różne aromaty, przy słodzie większe znaczenie mają temperatury jego suszenia niż odmiana (o ile jest jakaś amerykańska odmiana jęczmienia).

 

Reasumując - imho spokojnie możesz robić z ekstraktu, na BYO jest trochę receptur. Najczęściej do jasnego ekstraktu dodają trochę słodu karmelowego:

http://byo.com/american-pale-ale/item/2187-high-sierra-pale-ale

http://byo.com/american-pale-ale/item/2486-west-coast-pale-ale

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jasny ekstrakt WES jest stosunkowo ciemny. Wychodzi kolor ciemno bursztynowy, może nawet miedziany, więc dodatek karmelowego już bym sobie odpuścił, piwo i tak będzie bliżej do amber ale niż do pale ale.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wielkie dzięki o to mi chodziło. Zanim uwarzyłem pierwsze AIPA przemieliłem trochę forum i znalazłem w jakimś temacie, że do AIPA (według jakiejś literatury) najlepiej zastosować pewne pale ale (marki nie pamiętam).

 

Zresztą to nie już dla mnie znaczenia, metodą prób ocenię w niedalekiej przyszłości sam pewnie.

 

Ave!

Share this post


Link to post
Share on other sites
i znalazłem w jakimś temacie, że do AIPA (według jakiejś literatury) najlepiej zastosować pewne pale ale (marki nie pamiętam)

Pewnie Maris Otter albo Golden Promise. Z tego co kojarzę obydwie te odmiany są brytyjskie. Rzeczywiście krąży opinia że tamte odmiany są lepsze do AIPA niż inne słody pale ale, ale nie wiem czy ktoś tutaj będzie w stanie powiedzieć jak duża jest to różnica. Ja jakiejś gigantycznej różnicy nie zauważyłem.

 

Spokojnie możesz robić AIPA na polskich słodach. Słodem podstawowym nawet nie musi być pale ale, bo pilzneński sprawdzi się równie dobrze jeśli nie lepiej.

Share this post


Link to post
Share on other sites

tak jest - to był Maris Otter. dzięki za przypomnienie.

Ale teraz to i tak już bez znaczenia. tak jak wspomniałem, sam zrobię testy, porównam i ocenię.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam wszystkich forumowiczów,

przepraszam, że tak w pierwszym poście od razu przechodzę do rzeczy, ale… do rzeczy:

Mam za sobą dopiero kilka domowych warek z brewkitów i z ekstraktów z samodzielnym chmieleniem (za namowy na zacieranie z góry dziękuję :-) ), chciałbym teraz nastawić coś na kształt American Pale Ale, ew. AIPA, oczywiście ze świadomością ograniczeń płynących z gotowych ekstraktów słodowych.

Studiując i kompilując różne przepisu hulające po internecie ułożyłem cos takiego (na ok. 20 l.) – czy ma to ręce i nogi i szanse powodzenia? Z góry dziękuję za wszelkie uwagi.

 

Słody:

WES jasny 3x 1,7 kg (czy nie za dużo?)

WES bursztynowy: 0,5 kg

 

Chmiele: Zeus, Galaxy, Amarillo, Cascade US

 

Chmielenie:

Zeus 30 g – 60 min

Galaxy 10 g – 15 min.

Amarillo 10 g – 15 min

Cascade 10 g. – 15 min.

Galaxy 10 g – 5 min.

Amarillo 10 g – 5 min

Cascade 10 g. – 5 min.

Galaxy 10 g – 1 min.

Amarillo 10 g – 1 min

Cascade 10 g. – 1 min.

 

Na zimno:

Amarillo 20 g – 3 dni

Cascade 20 g. – 3 dni.

 

Drożdże: US-05

 

Fermentacja burzliwa: myślę, że ok 7 dni

Fermentacja cicha: myślę, że 7 dni z czego ostatnie 3 dni z chmieleniem na zimno

APA:

WES jasny 2*1.7 kg

WES bursztynowy (jasny bylby lepszy) 0.5 kg

0.45 kg słodu karamelowego jasnego

Zeus 15g 60 min

Cascade 25g 10 min

Amarillo 25g 0 min

US-05

 

IPA:

Wes Jasny 3*1.7kg

0.3kg słodu karamelowego jasnego

Zeus 20g 60 min

Galaxy 25g 15 min

Cascade 25g 10 min

Amarillo 25g 0 min

Amarillo 25g na zimno

Cascade 25g na zimno

US-05

 

Edit: Słód karamelowy nie musisz zacierać, lecz tylko "wymoczyć" w ciepłej wodzie przez ok 20 min przed gotowaniem.

Edited by scooby_brew

Share this post


Link to post
Share on other sites

Scooby_brew – wielkie dzięki za skorygowanie moich chmielowo-mocarstwowych planów.

Jeżeli pozwolisz to jeszcze podrążę temat (oczywiście jak ktoś inny chciałby mnie w tym zakresie oświecić, to będę równie wdzięczny)

 

Pytanie ogólne: ten słód karmelowy jasny to chodzi o coś w tym stylu: http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/karmelowe/karmelowy_jasny_80-150_ebc_strzegom_1_kg albo http://www.browar.biz/centrumpiwowarstwa/slody/karmelowe/karmelowy_jasny_20-30_ebc_steinbach_1_kg w zależności od koloru, który chcę uzyskać? (podejrzewam, że bardziej będzie pasował ten drugi). Jak zgaduję powinienem go zamówić ześrutowany, jeżeli sam nie chcę się w to bawić.

Jeżeli chodzi o sposób jego użycia to wrzucam na 20 min. do ciepłej wody, a potem luzem do wrzącej brzeczki (czyli na 60 min), czy może jakoś wcześniej, np. na etapie wlewania ekstraktów płynnych? (pytam, bo do tej pory używałem tylko ekstraktów). I po tem odcedzam razem z chmielami po końcu gotowania?

 

I drugie pytanie ogólne – w innym temacie o APA pisałeś, że w przypadku chłodzenia w wannie (a nie w chłodziarce) dobrze jest przesunąć późne chmielenie o ok. 15 minut – rozumiem, że tę zasadę powinienem też zastosować do podanych przez Ciebie czasów chmielenia (15,10,0 min.)?

 

Jeżeli chodzi o konkretne piwa, to:

APA:

- ja się przy WESie bursztynowym nie „upieram” tylko gdzieś tak wyczytałem; jak rozumiem optymalnie byłoby 2x1,7 + 1x0,5 jasnego WESa (+ słód karmelowy)?

- nie chce się mądrzyć, ale czy do tego stylu chmielenie na zimno nie byłoby w ogóle wskazane?

 

AIPA:

- ile czasu powinno trwać chmielenie na zimno? – całą cichą, którą zakładam na 7 dni czy krócej (np. 3 dni), a jeżeli krócej to lepiej na jej początku czy końcu (zakładając, że chmiel wrzucę w woreczkach, wiec będę go w stanie wyjąć w trakcie).

 

I jeszcze takie pytanie dodatkowe – na takie 50 gram chmielu ile powinienem mieć szklanych kuleczek żeby to odpowiednio dociążyć?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam. Nie będę zakładał nowego wątku, skoro tu już dyskutuje się o APA. Zamierzam uwarzyc coś w tym stylu z resztek z magazynu. Wymyśliłem sobie taki zasyp, większość slodow ze Strzegomia:

 

1,5 kg Pale Ale (zostało mi i chcę zużyć)

2,5 kg Pilsnenski

300 g Bursztynowy (tak na marginesie: czy Bursztynowy ze Strzegomia to słod karmelowy??)

300 g Pszeniczny

70 g Abbey Malt (zostało mi.. chyba nie zaszkodzi..)

 

Zacierać zamierzam godzinę w 67°C

 

I teraz mam pytanie: jak to nachmielic?? Dysponuję 70 g Cascade i 70 g Williamette. Cascade ma większą zawartość alfakwasow, ale pachnie zdecydowanie ładniej.. Co mi doradzicie? Jak na razie, to wymyśliłem sobie taki schemat chmielenia (IBU za Brewtarget'em):

 

20 g Cascade - 70 min (15,5 IBU)

30 g Williamette - 40 min (14,4 IBU)

20 g Cascade - 20 min (9,1 IBU)

20 g Williamette - 10 min (4 IBU)

30 g Cascade - 0 s () Ibu oczywiscie ;)).

 

Razem 42,9 IBU.

 

Nie chcę za bardzo wchodzić w chmielenie na zimno, bo nie chcę się bawić później w filtrację granulatu (ale to do przemyślenia jeszcze).. dodam jeszcze, że to będzie moja pierwsza APAa. Z góry dzięki za wszelkie sugestie.

Edited by korek

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moje drugie piwo z brewkita było AIPA i wyjątkowo fajnie wyszło jak na brewkitowe . Uwagi dot. ilości chmieli i kolorów ekstraktów Koledzy dali Ci bardzo dobre .

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bez kitu, chyba się trzeba znów na brewkity przerzucić..

Share this post


Link to post
Share on other sites

No bez kitu, chyba się trzeba znów na brewkity przerzucić..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak dla mnie to powinieneś postawić na chmielenie na zimno bo to przecież APA czyli amerykańska wersja Pale Ale tam ma aż buchać chmielem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie trzeba chmielić na zimno. Wcale również nie ma "buchać", tylko aromat ma być "wyraźny".

 

Sierra Nevada PA nie jest chmielone na zimno.

Share this post


Link to post
Share on other sites

na klonach piw Sierra Nevada PA jest chmielona na zimno, ale to i tak nie ważne.

Ważne jest żeby ten aromat chmielu był wyraźny a wydaje mi się że te 30 gram Cascada do wirpola to może być trochę za mało, Williamette też za bardzo aromatu nie poprawi w tej 10 minucie chyba.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.