Mały Posted May 7, 2020 Share Posted May 7, 2020 (edited) 152# Ale BLG-10 ~ IBU-50 Zasyp: Pilzneński - 1,5 kg Pale Ale - 1 kg Biscuit - 200 g Special B - 200 g Chmiele:Hercules 2018 (szyszka z polski) (16 AA) 25 g - 60 min Hercules 2018 (szyszka z polski) (16 AA) 25 g - 10 minDrożdże:WLP 099 - Super High Gravity Zacieranie:52C - 5 min 67C - 75 min 72C - 15 min 76C - 5 min Mała warka ok 30 l. Zlane 01.09.2020 (40 buteleczek) - odfermentowało do 1,5 BLG Edited September 2, 2020 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted May 7, 2020 Share Posted May 7, 2020 No i super! Odstaw mi tam parę butelek. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 (edited) 153# Irish Red Ale BLG - 10 ~ IBU - 21,5 Zasyp: Pale Ale - 4,5 kg Monachijski - 650 g Karmelowy jasny 400 g Melanoidynowy - 0,3 Biscuit - 300 g Czekoladowy 1200 - 100 g Chmiele:Iunga - 2018r (8,4 AA) 20 g - 45 min East Kent Goldings 2016 (4,5 AA) 60 g - 5 minDrożdże:WLP 099 - Super High Gravity - I fermentor US 05 - II fermentor Zacieranie:52C - 5 min 66C - 75 min 72C - 15 min 76C - 5 min warka ok 45 l. podzielona na ferm Edited September 11, 2020 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 Gotowane ok 45 min. Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted September 2, 2020 Share Posted September 2, 2020 A no tak Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted November 29, 2020 Share Posted November 29, 2020 (edited) 154#Black IPA 13 BLG ~ 51 IBU Zasyp: Pal Ale - 4 kgMonachijski - 0,5 kgKarmelowy 150 - 250 g Czekoladowy 1200 - 200g - na 20 min zacierania Chmiele:Iunga (8,4 AA) 30 g - 60 min Galaxy (14,5 AA) 10 g - 10 min Cascade (8 AA) 10 g - 10 min Galaxy (14,5 AA) 10 g - 5 min Cascade (8 AA) 10 g - 5 min Citra (13,7 AA) 10 g - chłodzenie Galaxy (14,5 AA) 10 g - chłodzenie Cascade (8 AA) 10 g - chłodzenie Galaxyl (14,5 AA) - 3 x 5 g na zimno - 14C (12, 16, 19.11.2020) Citra (13,7 AA) - 3 x 5 g na zimno - 14C (12, 16, 19.11.2020) Drożdże: US 05 - Gęstwa Zacieranie: 51C - 5 min67C - 60 min72C - 15 min76C - 5 min Warka 25 litrów, Zlana 29.11.2020 - 3 BLG. Edited November 29, 2020 by Mały Fidel 1 Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 (edited) 155#Dry Stout 12 BLG ~ 26 IBU Zasyp: Pal Ale - 3 kgMonachijski - 0,5 kg Biscuit - 0,5 kg Jęczmień palony - 350 g Czekoladowy 1200 - 200g Chmiele:EKG (5,8 AA) 35 g - 60 min Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - Starter 1,5 l Dodatki: Gips piwowarski -5 g Zacieranie: 51C - 5 min62C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Warka 24 litrów, Zlana 02.12.2020 - 4 BLG. Edited December 3, 2020 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Jarzyn_waleczny Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 Godzinę temu, Mały napisał: Biscuit - 0,5 kg Czekoladowy 1200 - 200g Co to za wynalazki? Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 31 minut temu, Jarzyn_waleczny napisał: Co to za wynalazki? takie tam wypełniacze ale w smaku ciekawie się zapowiada Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted December 2, 2020 Share Posted December 2, 2020 (edited) 156#Earl Grey APA 13,8 BLG ~ 53 IBU Zasyp: Pilzneński - 4,5 kgKarmelowy 30 - 0,6 kg Karmelowy jasny - 100 g Melanoidynowy - 100 g Chmiele: Southern pasion (8,4 AA) 30 g - 60 min Cascade (8 AA) 10 g - 5 min Cascade (8 AA) 10 g - 0 min Citra (13,7 AA) - 3 x 10 g na zimno - 9C (02, 05, 08.12.2020) Herbata Earl Grey (www.herbata.net) - 3 x 30g - 9C (02, 05, 08.12.2020) Dodatki: Gips piwowarski 3 g 2ml Laktol Drożdże: OS 05 suchary Zacieranie:64C - 30 min72C - 45 min78C - 5 min Warka 22 litrów, Zlana 13.12.2020 zeszło do 4 BLG. Edited December 17, 2020 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted December 3, 2020 Share Posted December 3, 2020 (edited) 157#Kolsch 12,5 BLG ~ 40 IBU Zasyp: Pilzneński - 8 kgPszeniczny - 1 kg Woda: Saguarol - 20 l Destylowana -10l Kranowa miejska - 15l + wysładzanie Lactol 5 ml. Chmiele: Iunga (8,4 AA) 75 g - 60 min EKG (5,8 AA) 15 g - 10 min Dodatki: Gips piwowarski 3 g Laktol - 5ml Drożdże: FM42 Stare Nadreńskie starter 1,5l niestety nie ruszyły więc dodano Safale K-97 suchary I fermentor (fermentacja 17C, , leżakowanie 10C od 27.12.2020 ) Lallemand Koln suchary II fermentor (fermentacja 17C, leżakowanie 10C od 13.12.2020 ), Zacieranie:64C - 60 min72C - 15 min78C - 5 min II Fermentor 24 litrów, Zlany 12.01.2021 zeszło do 4 BLG. Edited January 13, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted December 4, 2020 Share Posted December 4, 2020 (edited) 158#Whisky Stout 12,5 BLG ~ IBU Zasyp: Pal Ale - 3 kgWhisky - 1 kg Monachijski - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 Kg Jęczmień palony - 450 g Chmiele:Chinook z 2013 (11 AA) 20 g - 60 min Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 155 Woda: Kranowa Gips piwowarski -5 g Zacieranie:64C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Warka 26 litrów, Zlana 03.01.2021 - 4 BLG. Edited January 13, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted December 17, 2020 Share Posted December 17, 2020 (edited) 159#Coffe Ale BLG 11,5 ~ 27 IBU Zasyp: Pilzneński - 4 kg Karmelowy 150 - 0,6 kg Monachijski - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 Kg Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min Drożdże: S 04 - suchary Woda: Kranowa 25 l. Gips piwowarski -5 g woda do wysładzania (15 l.) 3 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Ph - 6,15 (bez korekty) Fermentacja: 16C lodówka, leżakowanie 10C - 03.01.2021, 16.01.2021 dodano 176 g kawy mielonej Dallmayr Rodtkunst- 100% arabica Warka 23 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 17.01.2020 - 4 BLG. Edited January 18, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted January 3, 2021 Share Posted January 3, 2021 (edited) 160#IPA BLG 13 ~66 IBU Zasyp: Pilzneński - 4,5 kg Monachijski - 0,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 0,5 kg Karmelowy - 300 g Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 25 g - 60 min Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 10 g - 15 min Iunga - (8,4 AA) 5 g - 15 min Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 10 g - 0 min Iunga - (8,4 AA) 5 g - 0 min Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 30 g - na zimno Mech irlandzki 5 g - 15 min Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 158 Woda: Kranowa 25 l. Gips piwowarski -5 g 10 ml Laktol woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:65C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Ph - 6,0 Fermentacja: 18C lodówka, 20C - 08.01.2021, leżakowanie: Warka 25 litry ( 4 litry straty przez szyszkę) litrów, Zlana .2020 - X BLG. Edytowane 17 Grudzień 2020 przez Mały Edited January 13, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted January 13, 2021 Share Posted January 13, 2021 (edited) 161#Altbier BLG 11,5 ~ 34 IBU Zasyp: Pilzneński - 3,4 kg Monachijski - 1,5 kg Lager malt - 0,7 kg Karmelowy 150 - 150 g Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min Hallertau tradition - szyszka z 2020 (5,5 AA) 15 g - 15 min Hallertau tradition - szyszka z 2020 (5,5 AA) 15 g - na zimno Mech irlandzki 5 g - 15 min Drożdże: Lallemand Koln - gęstwa po 157 Woda: Kranowa 25 l. (wstępnie przegotowana) 15 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:67C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph - 6,3 po korekcie 5,8 Fermentacja: 16 C lodówka, dojrzewanie: 20 C (19.01.2021), leżakowanie 10 C (29.01.2021) Warka 21 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 13.03.2020 - 3 BLG. Edited March 15, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted January 31, 2021 Share Posted January 31, 2021 (edited) 162#New Zealand Pale Ale BLG 13 ~ 57 IBU Zasyp: Lager malt - 4,2 kg Karmelowy 150 - 0,5 kg Biscuit - 100 g Melanoidynowy - 100 g Chmiele:Waimea - 2019 (14,3 AA) 20 g - 60 min Waimea - 201 (14,3 AA) 10 g - 5 min Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 10 g - 5 min Waimea - 201 (14,3 AA) 10 g - 0 min Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 10 g - 0 min Motueka - 2019 (8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 02, 05, 09. 03.2021) Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 02, 05, 09. 03.2021) Mech irlandzki 5 g - 15 min Drożdże: US 05 - Starter 2l. Woda: Kranowa 25 l. (wstępnie przegotowana) 17,5 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 10 g. Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,68 Fermentacja: 17 C lodówka, dojrzewanie: 20 C (03.02.2021), leżakowanie 10 C (15.02.2021) Warka 21 litry, Zlana 14.03 .2021 - 3 BLG. Edited March 15, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted February 5, 2021 Share Posted February 5, 2021 (edited) 163#Premium Bitter BLG 12,5 ~ 27 IBU Zasyp: Pale Alei - 4 kg Monachijski - 0,5 kg Pszeniczny - 0,5 Kg Karmelowy 150 - 0,2 kg Karmelowy 300 - 0,2 kg Chmiele:Herkules - szyszka z 2020 (16 AA) 15 g - 60 min Mech Irlandzki - 5g Drożdże: FM 13 - Irlandzkie Ciemności - gęstwa po 158 Woda: Kranowa 25 l. 7,5 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (10 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 5 g. Zacieranie:64C - 60 min72C - 5 min78C - 5 min Ph - 5,73 (po korekcie) Fermentacja: 17C lodówka, dojrzewanie 20 C (10.02.2021), leżakowanie 10C (21.02.2021) Warka 23 litry ( 4 litry straty przez szyszkę), Zlana 15.03. 2021 - x BLG. Edited March 15, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted March 9, 2021 Share Posted March 9, 2021 (edited) 164#Hop Light Ale BLG 7 ~ 50 IBU Zasyp: Lager malt - 2 kg Caramel Pils - 200 g Monachijski - 200 g Chmiele: Galaxy - 2019 (14,5 AA) 15 g - 60 min Southern Passion - 2017 (11,7 AA) 23 g - 10 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 5 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 0 min Citra - 2019 (12,9 AA) 35 g - na zimno (2x10 g: 06, 08, 15g 12. 04.2021) Cascadei - 2019 (7,1 AA) 20 g - na zimno (2x10 g: 06, 08. 04.2021) Drożdże: WLP-067Coastal Haze Ale - Starter 2l - Drożdże ruszyły po 10h. Woda: Kranowa 25 l. 10 ml Laktol do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 2,5 g. Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,98 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (12.03.2021), leżakowanie: 10 C (24.03.2021) zlane przed chmieleniem 06.04.2021. Warka 18 litry, Zlana 23.04 .2020 - 2 BLG. Edited May 3, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 (edited) 165#Dark Mild BLG 9,5 ~ 30 IBU Zasyp: Pale Ale - 3 kg Brown - 400 g Monachijski - 100 g Karmelowy 30 - 50g Chmiele: Iunga - 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min Drożdże: OYL-016 British Ale VIII - Starter 2l ( bardzo szybka flokulacja - po 12h z jednolitej zawiesiny startera wytraciły się kłaczki). w brzece drożdże ruszyły po ok 8h. Woda: Kranowa 25 l. 2 ml H2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 2,5 g. Zacieranie:67C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,6 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (06.04.2021), leżakowanie: 14 C (03.05.2021): Warka 23 litry, Zlana 22.05 .2020 - 2,5 BLG. Edited May 25, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted April 12, 2021 Share Posted April 12, 2021 (edited) 166# WOŚP Earl Grey APA warzenie na cele charytatywne. 12 BLG ~ 53 IBU Zasyp: Lager malt - 4,5 kgKarmelowy 30 - 0,7 kg Melanoidynowy - 100 g Chmiele: Iunga 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min Cascade (8 AA) 10 g - 5 min Cascade (8 AA) 15 g - 0 min Citra (13,7 AA) - 3 x 10 g na zimno - 9C (18, 20, 24 .05.2021) Herbata Earl Grey (www.herbata.net) - 3 x 30g - 9C (18, 20, 24 .05.2021) Woda: Kranowa 25 l. 2 ml H2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Gips piwowarski - 5 g. Drożdże: WLP-067Coastal Haze Ale - Gęstwa po 164. Zacieranie:64C - 30 min72C - 15 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,9 Warka 25 litrów, Zlana x.x.2021 zeszło do x BLG. Edited May 25, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted April 24, 2021 Share Posted April 24, 2021 (edited) 167#American Wheat BLG 12 ~ 48 IBU Zasyp: Pszeniczny - 3,85kg Lager malt - 2 kg Caramel Pils - 150 g Chmiele: Citra - 2019 (12,9 AA) 38 g - 30 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 5 min Cascade - 2019 (7,1 AA) 10 g - 0 min I fermentor Citra - 2018 (13,7 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 29.05, 02.06, 05.06.2021) II fermentor Motueka - 2019 (8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: 29.05, 02.06, 05.06.2021) Dr Rudi - 2019 (11,3 AA) 30 na zimno (3x10 g: 29.05, 02.06, 05.06.2021) Drożdże: WLP-090 San Diego Super Yeast - Starter 1l - Drożdże ruszyły po h. Woda: Kranowa 25 l. 2 ml H2S)4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,89 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (03.05.2021), leżakowanie: 10 C (10.05.2021) zlane przed chmieleniem 28.05.2021. Warka 27 litry, Zlana 09.06.2020 - 3 BLG. Edited June 10, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted May 3, 2021 Share Posted May 3, 2021 (edited) 168#Testowy hop ale BLG 8 ~ 46/44 IBU Zasyp: Lager malt - 2,75 kg Caramel Pils - 200 g Monachijski - 350 g Chmiele: Iunga - 2018 (8,4 AA) 15 g - 60 min Experimental 13459 - 2020 (,6,2 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: xx, xx, xx 12. 05.2021) I fermntor Experimental 09326 - 2020 (4,8 AA) 30 g - na zimno (3x10 g: xx, xx. 05.2021) II fermentor Drożdże: WLP-067 Coastal Haze Ale - gęstwa po 164 - Drożdże ruszyły poxxh. Woda: Kranowa 25 l. 3 ml 2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,50 Fermentacja: 19 C lodówka, dojrzewanie: 22C (xx.05.2021), leżakowanie: 10 C (XX.05.2021) zlane przed chmieleniem XX.05.2021. Warka 23 litry, Zlana .2020 - X BLG Edited May 25, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Mały Posted September 18, 2021 Share Posted September 18, 2021 (edited) 169#IRA BLG 10 ~ 34 IBU Zasyp: Lager malt - 3,7 kg Monachijski II - 400 g Black 1300 - 150 g Chmiele: Iunga - 2018 (8,4 AA) 30 g - 60 min Drożdże: OYL-016 British Ale VIII - Starter 1l ( gęstwa po 165). w brzece drożdże ruszyły po ok 8h. Woda: Kranowa 25 l. 3 ml H2SO4 do korekty Ph woda do wysładzania (15 l.) 5 ml laktol Zacieranie:64C - 60 min72C - 10 min78C - 5 min Ph po korekcie 5,35 Fermentacja: 18 C lodówka, dojrzewanie: 22C (14.09.2021), leżakowanie: 17 C (18.05.2021). Warka 23 litry, Zlana .2020 - X BLG Edited September 18, 2021 by Mały Quote Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.