Jump to content
kristo

Szwagrowe

Recommended Posts

128#Wędzony Ris

22,5 Blg

Zasyp:

Pilzneński - 5 kg

Monachijski - 3,5 kg
Pilzneński wędzony bukiem DIY - 2,5 kg
Karmelowy 150 - 400 g
Karmelowy 300 - 500 g

Jęczmień palony - 700 g

Chmiele:

Iunga (10 AA) 60 g - 60 min

Drożdże:

FM W Szkocką Kratę gęstwa

Zacieranie:

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Wyszło 21 litrów . Dodatkowo 17 litrów wysłodek 11 Blg na tych samych drożdzach.

 

29.04 Zlane do butelek 0,3, zeszło do 5 Blg.

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

129#IIPA

18,8 Blg

Zasyp:

Pilzneński - 9 kg

Carapils - 500 g

Karmelowy 30 - 500 g


Chmiele:

Iunga (12 AA) 80 g - 60 min

Centennial (9,5 AA) 30 g - 15 min

Cascade (7 AA) 30 g - 15 min

Centennial (9,5 AA) 30 g - 10 min

Cascade (7 AA) 30 g - 10 min

Citra (12 AA) 30 g - 5 min

Chinook (13 AA) 30 g - chłodzenie

 

Drożdże:

Gozdawa West Coast

Zacieranie:

67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

 

Na zimno będzie po 50 g Citry, Cascade, Centennial.

Share this post


Link to post
Share on other sites

130#Weselne 1.0

12,8 Blg

Zasyp:

Pilzneński - 5,5 kg

Jęczmień niesłodowany - 1 kg

Karmelowy 30 - 500 g

Brown - 200 g

Karmelowy 150 - 200 g

Palony jęczmień - 150 g


Chmiele:

Iunga (12 AA) 25 g - 60 min

EKG (5 AA) 50 g - 10 min

 

Drożdże:

FM W szkocką kratę

Zacieranie:

70C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

131#Weselne 2.0

12 Blg

Zasyp:

 

Pszeniczny - 2,5 kg
Pilzneński - 1,8 kg

Karmelowy jasny - 300 g


Chmiele:

Iunga (12 AA) 15 g - 60 min

Rakau (11 AA) 10 g - 10 min

Centennial (10 AA) 20 g - 5 min

Centennial (10 AA) 20 g - 0 min

 

Drożdże:

US 05

Zacieranie:

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

132#Saison

13,8 Blg

15 IBU

Zasyp:

Pilzneński - 8,5 kg

Monachijski - 0,5 kg
Pszeniczny - 0,5 kg
Karmelowy 30 - 400 g


Chmiele:

EKG (5 AA) 50 g - 60 min

EKG (5 AA) 20 g - 10 min

Drożdże:

FM 21 Odkrycie sezonu

WLP590 French Saison

Zacieranie:

67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Wyszło: 19 i 22 litry.

Share this post


Link to post
Share on other sites

133#Imperialny Saison

22 Blg


Zasyp:

Pilzneński - 10 kg

Monachijski - 1 kg
Jęczmień niesłodowany - 1 kg
Karmelowy 30 - 500 g


Chmiele:

EKG (5 AA) 80 g - 60 min

Curacao 40g - 15 min

 

Drożdże:

FM 21 Odkrycie sezonu


Zacieranie:

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Wyszło 22 i 17 litrów wysłodek 12 Blg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

134#Lambik

12 Blg


Zasyp:

Pilzneński - 5 kg

Jęczmień niesłodowany - 3 kg

Chmiele:

EKG (5 AA) 15 g - 60 min

 

Drożdże:
 

Yeast Bay Brussels Brettanomyces Blend


Zacieranie:

 

65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Ostatnia warka sezonu, było fajnie nic nie skisło :) 

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyszło jakieś 33 litrów. Nie chciało nam się kleikować jęczmienia, wrzuciliśmy wszystko na raz. Normalnie z zasypu 8 kg wychodzi ok. 40 litrów 12-stki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

135#Mild
5a7dec8f7d273_137MilkStout.thumb.jpg.8576d085e11a9b44782c10472e11d7b7.jpg
10 Blg


Zasyp:

Pilzneński - 5,5 kg
Jęczmień niesłodowany - 0,5 kg
Karmelowy jasny - 400 g

Kawowy - 350g

Karmelowy 300 - 150g


Chmiele:

No name 19 g - 60 min (w trakcie czyszczenia magazynów znaleźliśmy dwa woreczki chmielu  z wyblakłymi etykietami)

No name 20 g - 60 min

Lubelski 40g - 5 min

 

Drożdże:

M79 Burton Union

FM12 W Szkocką Kratę


Zacieranie:

65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Wyszło 21 i 22 litrów.

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

136#Smoked Stout

13,5 Blg


Zasyp:

Wędzony Steinbach - 5 kg

Pilzneński - 2 kg
Jęczmień niesłodowany - 1 kg

Płatki owsiane - 400 g
Czekoladowy jasny 400 - 400 g

Czekoladowy  1200 - 400g

Palony jęczmień - 400g

Chmiele:

 

Iunga 50g - 60 min

 

Drożdże:

M79 Burton Union

FM12 W Szkocką Kratę /M79 Burton Union


Zacieranie:

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Share this post


Link to post
Share on other sites

137#Milk Stout
5ab6831b0c335_137MilkStout.thumb.jpg.9d2209f3b1c06cae31e55d9c0d411357.jpg
13,5 Blg ;


Zasyp:
Pale Ale - 8,5 kg

Czekoladowy  1200 - 500g

Palony jęczmień - 500g

Chmiele:

Iunga 50g - 60 min

 

Drożdże:
M79 Burton Union

M15 Empire Ale

FM12 W Szkocką Kratę /M79 Burton Union


Zacieranie:

52C- 10 min

67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

137#Milk Stout

13,5 Blg ;


Zasyp:
Pale Ale - 8,5 kg

Czekoladowy  1200 - 500g

Palony jęczmień - 500g

Chmiele:

Iunga 50g - 60 min

 

Drożdże:
M79 Burton Union

M15 Empire Ale

FM12 W Szkocką Kratę /M79 Burton Union


Zacieranie:

52C- 10 min

67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

A jednak...

Wysłane z mojego Lenovo P2a42 przy użyciu Tapatalka

Share this post


Link to post
Share on other sites

138#Newcastle Brown Ale

10,9 Blg ; 34 IBU; 4% Alk.

5a7db5f84ec9a_138BrownAle.PNG.6794ce11c5c6e6307a861907010f8f78.PNG
Zasyp:
Pale Ale - 6 kg

Brown - 800g

Karmelowy 150 - 400g

Czekoladowy  400 - 200g

Chmiele:

Iunga 50g - 60 min

 

Drożdże:

FM12 W Szkocką Kratę


Zacieranie:

52C- 10 min

70C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

warkę 45 l.  rozdzielono na dwa fermentory

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

139#APA
5a7db8841175a_139APA.thumb.JPG.753315eae52578da4975c6a6c8ae1dd4.JPG
11,5 Blg ;35 IBU;  5,9 alk.


Zasyp:
Pale Ale - 6 kg

Pszeniczny - 1 kg

Karmelowy 30 - 500g

Chmiele:

No name 50g - 60 min

Chinook 25g - 10 min

Centennial 15g - 5 min

Cascade 15g - 0min


 

Dodatki:

Skórka pomarańczy 60g - 0 min

 

 

Drożdże:

US 05


Zacieranie:

52C- 10 min

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

warkę 45 l.  rozdzielono na dwa fermentory

 

Dodatki na zimno:

I fermentor - Citra 30g - (3x po 10g) -

II fermentor - Ahtanum 30g  - (3x po 10g) ;

                     - skórka pomarańczy zalana spirytusem 35g

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

140#Miętowe Ale
5ab64f1891034_140Mitowe.thumb.jpg.e77ce55828a178905633cfae0ad5d281.jpg
12,5 Blg ;


Zasyp:
Pale Ale - 7 kg

monachijski - 1 kg

Bursztynowy - 500g

 

Dodatki:

Herbata Miętowa 15 saszetek - 5 min
Chmiele:

Iunga 50g - 60 min

Citra 35g - 5 min

Centennial 15g - 5 min

Cascade 15g - 5min

 

Drożdże:

W Szkocką kratę I i II fermentor

US 05 - III fermentor


Zacieranie:

52C- 10 min

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

141# Citra Lager/APA
5ab64b30f3dd6_141APA.thumb.jpg.01de66634b7e89bf433e7ac3070c3882.jpg5ab64b33522e8_141CitraLager.thumb.jpg.a53a13c2a630e88786e2350c578f5cf4.jpg
12,5 Blg ;


Zasyp:
Pilzneński - 5,5 kg

Pale Ale - 2,5 kg

Carapils - 500g

 

Chmiele:

Chinook 30g - 60 min

Ahtanum 30g - 60 min

Citra 15g - 5 min

Citra 15g - 0min

Citra 15 g - za zimno do II fermentora

 

Drożdże: (warkę podzielono na dwa fermentory)

Bavarian Lager - I fermentor (ok 25l.)

US 05 - II fermentor (ok 22l.)


Zacieranie:

52C- 10 min

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

142#Polskie Ale
5ab67d494723e_142PolskieAle.thumb.jpg.585ac22c1f2b9d09953a54dd74d2e254.jpg
12 Blg ;


Zasyp:
Pale Ale - 2,7 kg

Monachijski - 2,4 kg

Jęczmień niesłodowany - 1,1 kg

Pszeniczny - 1 kg

Karmelowy 30 - 1 kg

Bursztynowy - 750g

 

Chmiele:

Oktawia 45g - 60 min

Oktawia 15g - 10 min

Oktawia 15g - 5 min

 

 

Drożdże:

US 05


Zacieranie:

52C- 10 min

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

143#Porter/mild
5ab6822beac7c_143Porter.thumb.jpg.5c8c7de0bc6df02b9e0fd681800e959a.jpg
21,5 Blg ;


Zasyp:
 

Monachijski - 6,4 kg

Jęczmień niesłodowany - 1,5 kg

Wiedeński - 1,8 kg

Pale Ale 1 kg.

Karmelowy 150 - 600 g

Bursztynowy - 500 g

Karmelowy 300 - 500 g

Czekoladowy 400 - 800 g

Monachijski palony (żywiecki) - 250 g

 

Brzeczkę podzielono na dwa gary: I - 21,5 plato 25 l.;  i wysłotki 11 blg -20l.

Chmiele:

Marynka 70g - 60 min (I Porcja)

Marynka 15g - 60 min (wysłotki)

 

 

Drożdże:

Bavarian lager (gęstwa)

Super High Gravity (starter)


Zacieranie:

52C- 10 min

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...