Skocz do zawartości

Szwagrowe


kristo

Rekomendowane odpowiedzi

107#Amerykańska Pszenica
post-5261-0-31310700-1457172360_thumb.jpg
12,8 BLG ~ 17 IBU

Zasyp:

Pszeniczny - 5 kg

Pilzneński - 3,7 kg

Karmelowy 30 - 250 g

 

Chmiele:

Styrian Goldings (4,5 AA) 30 g - 60 min

Centennial (8,5 AA) 20g - 10 min

Centennial (8,5 AA) 20 g - 5 min

Cascade (8 AA) 30 g - chłodzenie

Citra (13,5 AA) 30 g - chłodzenie

Drożdze:

FM Kłosy Kansas

US-05

 

Zacieranie:

66C - 70 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Na zimno do jednego wiadra pójdzie 50 g Citry, a do drugiego 20 g Citry, 20 g Cascade, 50 g Centennial.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

108#Marcowe
post-5261-0-49513000-1460284468_thumb.jpg

13 BLG ~ 25 IBU

Zasyp:

Wiedeński - 6 kg

Monachijski - 2 kg

Pszeniczny wędzony - 500 g

Karmelowy 50 -500 g

 

Chmiele:

Sladek (5 AA) 50 g - 60 min

Sladek (5 AA) 50g - 30 min

 

Drożdze:


FM Bawarska Dolina

Gozdawa Lager

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min
65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Piwo warzone na drugich urodzinach Kujawsko-Pomorskiego PSPD. Dziękujemy za gościnność Carpe Craft.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

109#Brown Ale/Brett Brown Ale
post-5261-0-52077700-1460307994_thumb.jpg

12  BLG ~21  IBU

Zasyp:

 

Pale Ale - 5 kg

Pilzneński - 1,5 kg
Wiedeński - 1 kg

Brown - 700 g

Karmelowy 150 - 500 g

 

Chmiele:

Iunga (12 AA) 30 g - 60 min

EKG (5 AA) 30g - 5 min

 

Drożdze:


Mangrove Jack Workhorse

Yeast Bay Brussels Brettanomyces Blend

 

Zacieranie:


67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

110#Weizen
post-5261-0-23376800-1463903458_thumb.jpg post-5261-0-05833600-1463903445_thumb.jpg post-5261-0-12334300-1463903408_thumb.jpg

 

12,5  BLG ~ IBU

Zasyp:

 

Pszeniczny - 4 kg

Pilzneński - 4 kg

 

Chmiele:

Styrian Goldings (4,4 AA) 45 g - 60 min

 

Drożdze:


Mangrove Jack Bavarian Wheat

Mauribrew Weiss

 

Zacieranie:

 

45C- 15 min
66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

21.04 Piwo na Mangrove Jack było przy rozlewie smaczniejsze więc poszło czyste do kega, a te na Mauri podzielilismy na pół i dodaliśmy owoce. Będzie na bitwe z Raczkiem.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

111#Blond/Brett Blond
 

13  BLG ~ IBU
post-5261-0-74242400-1460910126_thumb.jpg
Zasyp:

 

Pilzneński - 6,5 kg

Pszeniczny - 1,5 kg

Carapils - 500 g

 

Chmiele:

Styrian Goldings (4,4 AA) 30 g - 60 min

Lubelski (4 AA) 20 g - 60 min

 

Drożdze

 

Benedict Abbey (gestwa od Jarzyna) browar dla Ciebie

The Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend

 

Zacieranie:

 

52C- 10 min
65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

112#IRA
post-5261-0-08539700-1465844529_thumb.jpg

 

12,5 BLG ~ 20 IBU

Zasyp:

 

Pilzneński - 4 kg

Pale Ale - 3 kg

Pszeniczny - 1 kg

Karmelowy 150 - 450 g

Karmelowy 30 - 400 g

Palony jęczmień - 100 g

 

Chmiele:

Iunga (11 AA) 30 g - 60 min

EKG (5 AA) 40 g - 5 min

 

Drożdze:

 

FM O czym szumią wierzby

 

Zacieranie:

 

45C- 15 min
65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

113#Wit
post-5261-0-57491800-1464899380_thumb.jpg

 

13 BLG ~ 23 IBU

Zasyp:

 

Pale Ale - 2,2 kg

Pszeniczny - 1,5 kg

Diastatyczny - 1 kg

Pilzneński - 700 g

 

Pszenica - 1 kg

Płatki jęczmienne - 1,2 kg

Płatki pszenne - 400 g

 

Chmiele:

Iunga (11 AA) 35 g - 60 min

Zythos (9 AA) 20 g - 0 min

 

Dodatki:

 

Curacao 35 g - 15 min

Kolendra 11 g - 7 min

Skórka z 3 pomarańczy - 5 min

Kolendra 15 g - 3 min

 

Drożdze:

 

Wyeast Belgian Ardennes

 

Zacieranie:

 

52C- 10 min
65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

114#Dubbel
post-5261-0-94885300-1465372006_thumb.jpg

 

19 BLG ~ 20 IBU

Zasyp:

 

Pilzneński - 9 kg

Monachijski - 2 kg

Special W - 500 g

CaraBlond - 500 g

 

Cukier kandyz - 1,5 kg

 

Chmiele:

Iunga (11 AA) 40 g - 60 min

 

Drożdze:

 

Wyeast Belgian Ardennes

 

Zacieranie:

 

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

17.06 Zlane do ~110 butelek 0,33. Bardzo przyjemne w smaku. Zeszło do 2 blg.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

115#Dubbel

 

18,4 BLG ~ 20 IBU


Zasyp:

 

Pilzneński - 11 kg

Carawheat - 500 g

CaraBlond - 500 g

 

Cukier kandyz - 1 kg

 

Chmiele:

Iunga (11 AA) 40 g - 60 min

 

Drożdze:

 

Wyeast Belgian Ardennes

 

Zacieranie:

 

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

117#Sour Beer
 

11 BLG ~ ok 3 IBU

Zasyp:

 

Pilzneński - 5,5 kg

Jęczmień niesłodowany 1 kg

Owies niesłodowany 0,5 kg

 

 

Chmiele:

Fuggles szyszka 3 letnia  35 g - 60 min

 

 

Drożdze:

 

The Yeast Bay Amalgamation Brett Super Blend

 

Zacieranie:

 

52C- 10 min
65C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

poj. 35 l.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

118#Bitter
post-5261-0-19229900-1479835785_thumb.jpg

 

11,5 BLG 

Zasyp:

 

Pilzneński - 6 kg

Karmelowy 500 g

Karmelowy pszeniczny 500 g

 

Chmiele:


Szyszka głogowska (chmiel z płota) - 60 min

 

Drożdze:

 

O czym szumią wierzby

 

Zacieranie:

 

52C- 10 min
67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

119#Quadrupel
post-5261-0-43683000-1479835955_thumb.jpg

 

26,6 BLG 

Zasyp:

 

Pilzneński - 8,8 kg

Monachijski -  3 kg

Karmelowy 800 g

 

Cukier kandyzowany - 1 kg

 

Chmiele:


Iunga (11 AA) 45 g - 60 min

 

Drożdze:

 

Belgian Ardennes

 

Zacieranie:


66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Z wysłodek wyszło 16 litrów dodatkowej brzeczki 13,4 Blg. Nachmielone 20 g Iungi i tez zadane Ardenami.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

120#Milk Stout
post-5261-0-08882900-1479836167_thumb.jpg

 

13,5 BLG 

Zasyp:

 

Pilzneński - 9 kg

Czekoladowy 1200 - 500 g

Jęczmień palony 500 g

 

Laktoza 1 kg

 

Chmiele:


Iunga (11 AA) 25 g - 60 min

Iunga (11 AA) 25 g - 30 min

 

Drożdze:

 

WLP Irish Ale

 

Zacieranie:


66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

121#Quadrupel
post-5261-0-26479200-1481062342_thumb.png

27 BLG

Zasyp:

Pilzneński - 7 kg
Monachijski -3 kg
Karmelowy - 500 g

Cukier - 1 kg

Chmiele:

Marynka (9,4 AA) 50 g - 60 min

Drożdże:

Belgian Ardennes

Zacieranie:

66C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Piwo warzone w Carpe Kraft na pierwszej bitwie piwowarów w nowym sezonie. Wypijemy je na finale:)Wyszło ok. 20 litrów. Wysłodki 11 blg zadane drożdzami Mauribrew Draught. 

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

122#Stout
post-5261-0-27852900-1479835461_thumb.jpg
 

11 BLG

Zasyp:

Pale Ale - 5 kg
Pilzneński - 1 kg
Jęczmień niesłodowany - 1 kg

Jęczmień palony - 700g

 

Chmiele:

EKG (5,6 AA) 70 g - 60 min

Drożdże:

WLP Irish Ale

Zacieranie:

68C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

123#American Brown Ale

post-5261-0-59713900-1479836378_thumb.jpg


14,5 BLG

Zasyp:
 

Pilzneński - 8,5 kg
Brown - 1,2 kg
Karmelowy 150 - 600 g

Czekoladowy 400 - 250g

 

Chmiele:

Zythos (8,6 AA) 30 g - 60 min
Zythos (8,6 AA) 20 g - 10 min

Lemon Drop (4,8 AA) 20 g - 5 min

Chinook (11 AA) - 20 g chłodzenie

Zythos (8,6 AA) - 30 g chłodzenie

 

Drożdże:

WLP Irish Ale

Zacieranie:

67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

124#Black IPA

post-5261-0-51346800-1483439012_thumb.jpg

 

14,5 BLG, będzie pewnie około 50 IBU


Zasyp:
 

Pilzneński - 8,5 kg
Monachijski - 1 kg
Karmelowy 150 - 500 g

Carafa Specjal III - 500 g

Czekoladowy 1200 - 300g

 

Chmiele:


Centennial (9,6 AA) 25 g - 60 min

Centennial (9,6 AA) 20 g - 10 min

Cascade (5,8 AA) 20 g - 10 min

Citra (11,4 AA) 20 g - 10 min

Chinook (13,6 AA) 20 g - 5 min

Cascade (5,8 AA) 20 g - 5 min

Citra (11,4 AA) 20 g - 5 min

Centennial (9,6 AA) - 20 g chłodzenie

Citra (11,4 AA) - 20 g chłodzenie

Cascade (5,8 AA) 20 g - chłodzenie

 

Drożdże:

Danstar Nottingham

West Coast Gozdawa

Zacieranie:

67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

 

Miało być na US-05 ale zapomnieliśmy zabrać, więc robiliśmy na tym co było. Na zimno pójdzie po 20 g Citry, 20g Centenniala i 20 g Cascade na wiadro. Przy filtracji wydawało nam się za jasne więc ekstrahowaliśmy na szybko 200 g palonego jęczmienia w zimniej wodzie i dodaliśmy do brzeczki.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

125#Mild

post-5261-0-48253400-1487427820_thumb.jpg

9,8 BLG


Zasyp:
 

Pilzneński - 5,5 kg
Jęczmień niesłodowany - 500 g
Caraaroma - 450 g

Karmelowy jasny - 400 g

Czekoladowy 1200 - 300g

 

Chmiele:


Lubelski (4,2 AA) 50 g - 60 min

Lubelski (4,2 AA) 30 g - 5 min

 

Drożdże:

FM W szkocka kratę

S 04

Zacieranie:

72C - 75 min
76C - 5 min

Rozlane 03.02.2017 - blg zeszło do 3

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

126#Wee Heavy

post-5261-0-61867800-1488629503_thumb.jpg post-5261-0-97016000-1488629487_thumb.jpg

19,5 BLG


Zasyp:
 

Pilzneński - 8 kg
Wędzony Torfem CM - 2 kg
Palony Jęczmień - 100 g

 

Chmiele:


EKG (5,6 AA) 60 g - 60 min

 

Drożdże:

FM W szkocka kratę - gęstwa


Zacieranie:

 

68C - 60 min
72C - 75 min
76C - 5 min

 
Wyszło 19 litrów. Dodatkowo 18 litrów wysłodek 11 Blg, zadanych S04 i nachmielonych 30 g EKG.
Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

127#Rauchweizen

12,8 Blg

Zasyp:

Pszeniczny - 4 kg
Pilzneński wędzony bukiem DIY - 2 kg
Pilzneński - 1,5 kg
Monachijski - 1 kg

Chmiele:

Lubelski (4,3 AA) 50 g - 60 min

Drożdże:

FM Gwozdzie i banany

Zacieranie:

45C - 45 min
67C - 60 min
72C - 15 min
76C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Pilzneński wędzony bukiem DIY - 2 kg

Ten sam Miszcz wędzarniczy co ostatnio?

 

Ten sam, dlatego tylko 2 kg :D Organoleptycznie stwierdziliśmy, że to wystarczy.

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.