Skocz do zawartości

Szwagrowe


kristo

Rekomendowane odpowiedzi

  • 2 tygodnie później...

64#ESB

post-5623-0-97530400-1400086387_thumb.jpg

13 BLG

36,4 IBU

 

Zasyp:

 

Strzegom Monachijski II - 2,6 kg

Optima Pilzneński - 1,5 kg

Strzegom Pszeniczny - 0,4 kg

Fawcett Malters Żytni - 0,4 kg

Castlemalting Biscuit - 100 g

Strzegom karmelowy 30 - 100 g

Strzegom karmelowy 300 - 100 g

 

Chmiele:

 

Topaz 10 g - 60 min

Topaz 10 g - 40 min

WGV 15 g - 20 min

WGV 10 g - 15 min

 

Drożdże:

 

Mangrove Jack's M07 British Ale (suche)

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 60 min

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

65#Witbier

post-5261-0-57064300-1399705545_thumb.jpg

11,2 BLG

13 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 2,2 kg

Pszenica - 1,50 kg

Owies - 500 g

Strzegom Pszeniczny - 350 g

 

cukier - 200 g

 

Chmiele:

 

Aurora 15 g - 60 min

 

Dodatki:

 

skórka pomarańczy - 2 szt

skórka cytryny - 1 szt

kolendra - 15 g

curacao - 10 g

 

Drożdże:

 

Trappist High Gravity

 

Zacieranie:

 

66C - 70 min

72C - 20 min

75C - 15 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

66#Dubbel

post-5261-0-52463000-1400168270_thumb.jpg

15,9 BLG

25 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 2,9 kg

Optima Monachijski - 1,8 kg

Optima Pszeniczny - 750 g

Aroma - 250 g

Cara Ruby - 250 g

 

cukier kandyzowany bursztynowy - 600 g

 

Chmiele:

 

Aurora 20 g - 60 min

Aurora 14 g - 30 min

 

Drożdże:

 

Trappist High Gravity

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

62C - 20 min

72C - 40 min

75C - 15 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

67#Tripel

post-5261-0-69891300-1401611509_thumb.jpg

19 BLG

32 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 5,5 kg

Optima Monachijski - 500 g

Optima Pszeniczny - 500 g

 

cukier 1 kg

 

Chmiele:

 

Sybilla 20 g - 60 min

Topaz 11 g - 60 min

Pacific Jam 5 g - 60 min

 

Drożdże:

 

Trappist High Gravity

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

62C - 20 min

72C - 40 min

75C - 15 min

 

Wykres fermentacji:

post-5261-0-69534900-1401001738_thumb.jpg

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

68#Quadrupel

post-5261-0-71959800-1402775975_thumb.jpg

25 BLG

28 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pale Ale - 3,4 kg

Optima Pilzneński - 3 kg

Aroma - 350 g

Biscuit - 200 g

Specjal B - 120 g

 

Ekstrakt jasny - 1,7 kg

cukier kandyzowany bursztynowy - 1 kg

 

Chmiele:

 

Sybilla 27 g - 60 min

WGV 10 g - 60 min

Pacific Jam 10 g - 20 min

 

Drożdże:

 

Trappist High Gravity

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

65C - 70 min

72C - 15 min

75C - 5 min

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A człowiek cały czas czeka na to wspólne warzenie ;(

Spoko damy rade:) Na razie to wszystko u nas dzieje sie na tyle spontanicznie ze cieżko cos planować :/ Skończy sie maj, skończą sie szwagra służbowe obowiązki :beer: to cos zaplanujemy ;)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 miesiące temu...

No to zaczynamy nowy sezon. Browar po drobnej modyfikacji więc na początek coś lekkiego aby wypróbować sprzęt i w razie problemów nie było większych strat. Zwiekszylismy wybicie i z garnka lidlowskiego przeszlismy na kegi 50l. Do tego doszło mieszadło z regulatorem obrotów i sterownik Pamel.

 

69#Mild

9,2 Blg 22 IBU

post-5261-0-84880300-1410468255_thumb.png

Zasyp

 

Optima Pale Ale - 3,6 kg

Optima Pilzneński - 0,7 kg

Karmelowy 150 - 240 g

Czekoladowy Ciemny - 200 g

Karmelowy 30 - 140 g

Karmelowy 300 - 120 g

Czekoladowy jasny - 100 g

Pale Chocolate - 90 g

 

poszły resztki znalezione w workach i woreczkach

 

Chmiel

 

WGV 18 g

Marynka 20 g

 

Drożdże

 

Mangrove - Newcastle Dark Ale

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 60 min

72C - 15 min

76C - 10 min

 

Bedzie jakies 40 l. Wszystko bez najmniejszych problemow, fałszywe dno w kegu działa bardzo fajnie.

 

wykres fermentacji:

post-5261-0-80116900-1410982193_thumb.png

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zdjęcia jakieś będą spokojnie:)

 

70#Dry Stout

post-5261-0-83559300-1410891616_thumb.png

11 Blg 41 IBU

 

Zasyp

 

Strzegom Pale Ale - 3,4 kg

Strzegom Pilzneński - 3,8 kg

Prażony jęczmień - 1,1 kg

 

Chmiel

 

Brewers Gold 75 g - 60 min

Marynka 15 g - 60 min

East Kent Golding 45 g - 10 min

 

7g gipsu

 

Drożdże

 

Mangrove - Newcastle Dark Ale (gęstwa)

 

Zacieranie:

 

52C - 5 min

67C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wyszło 46 litrów. Nowa chłodnica z rurki karbowanej jest niezła, prawie 50 litrow schlodziła do 40 stopni w 15 minut ale od 40 do 23 trwalo to az 35 minut. Prawdopodobnie woda w kranie jest jeszcze ciepła i w tym przedziale temperatur wydajnosc bardzo spada. Dodatkowo dwa zdjecia z poprzedniego warzenia.

post-5261-0-12569500-1410808172_thumb.jpg

post-5261-0-34798900-1410808208_thumb.jpg

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

71#Bitter

post-5623-0-93938500-1411815711_thumb.pngpost-5623-0-09575200-1411815725_thumb.png

11,7 Blg; 28 IBU

 

Zasyp

 

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Strzegom Monachijski - 2,5 kg

Castlemalting Melanoidynowy - 400 g

Strzegom Karmelowy czerwony - 300 g

Fawcett-Maltsters Żytni karmelowy - 160 g

Strzegom Karmelowy 600 - 100 g

 

Chmiel

 

Agnus 50 g - 60 min

East Kent Golding 15 g - 15 min

East Kent Golding 45 g - 0 min

 

Drożdże

 

Wyeast - 1469 West Yorkshire Ale (starter)

 

Zacieranie:

 

52C - 5 min

67C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wyszło 46 litrów.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

72#Stout owsiany Na cześć kierownika wyprawy do Pragi i naszego gościa podczas warzenia - Fidela

post-5623-0-27145900-1415121422_thumb.pngpost-5623-0-04531300-1415121427_thumb.png

 

13,2 Blg; 35 IBU

 

Zasyp:

 

Strzegom Pilzneński - 5 kg

Strzegom Monachijski - 2,2 kg

Owies - 2 kg

Strzegom Czekoladowy 1200 - 450 g

Prażona pszenica - 400 g

Strzegom Karmelowy 600 - 260 g

 

Chmiel:

 

Agnus 20 g - 60 min

Marynka 50 g - 15 min

 

 

Drożdże:

 

Wyeast - 1469 West Yorkshire Ale (gęstwa po Bitterze)

Mangrove - Newcastle Dark Ale (gęstwa po Dry Stout)

 

Zacieranie:

 

52C - 5 min

67C - 60 min

72C - 15 min

76C - 5 min

 

Wyszło 46 litrów.

Edytowane przez Mały
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

73# Saison

post-5261-0-49495600-1413715469_thumb.pngpost-5261-0-25123300-1413715471_thumb.png

14,5 Blg, 32 IBU

 

Zasyp:

 

Optima Pilzneński - 5 kg

Optima Monachijski - 2 kg

Optima Pszeniczny - 2 kg

Abbey - 550 g

Aroma - 150 g

 

Chmiel:

 

Chinook 30 g - 60 min

Simcoe 20 g - 60 min

 

Dodatki:

 

Curacao 25 g - 15 min

Kolendra 8 g - 5 min

Mech 10 g - 15 min

 

Drożdże:

 

Wyeast - THG (gęstwa) - I fermentor 21 litrów

Fermentum Mobile - Odkrycie sezonu (gęstwa) - II fermentor 23 litry

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

62C - 30 min

72C - 30 min

76C - 10 min

post-5261-0-96073900-1422378658_thumb.png

Edytowane przez kristo
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

To może zrobimy jakiś większy panel dyskusyjny bo tez się do Saisona na tych drożdżach przymierzam.

 

No i to jest słuszna koncepcja. Jarzynie drogi czy mogę Ci dostarczyć drożdze jutro po 18?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.