Jump to content
kristo

Szwagrowe

Recommended Posts

Zapadła decyzja ze od 40 warki zaczniemy zamieszczac tutaj tez nasze zapiski. Wczesniej nie było czasu i checi :P No to jedziemy.

 

40#Weizenbock

post-5261-0-05533600-1395688793_thumb.jpg

15,9 BLG

20,2 IBU

 

Zasyp

 

Pszeniczny - 3 kg

Monachijski - 2 kg

Pilzneński - 1 kg

Melanoidynowy - 300 g

Karmelowy czerwony - 200 g

Czekoladowy jasny - 150 g

 

Chmiele

 

Hallertau 25 g 45 min

Magnum 10 g 45 min

Hallertau 10 g 10 min

 

Drożdze

 

Mauribrew Weiss (gęstwa po Weizenie)

 

Zacieranie

 

35C - 60 min tylko pilzneński

44C - 90 min tylko pszeniczny

62C- 10 min wszystko razem

68C - 40 min

72C - 20 min

 

Wyszło jakieś 23 litry. Chmielenie tylko 45 min bo czas nas gonił i trzeba było sie spieszyc. W tej warce próbowalismy tez innej wody (Biedronkowej)niz do tej pory ale po testach organoleptycznych, róznic nie wyczuwamy i wracamy do kranówki.

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

41#Dry Stout

post-5261-0-98499700-1395689145_thumb.jpg

11,7 BLG

39 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale - 4 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 500 g

Palony jeczmień - 350 g

Czekoladowy ciemny - 250 g

 

Chmiele

 

Nugget 27 g - 60 min

Nugget 10 g - 10 min

 

Drożdze

 

S-04 (gestwa)

 

Zacieranie

 

53C - 15 min

66C - 60 min

72C - 20 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

42#RIS

post-5261-0-27630100-1395689212_thumb.jpg

21,5 BLG

81 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale - 5,5 kg

Płatki owsiane błyskawiczne - 500 g

Monachijski II - 300 g

Palony jeczmień - 300 g

Czekoladowy ciemny - 300 g

Karmelowy 150 - 200 g

Karmelowy 300 - 200 g

Karmelowy 600 - 200 g

 

Ekstrakt Bursztynowy - 1,2 kg

cukier Trzcinowy - 500 g

Cukier biały - 300 g

 

Chmiele

 

Magnum 52 g - 60 min

Nugget 14 g - 15 min

Warrior 10 g - 15 min

 

Drożdze

 

Wyeast Scottish Ale 1728 (gęstwa po Scottish Ale)

 

Płatki dębowe mocno palone 25 gr - 7 dni

 

Zacieranie

 

53C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

 

 

Piwo powstało w miłym towarzystwie Łukasza vel Raczek. Dziekujemy za towarzystwo. Piwo zlane na gęstwe po poprzednim piwie zaczeło bulkać po rekordowo krótkim czasie, jakies 3 godziny po dodaniu. Fermentacja w 18 C. Płatkie dębowe mocno palone dodane do fermentora na 7 dni przed rozlewem.

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

43#Brown Porter

post-5261-0-53265300-1395689297_thumb.jpg

11,8 BLG

29 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale Tipple - 4 kg

Brown - 500 g

Crystal 160 - 150 g

Karmelowy 150 - 150 g

Pale Chocolate - 100 g

 

Chmiele

 

Admiral 10 g - 60 min

East Kent Goldings 15 g - 60 min

East Kent Goldings 10 g - 10 min

 

Drożdze

 

British Ale M07 Mangrove Jack

 

Zacieranie

 

53C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

44#Dunkelweizen

post-5261-0-20837200-1395689401_thumb.jpg

12 BLG

14 IBU

 

Zasyp

 

Pszeniczny - 2,7 kg

Pilzneński - 1,55 kg

Pale Ale Tipple - 500 g

Karmelowy 300 - 208 g

Czekoladowy ciemny - 100 g

 

Chmiele

 

Spalter Select 20 g - 60 min

Hallertau Tradition 23 g - 15 min

 

 

Drożdze

 

Mauribrew Weiss (gęstwa)

 

Zacieranie

 

44C - 40 min (tylko pszeniczny)

66C - 60 min

72C - 15 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

45#AIPA

post-5261-0-10735200-1395689485_thumb.jpg

14 BLG

82 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale - 5 kg

Pszeniczny - 330 g

Karmelowy 300 - 300 g

Karmelowy 30 - 150 g

 

Chmiele

 

Warrior 28 gr - 60 min

Warrior 20 gr - 20 min

Simcoe 20 gr - 15 min

Citra 20 gr - 10 min

Simcoe 8 gr - 0 min

Citra 15 gr - 0 min

Amarillo 5 gr - 0 min

 

 

Drożdze

 

US-05

 

Zacieranie

 

52C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

46#American Brown Ale

post-5261-0-91712100-1395689540_thumb.jpg

13,5 BLG

27 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale - 4,4 kg

Brown - 250 g

Melanoidynowy - 250 g

Pszeniczny - 200 g

Crystal 150 - 150 g

Karmelowy 150 - 150 g

Karmelowy czerwony - 140 g

Karmelowy 300 - 100 g

Karmelowy 600 - 100 g

Pale Chocolate - 50 g

 

Chmiele

 

Galaxy 16 g - 60 min

Galaxy 15 g - 15 min

Galaxy 15 g - 5 min

Galaxy 15 g - 0 min

 

Drożdze

 

Mangrove British Ale (gęstwa)

 

Zacieranie

 

52C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

47#NZIPA

post-5261-0-49159400-1395689722_thumb.jpg

15,5 Blg

75 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale - 4 kg

Pilzneński - 1,50 kg

Pszeniczny - 360 g

Karmelowy 30 -250 g

Karmelowy 300 - 120 g

Cukier - 300 g

 

Chmiele

Dr. Rudi - 15 g - 60 min

Galaxy 41 g - 60 min

Pacifica 23 g - 30 min

Topaz 10 g - 15 min

Motueka 14 g- 10 min

Pacifica 15 g - 5 min

Motueka 7 g - 5 min

Dr. Rudi 7 g - 5 min

Topaz - 20 g - 0 min

 

 

Drożdze

 

US-05 (gęstwa)

 

Zacieranie

 

52C - 10 min

67C - 60 min

72C - 15 min

 

Wyczyszczony magazyn z chmieli nowozelandzkich. Problem z wydajnością zmusił nas do dodania cukru. Degustowany w miedzyczasie RIS i pare innych piwek m.in Raczkowy American Dream i Singiel:)

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

48#Wee Heavy

post-5261-0-34258600-1395689901_thumb.jpg

19 BLG

32 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale - 5 kg

Pilzneński - 1,50 kg

Słód Whisky - 425 g

Pale Ale Tipple - 330 g

Specjal B - 150 g

Karmelowy 30 -150 g

Crystal 150 - 100 g

Jęczmień Palony - 50 g

 

cukier kandyzowany bursztynowy - 400 g

 

Chmiele

 

Magnum 20 g - 60 min

Admiral 10g - 60 min

 

Drożdze

 

Wyeast 1728 Scottish Ale (gęstwa po Scottish Ale)

 

Zacieranie

 

52C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

48.a# coś na podobieństwo Scottish Export 80 (z 5l. brzeczki pozostałej po 48# Wee Heawy)

post-5623-0-13966700-1395687962_thumb.jpg

obj. 5 l.

Blg 11

 

Chmielenie:

łyżeczka Sybilli 30 min.

 

Drożdże: London Ale (gęstwa od Raczka)

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

Drożdże: London Ale (gęstwa od Raczka)

Rozkręcona na mieszadle ?? Dobra jeszcze była ta gęstwa ?? To już minęło trochę czasu odkąd ją ode mnie dostaliście

Share this post


Link to post
Share on other sites

bez rozkręcania ( tylko 5 litrów brzeczki ) - ruszyły momentalnie i kotłują się w butli jak szalone, podziękowanie za drożdżyki jak przerobi to butelczynę dla ciebie odstawimy

Share this post


Link to post
Share on other sites

49#Brown Ale

post-5261-0-54354400-1395689965_thumb.jpg

11,8 BLG

28 IBU

 

Zasyp

 

Pale Ale Flagon - 4,2 kg

Brown - 350 g

Specjal B - 200 g

Biscuit -150 g

Special Roast - 150 g

Crystal 150 - 70 g

 

Chmiele

 

Admiral 13 g - 60 min

East Kent Goldings 15 g - 15 min

 

Drożdze

 

Mangrove British Ale (gęstwa)

 

Zacieranie

 

52C - 10 min

66C - 60 min

72C - 15 min

 

Mamy poważne wątpliwości co do stanu Wee Heavy, po tygodniu oznaki fermentacji baaardzo słabe, nie wiadomo czy fermentacja tak naprawde ruszyła:(( Niestety takie sa konsekwencje warzenia w innym miejscu niz sie mieszka i nie mozna kontrolować na bieząco sytuacji. Temperatura w piwnicy to 16 stopni więc to moze powodować tak wolna fermentacje. Przeniesiemy fermentor do pokoju i za tydzien zajrzymy do srodka.

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

50#Wariacja na temat Sahti "mleko renifera"

post-5261-0-15384000-1395690038_thumb.jpg post-5261-0-63602100-1395690071_thumb.jpg

15 BLG

7 IBU :)

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 3,6 kg

Żytni - 1 kg

Monachijski II - 500 g

Żytni karmelowy -350 g

Słód whisky - 150 g

 

Pszenica niesłodowana - 1 kg

Ekstrakt pszeniczny - 1,2 kg

 

Chmiele

 

Lomik 30 g - 30 min

 

Dodatki:

 

Jałowiec 30 g - 15 min

Jałowiec gałęzie - do filtracji

 

Drożdże:

 

piekarnicze

S-33

 

Zacieranie:

 

45C - 20 min

66C - 15 min

72C - 60 min

 

 

Dziś nocne warzenie (22:00 rozpoczynamy) naszej interpretacji Sahti. Zobaczymy co z tego wyjdzie.

 

edit: 00:48 własnie zaczynamy filtrację

 

edit: 02:44 zakonczylismy filtracje:)

 

edit: 3:24 Zlane do fermentora małego 5 litrów 17 Blg i zadane drozdzami piekarniczymi.

Reszta ok. 22l 15 Blg, zadane S-33

4:18 koniec i spanko

 

 

 

03.02.2013

 

Wyszły z tego tak naprawde 2 rózna piwa. To na drożdzach s33 smakuje normalnie jak piwo z lekkim aromatem jałowca, natomiast te na drożdzach piekarniczych smakowało lekko winnie i kwaskowato, ale wypiliśmy je po 7 dniowej fermentacji burzliwej z wiadra:)

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Piwo juz ładnie bulka. Konkluzja po warzeniu jest taka, że bez gałęzi do filtracji to tej filtracji praktycznie by nie było. Zacier przypominał kisiel zmieszany ze słodem, ale gałęzie na dnie filtratora umozliwiały czeste mieszanie tego gluta, a brzeczka leciała w miare czysta.

Share this post


Link to post
Share on other sites

51#Foreign Extra Stout

post-5623-0-96418300-1395687831_thumb.jpg

18 BLG

52 IBU

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 6 kg

Pale Ale Flagon - 750 g

Płatki owsiane - 400 g

Czekoladowy jasny -300 g

Czekoladowy ciemny - 300 g

Palony jęczmień - 300 g

Karmelowy 150 - 100 g

Karmelowy 300 - 100 g

Karmelowy 600 - 100 g

 

Chmiele

 

Topaz 25 g - 60 min

Admiral -14 g - 60 min

Target 11 g - 60 min

East Kent Golding 18 g - 15 min

 

Dodatki:

 

Gips 5 g

 

Drożdże:

 

Mangrove British Ale (gęstwa)

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 60 min

72C - 15 min

 

Jak ostatnio narzekaliśmy na wydajność to dziś nie możemy. Ostatecznie wyszło 30 l 18 BLG, musielismy wziąć 40 l fermentor bo w mniejszy nie weszło. Według BT wydajność 83%.

Edited by Mały

Share this post


Link to post
Share on other sites

52#Whisky Stout

post-5261-0-60914600-1395690157_thumb.jpg

14,4 BLG

37 IBU

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 4,25 kg

Słód Whisky - 810 g

Płatki owsiane - 500 g

Czekoladowy jasny -200 g

Czekoladowy ciemny - 280 g

Palony jęczmień - 200 g

 

Chmiele

 

Target 35 g - 60 min

 

Dodatki:

 

Gips 5 g

 

Drożdże:

 

Scottish Ale (gęstwa)

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 60 min

72C - 15 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

53#Kolsch

 

11 BLG

29 IBU

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 3,75 kg

Pszeniczny - 800g

 

Chmiele

 

Perle (szyszka) 50 g - 60 min

Lomik 15 g - 15 min

Lomik 15 g - 5 min

 

Drożdże:

 

German Ale

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

62C - 40 min

72C - 30 min

75C - 15 min

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

54#Barley Wine `wagi lekkiej

post-5261-0-05937800-1395690218_thumb.jpg post-5261-0-33896700-1395690224_thumb.jpg

22,6 BLG

43 IBU

 

Zasyp:

 

Pilzneński - 3,85 kg

Pale Ale - 2 kg

Strzegom Monachijski - 500 g

Pszeniczny - 300 g

Biscuit - 200 g

Special B - 200 g

Specjal Roast - 150 g

Karmelowy 30 - 150 g

 

Ekstakt jasny Bruntal 1,70 kg

 

Chmiele

 

Pilgrim 50 g - 60 min

Fuggles 30 g - 15 min

 

Drożdże:

 

US-05

 

Zacieranie:

 

52C - 10 min

68C - 70 min

72C - 20 min

75C - 15 min

 

Piwo warzone z udziałem goscinnym Jarzyna i Raczka. Dziękujemy koledzy za towarzystwo, było bardzo miło.

Edited by kristo

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również dziękuję było bardzo miło i wesoło. Mam nadzieję że aparat który posiałem gdzieś tam u was leży

 

Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2

 

 

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...