kristo 8 1 Items Posted November 20, 2013 (edited) Zapadła decyzja ze od 40 warki zaczniemy zamieszczac tutaj tez nasze zapiski. Wczesniej nie było czasu i checi No to jedziemy. 40#Weizenbock 15,9 BLG 20,2 IBU Zasyp Pszeniczny - 3 kg Monachijski - 2 kg Pilzneński - 1 kg Melanoidynowy - 300 g Karmelowy czerwony - 200 g Czekoladowy jasny - 150 g Chmiele Hallertau 25 g 45 min Magnum 10 g 45 min Hallertau 10 g 10 min Drożdze Mauribrew Weiss (gęstwa po Weizenie) Zacieranie 35C - 60 min tylko pilzneński 44C - 90 min tylko pszeniczny 62C- 10 min wszystko razem 68C - 40 min 72C - 20 min Wyszło jakieś 23 litry. Chmielenie tylko 45 min bo czas nas gonił i trzeba było sie spieszyc. W tej warce próbowalismy tez innej wody (Biedronkowej)niz do tej pory ale po testach organoleptycznych, róznic nie wyczuwamy i wracamy do kranówki. Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted November 20, 2013 (edited) 41#Dry Stout 11,7 BLG 39 IBU Zasyp Pale Ale - 4 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 500 g Palony jeczmień - 350 g Czekoladowy ciemny - 250 g Chmiele Nugget 27 g - 60 min Nugget 10 g - 10 min Drożdze S-04 (gestwa) Zacieranie 53C - 15 min 66C - 60 min 72C - 20 min Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jarzyn_waleczny 79 1 Items Posted November 20, 2013 No w końcu żeście się ze szwagrem wątku dorobili. 1 kristo reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted November 20, 2013 (edited) 42#RIS 21,5 BLG 81 IBU Zasyp Pale Ale - 5,5 kg Płatki owsiane błyskawiczne - 500 g Monachijski II - 300 g Palony jeczmień - 300 g Czekoladowy ciemny - 300 g Karmelowy 150 - 200 g Karmelowy 300 - 200 g Karmelowy 600 - 200 g Ekstrakt Bursztynowy - 1,2 kg cukier Trzcinowy - 500 g Cukier biały - 300 g Chmiele Magnum 52 g - 60 min Nugget 14 g - 15 min Warrior 10 g - 15 min Drożdze Wyeast Scottish Ale 1728 (gęstwa po Scottish Ale) Płatki dębowe mocno palone 25 gr - 7 dni Zacieranie 53C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min Piwo powstało w miłym towarzystwie Łukasza vel Raczek. Dziekujemy za towarzystwo. Piwo zlane na gęstwe po poprzednim piwie zaczeło bulkać po rekordowo krótkim czasie, jakies 3 godziny po dodaniu. Fermentacja w 18 C. Płatkie dębowe mocno palone dodane do fermentora na 7 dni przed rozlewem. Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted November 20, 2013 (edited) 43#Brown Porter 11,8 BLG 29 IBU Zasyp Pale Ale Tipple - 4 kg Brown - 500 g Crystal 160 - 150 g Karmelowy 150 - 150 g Pale Chocolate - 100 g Chmiele Admiral 10 g - 60 min East Kent Goldings 15 g - 60 min East Kent Goldings 10 g - 10 min Drożdze British Ale M07 Mangrove Jack Zacieranie 53C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mały 33 Posted November 23, 2013 no i nowe ubranko dla butelczyny wersja robocza szwagier oceń Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted November 23, 2013 (edited) 44#Dunkelweizen 12 BLG 14 IBU Zasyp Pszeniczny - 2,7 kg Pilzneński - 1,55 kg Pale Ale Tipple - 500 g Karmelowy 300 - 208 g Czekoladowy ciemny - 100 g Chmiele Spalter Select 20 g - 60 min Hallertau Tradition 23 g - 15 min Drożdze Mauribrew Weiss (gęstwa) Zacieranie 44C - 40 min (tylko pszeniczny) 66C - 60 min 72C - 15 min Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted December 2, 2013 Ris z warki #42 zlany do butelek. Odfermentował do 5,5 Blg i smakuje zacnie, jak sie nie zepsuje (tfu,tfu) to bedzie smaczne:) Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted December 2, 2013 Nawet tak nie'myslicie Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted December 6, 2013 (edited) 45#AIPA 14 BLG 82 IBU Zasyp Pale Ale - 5 kg Pszeniczny - 330 g Karmelowy 300 - 300 g Karmelowy 30 - 150 g Chmiele Warrior 28 gr - 60 min Warrior 20 gr - 20 min Simcoe 20 gr - 15 min Citra 20 gr - 10 min Simcoe 8 gr - 0 min Citra 15 gr - 0 min Amarillo 5 gr - 0 min Drożdze US-05 Zacieranie 52C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted December 21, 2013 (edited) 46#American Brown Ale 13,5 BLG 27 IBU Zasyp Pale Ale - 4,4 kg Brown - 250 g Melanoidynowy - 250 g Pszeniczny - 200 g Crystal 150 - 150 g Karmelowy 150 - 150 g Karmelowy czerwony - 140 g Karmelowy 300 - 100 g Karmelowy 600 - 100 g Pale Chocolate - 50 g Chmiele Galaxy 16 g - 60 min Galaxy 15 g - 15 min Galaxy 15 g - 5 min Galaxy 15 g - 0 min Drożdze Mangrove British Ale (gęstwa) Zacieranie 52C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted January 4, 2014 (edited) 47#NZIPA 15,5 Blg 75 IBU Zasyp Pale Ale - 4 kg Pilzneński - 1,50 kg Pszeniczny - 360 g Karmelowy 30 -250 g Karmelowy 300 - 120 g Cukier - 300 g Chmiele Dr. Rudi - 15 g - 60 min Galaxy 41 g - 60 min Pacifica 23 g - 30 min Topaz 10 g - 15 min Motueka 14 g- 10 min Pacifica 15 g - 5 min Motueka 7 g - 5 min Dr. Rudi 7 g - 5 min Topaz - 20 g - 0 min Drożdze US-05 (gęstwa) Zacieranie 52C - 10 min 67C - 60 min 72C - 15 min Wyczyszczony magazyn z chmieli nowozelandzkich. Problem z wydajnością zmusił nas do dodania cukru. Degustowany w miedzyczasie RIS i pare innych piwek m.in Raczkowy American Dream i Singiel:) Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted January 4, 2014 (edited) 48#Wee Heavy 19 BLG 32 IBU Zasyp Pale Ale - 5 kg Pilzneński - 1,50 kg Słód Whisky - 425 g Pale Ale Tipple - 330 g Specjal B - 150 g Karmelowy 30 -150 g Crystal 150 - 100 g Jęczmień Palony - 50 g cukier kandyzowany bursztynowy - 400 g Chmiele Magnum 20 g - 60 min Admiral 10g - 60 min Drożdze Wyeast 1728 Scottish Ale (gęstwa po Scottish Ale) Zacieranie 52C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mały 33 Posted January 6, 2014 (edited) 48.a# coś na podobieństwo Scottish Export 80 (z 5l. brzeczki pozostałej po 48# Wee Heawy) obj. 5 l. Blg 11 Chmielenie: łyżeczka Sybilli 30 min. Drożdże: London Ale (gęstwa od Raczka) Edited March 24, 2014 by Mały Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted January 6, 2014 Drożdże: London Ale (gęstwa od Raczka) Rozkręcona na mieszadle ?? Dobra jeszcze była ta gęstwa ?? To już minęło trochę czasu odkąd ją ode mnie dostaliście Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted January 6, 2014 bez rozkręcania ( tylko 5 litrów brzeczki ) - ruszyły momentalnie i kotłują się w butli jak szalone, podziękowanie za drożdżyki jak przerobi to butelczynę dla ciebie odstawimy Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted January 13, 2014 (edited) 49#Brown Ale 11,8 BLG 28 IBU Zasyp Pale Ale Flagon - 4,2 kg Brown - 350 g Specjal B - 200 g Biscuit -150 g Special Roast - 150 g Crystal 150 - 70 g Chmiele Admiral 13 g - 60 min East Kent Goldings 15 g - 15 min Drożdze Mangrove British Ale (gęstwa) Zacieranie 52C - 10 min 66C - 60 min 72C - 15 min Mamy poważne wątpliwości co do stanu Wee Heavy, po tygodniu oznaki fermentacji baaardzo słabe, nie wiadomo czy fermentacja tak naprawde ruszyła:(( Niestety takie sa konsekwencje warzenia w innym miejscu niz sie mieszka i nie mozna kontrolować na bieząco sytuacji. Temperatura w piwnicy to 16 stopni więc to moze powodować tak wolna fermentacje. Przeniesiemy fermentor do pokoju i za tydzien zajrzymy do srodka. Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted January 17, 2014 (edited) 50#Wariacja na temat Sahti "mleko renifera" 15 BLG 7 IBU Zasyp: Pilzneński - 3,6 kg Żytni - 1 kg Monachijski II - 500 g Żytni karmelowy -350 g Słód whisky - 150 g Pszenica niesłodowana - 1 kg Ekstrakt pszeniczny - 1,2 kg Chmiele Lomik 30 g - 30 min Dodatki: Jałowiec 30 g - 15 min Jałowiec gałęzie - do filtracji Drożdże: piekarnicze S-33 Zacieranie: 45C - 20 min 66C - 15 min 72C - 60 min Dziś nocne warzenie (22:00 rozpoczynamy) naszej interpretacji Sahti. Zobaczymy co z tego wyjdzie. edit: 00:48 własnie zaczynamy filtrację edit: 02:44 zakonczylismy filtracje:) edit: 3:24 Zlane do fermentora małego 5 litrów 17 Blg i zadane drozdzami piekarniczymi. Reszta ok. 22l 15 Blg, zadane S-33 4:18 koniec i spanko 03.02.2013 Wyszły z tego tak naprawde 2 rózna piwa. To na drożdzach s33 smakuje normalnie jak piwo z lekkim aromatem jałowca, natomiast te na drożdzach piekarniczych smakowało lekko winnie i kwaskowato, ale wypiliśmy je po 7 dniowej fermentacji burzliwej z wiadra:) Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted January 17, 2014 noooo to trzymam kciuki za Sahti 1 goral89 reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted January 18, 2014 Piwo juz ładnie bulka. Konkluzja po warzeniu jest taka, że bez gałęzi do filtracji to tej filtracji praktycznie by nie było. Zacier przypominał kisiel zmieszany ze słodem, ale gałęzie na dnie filtratora umozliwiały czeste mieszanie tego gluta, a brzeczka leciała w miare czysta. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Mały 33 Posted January 25, 2014 (edited) 51#Foreign Extra Stout 18 BLG 52 IBU Zasyp: Pilzneński - 6 kg Pale Ale Flagon - 750 g Płatki owsiane - 400 g Czekoladowy jasny -300 g Czekoladowy ciemny - 300 g Palony jęczmień - 300 g Karmelowy 150 - 100 g Karmelowy 300 - 100 g Karmelowy 600 - 100 g Chmiele Topaz 25 g - 60 min Admiral -14 g - 60 min Target 11 g - 60 min East Kent Golding 18 g - 15 min Dodatki: Gips 5 g Drożdże: Mangrove British Ale (gęstwa) Zacieranie: 52C - 10 min 68C - 60 min 72C - 15 min Jak ostatnio narzekaliśmy na wydajność to dziś nie możemy. Ostatecznie wyszło 30 l 18 BLG, musielismy wziąć 40 l fermentor bo w mniejszy nie weszło. Według BT wydajność 83%. Edited March 24, 2014 by Mały Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted February 3, 2014 (edited) 52#Whisky Stout 14,4 BLG 37 IBU Zasyp: Pilzneński - 4,25 kg Słód Whisky - 810 g Płatki owsiane - 500 g Czekoladowy jasny -200 g Czekoladowy ciemny - 280 g Palony jęczmień - 200 g Chmiele Target 35 g - 60 min Dodatki: Gips 5 g Drożdże: Scottish Ale (gęstwa) Zacieranie: 52C - 10 min 68C - 60 min 72C - 15 min Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted February 6, 2014 (edited) 53#Kolsch 11 BLG 29 IBU Zasyp: Pilzneński - 3,75 kg Pszeniczny - 800g Chmiele Perle (szyszka) 50 g - 60 min Lomik 15 g - 15 min Lomik 15 g - 5 min Drożdże: German Ale Zacieranie: 52C - 10 min 62C - 40 min 72C - 30 min 75C - 15 min Edited February 6, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
kristo 8 1 Items Posted February 8, 2014 (edited) 54#Barley Wine `wagi lekkiej 22,6 BLG 43 IBU Zasyp: Pilzneński - 3,85 kg Pale Ale - 2 kg Strzegom Monachijski - 500 g Pszeniczny - 300 g Biscuit - 200 g Special B - 200 g Specjal Roast - 150 g Karmelowy 30 - 150 g Ekstakt jasny Bruntal 1,70 kg Chmiele Pilgrim 50 g - 60 min Fuggles 30 g - 15 min Drożdże: US-05 Zacieranie: 52C - 10 min 68C - 70 min 72C - 20 min 75C - 15 min Piwo warzone z udziałem goscinnym Jarzyna i Raczka. Dziękujemy koledzy za towarzystwo, było bardzo miło. Edited March 24, 2014 by kristo Quote Share this post Link to post Share on other sites
Raczek 29 Posted February 9, 2014 Również dziękuję było bardzo miło i wesoło. Mam nadzieję że aparat który posiałem gdzieś tam u was leży Wysyłane z mojego LG-P760 za pomocą Tapatalk 2 Quote Share this post Link to post Share on other sites