Skocz do zawartości
flood

Piwo Dawne z Konstancina - jaki zasyp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

 

ponieważ zapas słodów już czeka na swoją kolej, chciałbym pokusić się na próbę uwarzenia piwa podobnego w smaku do Dawnego z Konstancina. Części z Was pewno smak nieznany - ale warszawiaków, choc nie tylko prosiłbym o sugestie, jaki tu może być zasyp, jakie zacieranie, chmiele, drożdże. Z racji mojego nikłego doświadczenia w warzeniu - nie mam najmniejszego pomysłu jakich słodów, chmieli czy drożdży użyć, by próbowac zbliżyć się do tego smaku. A bardzo go lubie. Nie potrafię odnieść go też do innych, bardziej popularnych piw - jak napisze że gdzieś w okolicach Stronga - to wiem że to będzie nadużycie. Dalekie okolice to są;-)

 

pzdr

flood

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

To może ja coś zacznę...

Dla mnie to "zwykły" dobry lager, dość treściwy. Jako zasyp spróbowałbym pilzneński 4,5kg i monachijski 0,5kg. Drożdże - tutaj trochę problem, na pewno dolniaki - może bohemian pilsner ?

Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym.

Chmieliłbym średnio, bo w tym piwie wybija się słodowość.

 

Dla mnie ma ono podobny smak do Acana i Noteckiego.

Edytowane przez 2artur2

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym.

Nie piłem ani Dawnego, ani Acana, ale bardzo mnie interesuje ziemistość w smaku (choćby Noteckiego). Podłączam się pod wątek z prośbą o sugestie.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Drożdże - na pewno W34/70

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×