Jump to content
Sign in to follow this  
flood

Piwo Dawne z Konstancina - jaki zasyp

Recommended Posts

Witam,

 

ponieważ zapas słodów już czeka na swoją kolej, chciałbym pokusić się na próbę uwarzenia piwa podobnego w smaku do Dawnego z Konstancina. Części z Was pewno smak nieznany - ale warszawiaków, choc nie tylko prosiłbym o sugestie, jaki tu może być zasyp, jakie zacieranie, chmiele, drożdże. Z racji mojego nikłego doświadczenia w warzeniu - nie mam najmniejszego pomysłu jakich słodów, chmieli czy drożdży użyć, by próbowac zbliżyć się do tego smaku. A bardzo go lubie. Nie potrafię odnieść go też do innych, bardziej popularnych piw - jak napisze że gdzieś w okolicach Stronga - to wiem że to będzie nadużycie. Dalekie okolice to są;-)

 

pzdr

flood

Share this post


Link to post
Share on other sites

To może ja coś zacznę...

Dla mnie to "zwykły" dobry lager, dość treściwy. Jako zasyp spróbowałbym pilzneński 4,5kg i monachijski 0,5kg. Drożdże - tutaj trochę problem, na pewno dolniaki - może bohemian pilsner ?

Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym.

Chmieliłbym średnio, bo w tym piwie wybija się słodowość.

 

Dla mnie ma ono podobny smak do Acana i Noteckiego.

Edited by 2artur2

Share this post


Link to post
Share on other sites
Trochę ciężko będzie z tymi smakami ziemistymi, które czuć w Dawnym.

Nie piłem ani Dawnego, ani Acana, ale bardzo mnie interesuje ziemistość w smaku (choćby Noteckiego). Podłączam się pod wątek z prośbą o sugestie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...