Jump to content
PariiSG

Kłaczki w IIPA

Recommended Posts

Witajcie, w niedzielę butelkowałem Imperial India Pale Ale. Pierwszy raz na cichą wsypałem ok. 80g chmielu. Tu pojawia się moje pytanie, czy to normalne, że w butelce latają mało przyjemne kłębki?

Czy to może zaszkodzić jakości piwa? Dodam jeszcze, że miałem problem już podczas nalewania piwa do butelek, w trakcie zapchała mi się rurka z zaworkiem.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Po cichej z chmieleniem na zimno trzeba pozbyć się tego chmielu - najłatwiej chyba naciągając wygotowaną skarpetkę pończochową na koniec węża, przy pomocy którego zlewasz piwo do pojemnika z którego prowadzisz rozlew. Niektórzy używają torebek do zaparzania herbaty i sobie chwalą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Heh wygląda to jak jacyś obcy. Poczekaj, aż to opadnie na dno, przed piciem zawsze piwo w lodówce potrzymaj no i nalewaj ostrożnie :-)

Popełniłem podobny błąd w moim IPA. Grubsze cząstki opadły mi na dno dzięki wychładzaniu, drobniejsze znalazły się w butelkach. Najlepiej tak jak Jaras zaleca. Przepuścić to przez rajstopę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja do odfiltrowania chmielin przed butelkowaniem używam małego druciaka kuchennego (takiego do mycia garów). Wyparzam go kilkukrotnie, nakładam na wężyk (sam się trzyma) i zanurzam w zielonym piwie. Wynalazki typu pończochy nie zdały u mnie egzaminu, szybko się zapychały.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzięki za rady, ostatnio moje AIPA nie miało problemów jak zlewałem z cichej więc myślałem, że nie będzie problemu.

Następnym razem skorzystam z pończochy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czy jest szansa, że po krótkim lagerowaniu te kłaki opadną? Zamierzam kolejną warkę chmielić na zimno, a mam lodówkę, w której mógłbym zbić jej temperaturę na koniec. Ktoś próbował w ten sposób?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja robiłem. Jak pisałem wyżej, większe cząsteczki opadły na dno przy stosowaniu niskich temperatur, ale drobnica unosiła się w piwie. Dałem tylko 50 g.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Polecam klarowanie żelatyną - pomaga skleić te małe drobinki chmielu na dnie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.