Cezary Daniluk 10 Posted November 19, 2013 Jako że mi poprzednie przez pomyłkę 2 dodane takie same posty usunięto to ponawiam Właśnie nastawiam weizenbock'a z gozdawy. Dwie puchy 1,7kg, jedna z pszenicznym, druga z ciemnym - która chmielona nie powiem, nie próbowałem. Ciemna po otwarciu pachniała bardzo podobnie do ciemnych brewkitów coopersa. Jak smakuje, napiszę za miesiąc/półtora. Prędzej już po nowym roku. Pozdrawiam ! PS: Właśnie popróbowałem pinty - dymy marcowe, i jak dla mnie jakieś takie rozwodnione ... PS2: Dziękuję koledze z Gozdawy za szybkie dostarczenie kitu Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted November 19, 2013 Jako że mi poprzednie przez pomyłkę 2 dodane takie same posty usunięto to ponawiam Jeden usunięto, drugi przeniesiono: http://www.piwo.org/...snie-nastawiam/ Jak rozwodnione, jak własne posty gubisz? Na jaki litraż nastawiasz z 3,4 kilograma ekstraktu? Kiedyś znalazłem ze strony Browamatora pobrana tabelkę (w załączniku) więc podejrzewam, że mniej niż 20l. receptury z ekstraktów.pdf Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted November 19, 2013 (edited) Gozdawa zaleca niby 2 puchy do 1,5 do 2l wody i uzupełnić do 23l, ale ja tam na 100% nie wleję na 23l. Ile wleję, wyjdzie za jakąś godzinę, bo musi trochę ostygnąć Wodniste - tzn dla mnie za mało ekstraktu, jakoś tak oczekiwałem bardziej treściwego piwa z browaru rzemieślniczego ... a że voltaż ma to jeszcze o niczym nie świadczy mam jeszcze dzisiaj nabyte Ursa american amber, ale już dzisiaj chyba nie będę go próbował Niby w.g tego pdfa hefe weizen - 3,2kg na 20l. Tutaj też pół pszenicy, zobaczy się co z tego wyjdzie Edited November 19, 2013 by Cezary Daniluk Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaras 244 Posted November 19, 2013 Właśnie nastawiam weizenbock'a z gozdawy. Dwie puchy 1,7kg, jedna z pszenicznym, druga z ciemnym Gozdawa zaleca niby 2 puchy do 1,5 do 2l wody i uzupełnić do 23l Mogę Cię trochę zmartwić, o ile rzeczywiście chcesz się zmieścić w ramach stylu (no bo jeśli nie, a nikt nie broni, będziesz miał pewnie dobrą ciemną pszenicę) i zakładamy poprawność danych zawartych w arkuszu BA, załączonym powyżej. Mianowicie weizenbock powinien mieć co najmniej 16BLG brzeczki nastawnej. Ze wspomnianej tabelki wynika, że aby otrzymać 20L piwa (zakładam optymistycznie że chodzi o gotowe piwo, czyli że w BA uwzględnili straty z osadem i tabelka mówi o 23L brzeczki nastawnej, zupełnie jak u Ciebie) z brzeczki nastawnej 13,7BLG należy użyć co najmniej 3,5kg ekstraktów (w tabelce jest to Stout). Prosty wniosek stąd taki, że próbujesz uzyskać gęstszą brzeczkę używając mniej ekstraktów. Mamę oszukasz, tatę oszukasz, ale matematyki nie oszukasz Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted November 20, 2013 Każdą puchę rozrobiłem w litrze wody, dolałem do tego z 17l H2O więc ze 20-21l wyszło. Ile dokładnie, okaże się po zabutelkowaniu Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted November 20, 2013 więc ze 20-21l wyszło Jakie BLG? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted November 20, 2013 (edited) Eeee nie mierzyłem a dzisiaj już nie ma sensu mierzyć bo już drożdzaki pracują że aż miło Po prawie dobie bulka jak trza I poszedł we flaszki Edited November 25, 2013 by Cezary Daniluk Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted November 27, 2013 Na czwarty nastaw i na pierwsze zacieranie nabyty podwójny zestaw słodów na milk stouta, z HB.pl. Na 2 proponują dodanie 500mg laktozy - czy nie dodać więcej, żeby było w smaku przypominające karmi ? żeby żonce smakowało i żeńskiej reszcie rodziny Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 27, 2013 IMHO, 500g laktozy jest optymalną ilością (inni też tak podawali) jednak każdy ma swoje indywidualne upodobania. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted November 27, 2013 Czyli po dodaniu laktozy popróbuję smaku i ewentualnie w małych porcjach będę dodawał. Po przestudiowaniu archiwum, niektórzy dodawali całe kilo na 20l, niektórzy 75dag więc myślę że sam będę musiał do siebie dopasować Quote Share this post Link to post Share on other sites
Rafek00 13 1 Items Posted November 27, 2013 Czyli po dodaniu laktozy popróbuję smaku i ewentualnie w małych porcjach będę dodawał. Po przestudiowaniu archiwum, niektórzy dodawali całe kilo na 20l, niektórzy 75dag więc myślę że sam będę musiał do siebie dopasować 500 g daje delikatną słodycz, a nie ulepek jak pewnie preferowała by Twoja żona. Myślę, że 750g będzie ok Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted November 27, 2013 Czyli po dodaniu laktozy popróbuję smaku i ewentualnie w małych porcjach będę dodawał. Po przestudiowaniu archiwum, niektórzy dodawali całe kilo na 20l, niektórzy 75dag więc myślę że sam będę musiał do siebie dopasować 500 g daje delikatną słodycz, a nie ulepek jak pewnie preferowała by Twoja żona. Myślę, że 750g będzie ok A to wiadomo że większości lepszych połówek będzie bardziej smakowało to co słodsze w spożyciu Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fenris 14 Posted June 30, 2014 Sorry że tak odkopuję ale jak ten weizen wyszedł? szczególnie jak z klarowaniem? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted June 30, 2014 Oczekujesz klarowności w weizenie? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fenris 14 Posted June 30, 2014 Touche bardziej mi chyba chodziło o klarowność Gozdawy i w sumie jak autor zakłada posta i piszę że Jak smakuje, napiszę za miesiąc/półtora. Prędzej już po nowym roku. a potem sprawa umiera to to jest zaśmiecanie forum i niczego nie wnosi bo z całym szacunkiem co kogo obchodzi że ktoś otworzył puszkę ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted June 30, 2014 Pytanie o klarowność przy weizenbocku mija się z celem. W ten sposób nie dowiesz się niczego o klarowności brewkitów Gozdawy. Znajdź wątek o jakimś stylu w którym klarowność jest wymagana i tam zadaj pytanie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted June 30, 2014 Klarowność - odpiszę co mi tam. Klarowne 100% tak jak piwo ze sklepu, nie klarowane specjalnie. Smak - nie odpowiada mi, czuć żelazo - nie jest to wina wody. Inne warki już zacierane, na tej samej wodzie z tego samego kranu nie mają tego problemu. Jednakże - smakuje mi najbardziej ze wszystkich 4 puszek jakie uwarzyłem, dobrze że na 4 poprzestałem Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fenris 14 Posted July 1, 2014 Ok dzięki Cezary teraz wiadomo co i jak, Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted July 1, 2014 Nie ma problemu. Cała przyjemność po mojej stronie że na coś człek się przydał Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted July 2, 2014 Oczekujesz klarowności w weizenie? Mi na WB-06 dwa weizenbocki wymagały poważnego machania butelką żeby wzburzyć osad. Quote Share this post Link to post Share on other sites
wizi 93 Posted July 3, 2014 Cytat z wiki: W tym tradycyjnie niefiltrowanym stylu wysoka zawartość białek wpływa na klarowność, aczkolwiek poziom przejrzystości jest różny. Podobnie osad drożdżowy (powinien być wzburzony przed wypiciem). http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock#Wygl.C4.85d Tak więc czy wyszedłby klarowny czy nie, to nadal byłby w granicach stylu. Jeśli autor wątku uzyskałby mętne piwo, to nadal byłoby z puchą wszystko ok, a Fenris mógł odnieść mylne wrażenie co do jakości brewkitu Gozdawy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fenris 14 Posted July 9, 2014 (edited) a Fenris mógł odnieść mylne wrażenie co do jakości brewkitu Gozdawy Eh niestety zrobiłem 2 Gozdawy (bez sensu kupiłem 2 bo chciałem na przesyłce oszczędzić,) i obie w porównaniu z Coopersem , lipa , nie mylić z IPA Edited July 10, 2014 by Fenris Quote Share this post Link to post Share on other sites