Jump to content
Cezary Daniluk

Gozdawa weizenbock

Recommended Posts

Jako że mi poprzednie przez pomyłkę 2 dodane takie same posty usunięto to ponawiam :)

Właśnie nastawiam weizenbock'a z gozdawy.

Dwie puchy 1,7kg, jedna z pszenicznym, druga z ciemnym - która chmielona nie powiem, nie próbowałem. Ciemna po otwarciu pachniała bardzo podobnie do ciemnych brewkitów coopersa.

Jak smakuje, napiszę za miesiąc/półtora. Prędzej już po nowym roku.

 

Pozdrawiam !

 

PS:

Właśnie popróbowałem pinty - dymy marcowe, i jak dla mnie jakieś takie rozwodnione ...

 

PS2:

Dziękuję koledze z Gozdawy za szybkie dostarczenie kitu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jako że mi poprzednie przez pomyłkę 2 dodane takie same posty usunięto to ponawiam :)

Jeden usunięto, drugi przeniesiono: http://www.piwo.org/...snie-nastawiam/

Jak rozwodnione, jak własne posty gubisz?

 

Na jaki litraż nastawiasz z 3,4 kilograma ekstraktu?

Kiedyś znalazłem ze strony Browamatora pobrana tabelkę (w załączniku) więc podejrzewam, że mniej niż 20l.

receptury z ekstraktów.pdf

Share this post


Link to post
Share on other sites

Gozdawa zaleca niby 2 puchy do 1,5 do 2l wody i uzupełnić do 23l, ale ja tam na 100% nie wleję na 23l. Ile wleję, wyjdzie za jakąś godzinę, bo musi trochę ostygnąć :)

 

Wodniste - tzn dla mnie za mało ekstraktu, jakoś tak oczekiwałem bardziej treściwego piwa z browaru rzemieślniczego ... a że voltaż ma to jeszcze o niczym nie świadczy :) mam jeszcze dzisiaj nabyte Ursa american amber, ale już dzisiaj chyba nie będę go próbował :D

 

Niby w.g tego pdfa hefe weizen - 3,2kg na 20l. Tutaj też pół pszenicy, zobaczy się co z tego wyjdzie :)

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie nastawiam weizenbock'a z gozdawy.

 

Dwie puchy 1,7kg, jedna z pszenicznym, druga z ciemnym

Gozdawa zaleca niby 2 puchy do 1,5 do 2l wody i uzupełnić do 23l

 

Mogę Cię trochę zmartwić, o ile rzeczywiście chcesz się zmieścić w ramach stylu (no bo jeśli nie, a nikt nie broni, będziesz miał pewnie dobrą ciemną pszenicę) i zakładamy poprawność danych zawartych w arkuszu BA, załączonym powyżej. Mianowicie weizenbock powinien mieć co najmniej 16BLG brzeczki nastawnej. Ze wspomnianej tabelki wynika, że aby otrzymać 20L piwa (zakładam optymistycznie że chodzi o gotowe piwo, czyli że w BA uwzględnili straty z osadem i tabelka mówi o 23L brzeczki nastawnej, zupełnie jak u Ciebie) z brzeczki nastawnej 13,7BLG należy użyć co najmniej 3,5kg ekstraktów (w tabelce jest to Stout). Prosty wniosek stąd taki, że próbujesz uzyskać gęstszą brzeczkę używając mniej ekstraktów. Mamę oszukasz, tatę oszukasz, ale matematyki nie oszukasz :cool:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Każdą puchę rozrobiłem w litrze wody, dolałem do tego z 17l H2O więc ze 20-21l wyszło. Ile dokładnie, okaże się po zabutelkowaniu :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Eeee nie mierzyłem ;) a dzisiaj już nie ma sensu mierzyć bo już drożdzaki pracują że aż miło :)

 

Po prawie dobie bulka jak trza :D

 

I poszedł we flaszki :)

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Na czwarty nastaw i na pierwsze zacieranie nabyty podwójny zestaw słodów na milk stouta, z HB.pl.

Na 2 proponują dodanie 500mg laktozy - czy nie dodać więcej, żeby było w smaku przypominające karmi ? żeby żonce smakowało ;) i żeńskiej reszcie rodziny ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

IMHO, 500g laktozy jest optymalną ilością (inni też tak podawali) jednak każdy ma swoje indywidualne upodobania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli po dodaniu laktozy popróbuję smaku i ewentualnie w małych porcjach będę dodawał.

Po przestudiowaniu archiwum, niektórzy dodawali całe kilo na 20l, niektórzy 75dag więc myślę że sam będę musiał do siebie dopasować :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli po dodaniu laktozy popróbuję smaku i ewentualnie w małych porcjach będę dodawał.

Po przestudiowaniu archiwum, niektórzy dodawali całe kilo na 20l, niektórzy 75dag więc myślę że sam będę musiał do siebie dopasować :)

500 g daje delikatną słodycz, a nie ulepek jak pewnie preferowała by Twoja żona. Myślę, że 750g będzie ok :okey:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czyli po dodaniu laktozy popróbuję smaku i ewentualnie w małych porcjach będę dodawał.

Po przestudiowaniu archiwum, niektórzy dodawali całe kilo na 20l, niektórzy 75dag więc myślę że sam będę musiał do siebie dopasować :)

500 g daje delikatną słodycz, a nie ulepek jak pewnie preferowała by Twoja żona. Myślę, że 750g będzie ok :okey:

 

A to wiadomo że większości lepszych połówek będzie bardziej smakowało to co słodsze w spożyciu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Touche bardziej mi chyba chodziło o klarowność Gozdawy i w sumie jak autor zakłada posta i piszę że

Jak smakuje, napiszę za miesiąc/półtora. Prędzej już po nowym roku.

a potem sprawa umiera to to jest zaśmiecanie forum i niczego nie wnosi bo z całym szacunkiem co kogo obchodzi że ktoś otworzył puszkę ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie o klarowność przy weizenbocku mija się z celem. W ten sposób nie dowiesz się niczego o klarowności brewkitów Gozdawy. Znajdź wątek o jakimś stylu w którym klarowność jest wymagana i tam zadaj pytanie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Klarowność - odpiszę co mi tam.

Klarowne 100% tak jak piwo ze sklepu, nie klarowane specjalnie.

 

Smak - nie odpowiada mi, czuć żelazo - nie jest to wina wody. Inne warki już zacierane, na tej samej wodzie z tego samego kranu nie mają tego problemu.

 

Jednakże - smakuje mi najbardziej ze wszystkich 4 puszek jakie uwarzyłem, dobrze że na 4 poprzestałem :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie ma problemu. Cała przyjemność po mojej stronie :) że na coś człek się przydał :)

Share this post


Link to post
Share on other sites
Oczekujesz klarowności w weizenie?

Mi na WB-06 dwa weizenbocki wymagały poważnego machania butelką żeby wzburzyć osad.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cytat z wiki:

 

W tym tradycyjnie niefiltrowanym stylu wysoka zawartość białek wpływa na klarowność, aczkolwiek poziom przejrzystości jest różny. Podobnie osad drożdżowy (powinien być wzburzony przed wypiciem).

 

http://www.wiki.piwo.org/Weizenbock#Wygl.C4.85d

 

Tak więc czy wyszedłby klarowny czy nie, to nadal byłby w granicach stylu. Jeśli autor wątku uzyskałby mętne piwo, to nadal byłoby z puchą wszystko ok, a Fenris mógł odnieść mylne wrażenie co do jakości brewkitu Gozdawy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

a Fenris mógł odnieść mylne wrażenie co do jakości brewkitu Gozdawy

 

Eh niestety zrobiłem 2 Gozdawy (bez sensu kupiłem 2 bo chciałem na przesyłce oszczędzić,) i obie w porównaniu z Coopersem , lipa :/, nie mylić z IPA :P

Edited by Fenris

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.