Skocz do zawartości

Zestaw BA PaleAle - krok po kroku


jimbo87

Rekomendowane odpowiedzi

Punkt 8 jeszcze raz:

 

8. Po chmieleniu robimy w garze whirpool, czekamy 10min i dekantujemy do pojemnika zanurzonego w zimnej wodzie. Po

ostudzeniu do temp. poniżej 300 C dekantujemy do fermentatora.W tym momencie robimy pomiar cukru i uzyskujemy

wynik w []0 BLG.

Przed i po zadaniu drożdży zamkniętym pojemnikiem energicznie potrząsamy aby napowietrzyć

brzeczkę.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak chodzi tylko o część odzyskaną.

Zagotować bo zwykle smukłe wysokie naczynie to kufle i ciężko je wcześniej zdezynfekować sensownie, więc lepiej brzeczkę jeszcze raz zagotować, żeby nie złapać jakiegoś świństwa w tak głupi sposób

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Tak też myślałem, że chodziło o dezynfekcję, ale chciałem się upewnić.

Ostatnio po prostu dekantowałem na gazę jałową ułożoną w durszlaku. Przy okazji się napowietrza. I o ile z granulatem nie ma problemu, bo wężyk wessie i zostawi na gazie, o tyle z szyszką już ten system się mało sprawdza, bo przelewanie bezpośrednio na gazę może być ryzykowne :)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.