Jump to content
Phil

Długie przetrzymywanie zacieru

Recommended Posts

Witam, dzisiaj zabrałem się za warzenie pszeniczniaka, nie jest to pierwsza moja warka lecz niestety zaraz po dodaniu słodu do tmp 50 termometr uległ uszkodzeniu. Byłem zmuszony wyruszyć na poszukiwanie nowego czego efektem jest 3 godzinne leżenie zacieru w ciepłej wodzie. Czy taka przerwa ma jakiś wpływ i lepiej wylać zrobić od nowa czy mogę kontynuować zacieranie bez strachu ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

eee ja 90% warzeń mam w niedzielę ,takie rzeczy w miarę tanie jak areometr czy termometr dobrze mieć podwójnie ,ja mam w zapasie zwykły termometr z takim czerwonym płynem w środku :) i chyba jest najdokładniejszy

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nic się nie bój. Będzie dużo goździków :)

Ewentualnie trochę bardziej kwaskowate. Daj tutaj znać jak wyszło koniecznie :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.