Skocz do zawartości
Makaron

Weizenbock

Rekomendowane odpowiedzi

Dla alternatywy do Dunkelweizen szukam przepisu na Weizenbock.

Moze ktos ma jakis przepis?

 

Za BJCP

Gestosc: 15,5° - 21,5°Blg

Nachmielenie - 15-30 IBU

kolor: 12-25 SRM

Z gory dzieki za przepisy.

 

EDIT:

A moze to piwo to po prostu mocniejszy Dunkelweizen? To by mialo sens, mocniejsza wersja podobnie nachmielona.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja polecam taki przepis, nie wiem, czy wszystkie IBU itp. się zgadzają, bo działam na wyczucie bardziej, mniej na wyliczeniach, ale piwo wyszło przepyszne i jest to zdecydowanie weizenbock:D

 

Pilzneński Strzegom 22,5%

Monachijski Strzegom 22,5%

Karmelowy jasny Strzegom 7,5%

Karmelowy ciemny Strzegom 2,5%

Pszeniczny Litovel 45%

 

Chmielenie: 25 g marynka na początek gotowania, na 25 litrów brzeczki finalnej.

 

Drożdże Wyeast Weihenstephaner Weizen.

Edytowane przez Marusia

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jaki ekstrakt?

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Ja polecam taki przepis, nie wiem, czy wszystkie IBU itp. się zgadzają, bo działam na wyczucie bardziej, mniej na wyliczeniach, ale piwo wyszło przepyszne i jest to zdecydowanie weizenbock:D

 

Pilzneński Strzegom 22,5%

Monachijski Strzegom 22,5%

Karmelowy jasny Strzegom 7,5%

Karmelowy ciemny Strzegom 2,5%

Pszeniczny Litovel 45%

 

Chmielenie: 25 g marynka na początek gotowania, na 25 litrów brzeczki finalnej.

 

Drożdże Wyeast Weihenstephaner Weizen.

Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu i jak prosił Infam sposób zacierania ;)

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu [...]

Kolega chce sprawdzić wydajmość zacierania browaru CzPiP.

;)

Edytowane przez Infam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

przepraszam

/podwójne kliknięcie/

wybaczcie (najlepiej byłoby z tym do kosza :rolleyes: )

Edytowane przez Infam

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu

Pewnie coś około 6kg. Ja sobie na 6 kg przeliczyłem, a ile wyjdzie litrów to tyle wyjdzie ;)

 

Wyszło tak:

 

Pilzneński - 1,35kg

Monachijski - 1,35kg

Karmelowy jasny - 0,45kg

Karmelowy ciemny - 0,15kg

Pszeniczny - 2,7kg

 

To będzie jedna z moich kolejnych warek, z tym że na Wyaest 3333 German Wheat..

Edytowane przez Maryush

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Proszę podać chociaż ogólny ciężar zasypu

Dla leniwych podaję moje wyliczenia:

A ci leniwi to kto? że niby ja ?

 

No to serdecznie ci dziękuję "pracowity" człowieku' date=' ale chyba nie skorzystam.

 

PS

Bardzo wszystkich przepraszam za [b']OT[/b], ale nie mogłem się powstrzymać .

 

Mariuszu skoro Twoje wyliczenia są dla leniwych, to co z tymi pracowitymi??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

pako1, to nie było skierowane do Ciebie, tak po prostu jakoś mi się napisało. Sam wolę receptury wyrażone w kg niż %, dlatego ją przeliczyłem i podałem. Przepraszam, jeśli poczułeś się dotknięty. poprawiłem.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

podepnę się pod temat

 

planuję na kolejną warkę Weizenbocka. Po ostatniej ciemnej pszeniczce jestem przekonany że to dobra droga dla mego browaru.

 

Co do receptury to na pewno będzie część mych słodów pszenicznych, ciemnych i jasnych ale nie o to się rozchodzi.

 

Postawie je na wb-06 ale nie jestem pewny jaka ma być temp fermentacji.

To piwsko to niby ma być koźlak ale koźlaka robi się na dolniakach. Gdzieś się naczytałem że weizenbocka stawia się na pszenicznych ale w niskiej temp. Nie mogę znaleźć wątku o fermentacji tego piwka.

To jaka ma być ta temperatura ? 15, 18 °C ?

Ciekawe jak to piwo będzie smakowało ? czy piwo smakuje jak mocniejszy dunkelweizen ? czy jednak goździk i banan schowane są na 2 lub 3 plan ?

 

Oczywiście ubzdurała mi się wizja zasypu bardziej złożonego niż typowe receptury. Planuję także zatrzeć piwo na słodko. Planuję uzyskać ok 18-20 °Blg końcowe pewnie zejdzie do 3 °Blg na tych żarłokach ale to się zobaczy :smilies:

 

wszelakie opinie mile widziane

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Powiem tak - niedawno uwarzyłem Weizenbocka 16,5°Blg , na WB-06, fermentowałem w pokoju, temp. około 19-21°C a jak to piwo smakuje to będziesz miał okazję się przekonać :smilies: :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Ja na Wb-06 fermentowałem w 15°C, przefermentowanie 16°Blg do 4°Blg zajęło drożdżom 10 dni, następne 0,5°Blg zeszło na cichej w tej samej temperaturze.

 

Smak po pierwsze "koźlakowy" po drugie posmaki pszeniczne, finisz alkoholowy.

Nie byłem jeszcze na żadnym kursie degustacyjnym, żeby zastosować się do "banan" i "goździk" jak to się standardowo nazywa, ja ich nie czuję w pszenicznych :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
A jak zacieraliście?

O żesz, temat z maja, a ja w ogóle pytań do mnie nie zauważyłam, przepraszam :o

 

Wszystkie moje warki są opisane w dziale "Twoje warzenie" na browar.bizie - to jakby ktoś jeszcze chciał dociekać czegoś w przyszłości. A tymczasem spóźnione informacje na temat mojego weizenbocka - uwarzyłam kolejnego niedawno i miało to się tak:

 

1,9 kg pilzneński

1,5 kg monachijski

3 kg pszeniczny

0,5 kg karmelowy jasny

0,2 kg karmelowy ciemny

 

Przerwy:

63->60 stopni 20 minut

73->70 stopni 45 minut

 

45 gram Lubelski 2008, szyszka, na 60 minut. Wyszło jakieś 26 litrów 17 blg.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Czy Weizenbocka leżakować (jak Bocka), czy pić bez zbędnego czekania (jak Weizena)??

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach
Czy Weizenbocka leżakować (jak Bocka), czy pić bez zbędnego czekania (jak Weizena)??

Też mnie to intryguje. Wydaje mi się, że 2-3 miesiące leżakowania to dobry kompromis.

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Weizenbocki bardzo szybko dojrzewają. Okres zaproponowany przez Codera jest w sam raz, ale i po miesiącu warto spróbować. Aczkolwiek, jak już napisałam w innym temacie - ja swojego już spijam po tygodniu, taki dobry :smilies:

Udostępnij tę odpowiedź


Odnośnik do odpowiedzi
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się

×