Jump to content
bzz

Coopers Irish stout - dziwne zachowanie

Recommended Posts

Hej wszystkim

nastawiłem Irish stout coopersa: do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg.

Przez dwa dni bulgotało, trzeciego dnia zrobiło się cicho, drożdże opadły na dno, temp. 23 st C, zostało 5 Blg,

Czy ktoś może się juz z tym spotkał? To moje drugie warzenie piwa - pierwsze wyszło rewelacyjnie a teraz nie wiem gdzie popełniłem błąd...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej wszystkim

nastawiłem Irish stout coopersa: do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg.

Przez dwa dni bulgotało, trzeciego dnia zrobiło się cicho, drożdże opadły na dno, temp. 23 st C, zostało 5 Blg,

Czy ktoś może się juz z tym spotkał? To moje drugie warzenie piwa - pierwsze wyszło rewelacyjnie a teraz nie wiem gdzie popełniłem błąd...

 

To, że drożdzę opadły nic nie oznacza, część z nich nadal pływa w piwie i pracuje. Mi w pszenicznym też szybko opadły, a piwo jeszcze klika Blg dofermentowało.

 

Potrzymaj jeszcze 4 dni na burzliwej, tak aby stało na niej co najmniej tydzień. Wtedy ponownie zmierz Blg. Nie sugeruj się bulgotaniem w rurce. To, że go nie ma, może po prostu oznaczać, że CO2 znalazło inne ujście. Coopers generalnie dobrze fermenuje, powinno bez problemu zejść do co najmniej 2 Blg.

Edited by wizi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej wszystkim

nastawiłem Irish stout coopersa: do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg.

Przez dwa dni bulgotało, trzeciego dnia zrobiło się cicho, drożdże opadły na dno, temp. 23 st C, zostało 5 Blg,

Czy ktoś może się juz z tym spotkał? To moje drugie warzenie piwa - pierwsze wyszło rewelacyjnie a teraz nie wiem gdzie popełniłem błąd...

 

Robiłem tego stouta i miałem bardzo podobnie, po 4 dniach przestało bulgotać, szóstego przelałem do butelek i zakapslowałem.

Podczas rozlewania spróbowałem, smakowało spirytusem, ale po 10 dniach w butelkach aromat alko przesłał być wyczuwalny.

Ogólnie fajne piwko, bardzo przypomina guinness original.

Temperatura pokojowa w okolicach 23°C

Edited by lazyQ

Share this post


Link to post
Share on other sites

koledzy,po co cytujecie całość co napisał bzz ? chyba jasne jest że odpowiadacie na jego pytanie.

 

Błędu nigdzie ni popełniłeś chyba nigdzie ,ale możesz popełnić jak rozlejesz do butelek zostaw tak że by ze dwa tygodnie postało ,niech się dobrze sklaruje i drożdże opadną ,a nie później 5mm w butelce na dnie

mi coopersy schodziły między 3 a 2 blg zawsze ,ale nie robiłem na drożdżach z zestawu

do brzeczki 25 st. C dorzuciłem słód i drożdże, 10 Blg

jaki słód? ekstrakt chyba,a to razem z brewkitem do gara nie dawałeś i nie grzałeś ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dwa coopersy któe uwarzyłem miały tak samo - 3-4 dni intensywnej pracy a potem to już nic się praktycznie nie dzieje.

Pierwszego zabutelkowałem po 4 dniach, drugiego po 8 i jest OK. Z pierwszego zostało już mi tylko 5 butelek ;) z drugiego jeeeeszcze duuuuuuuuuuuuuuużo :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

jaki słód? ekstrakt chyba,a to razem z brewkitem do gara nie dawałeś i nie grzałeś ?

tak oczywiście chodziło mi o ekstrakt słodowy

zrobiłem mały myk ekstrakt z brewkitem porobiły mi grudki które nie chciały sie rozpuścić więc wyłowiłem i rozpuściłem grudki w gorącej wodzie i dolałem do brzeczki przed dodaniem drożdży

 

na chwile obecną nadal jest jakieś 5 st Blg i szczerze powiedziawszy nie mam pojęcia co z tym teraz zrobić... rozlewać, czekać (ile?) czy partia na stratę?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.