Jump to content
lazyQ

Który gotowiec będzie najbardziej zbliżony do Guinness Draught?

Recommended Posts

ale po co? guinness to jeden z najwstrętnieszych stoutów na rynku...

trochę cię rozumiem bo na początku warzenia smakowały mi jeszcze takie rzeczy... ale poporóbuj tego typu piwa z małych browarów polskich lub zagranicznych...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Wyprodukowałem Coopers BrewMaster - Irish Stout, smakiem bardzo zbliżony do Guinness Original, jednak do Drought'a mu daleko.

Na rynku jest wiele Brewkitów w stylu stout, wiec aby skrócić poszukiwania proszę o pomoc. Może ktoś z Was już robił i będzie mi mógł polecić konkretny brewkit zbliżony do G D.

Pozdr.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie, co dodawałeś do tych puch?

Jeśli cukier/glukozę to teraz dodaj ekstraktu słodowego. Piwo będzie o wiele lepsze.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ja polecam Coopers BrewMaster - Irish Stout sam je robiłem jako moje pierwsze tylko ze dodałem jeszcze troche poza samym zestawem , piwo wysżło bardzo fajne, podobne do ginesa ale nie miało jego " gestości/ treściwosci "

Edited by Sizla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pytanie, co dodawałeś do tych puch?

Jeśli cukier/glukozę to teraz dodaj ekstraktu słodowego. Piwo będzie o wiele lepsze.

 

Dodawałem cukier. Teraz zrobię na ekstrakcie słodowym :) Dzięki

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeśli przeskoczyłeś już poziom Oryginala i chcesz dojść do Draughta, to nie pomoże Ci ekstrakt słodowy. Potrzebujesz zaopatrzyć się w piłeczki pingpongowe i termos ciekłego azotu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Teraz zrobię na ekstrakcie słodowym

Możesz kupić gotowy zestaw np. "Gozdawa - English Stout - Seria Koneser"

lub dowolna inną puchę stout'a i 1,7kg jasnego ekstraktu w puszce.

Jasny bo chmielone brewkity są przygotowywane pod kątem dodawania cukru :(

Share this post


Link to post
Share on other sites

dowolna inną puchę stout'a i 1,7kg jasnego ekstraktu w puszce.

Osobiście polecam dodanie 1,7 kg ekstraktu ciemnego.

Jak robiłem piwa z puszki, to popełniłem coś takiego i bardzo mi to smakowało.

Share this post


Link to post
Share on other sites

spokojnie można dawać ciemny ,ja robiłem na 2x1,7kg WES ciemny do tego mini zacieranie i chmielenie

efekt lepiej niż dobry

Share this post


Link to post
Share on other sites

Potwierdzam, WES wraz z mini-zacieraniem i słodami specjalnymi, samodzielnie nachmielony, daje naprawdę fajne efekty.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak już się bawić w mini-zacieranie, milion puszek to nie lepiej wygrzebać duży garnek i zrobić extra-zacieranie ?:-P

Share this post


Link to post
Share on other sites

dowolna inną puchę stout'a i 1,7kg jasnego ekstraktu w puszce.

Osobiście polecam dodanie 1,7 kg ekstraktu ciemnego.

Jak robiłem piwa z puszki, to popełniłem coś takiego i bardzo mi to smakowało.

 

Do coopersa ciemnego ciemny wes, na pierwsze wrażenie to za mocno gorzkie :) ale na 2-3 już może być :D

Piszę z doświadczenia, po leżakowaniu półtora miesięcznym już może być, po 3 tygodniach było gorzkie jak diabli. Smakowo wyszło jak Coopers stout :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.