lazyQ 2 Posted November 17, 2013 Witam, Znacie może gotowce pozwalające uzyskać zbliżony smak i wygląd do guinness Draught? Quote Share this post Link to post Share on other sites
pszemas 34 1 Items Posted November 17, 2013 ale po co? guinness to jeden z najwstrętnieszych stoutów na rynku... trochę cię rozumiem bo na początku warzenia smakowały mi jeszcze takie rzeczy... ale poporóbuj tego typu piwa z małych browarów polskich lub zagranicznych... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 17, 2013 IMHO jak zrobisz dobrze dowolnego stouta to otrzymasz coś lepszego Quote Share this post Link to post Share on other sites
Makaron 262 1 Items Posted November 17, 2013 Jakikolwiek z nazwa stout. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lazyQ 2 Posted November 17, 2013 Wyprodukowałem Coopers BrewMaster - Irish Stout, smakiem bardzo zbliżony do Guinness Original, jednak do Drought'a mu daleko. Na rynku jest wiele Brewkitów w stylu stout, wiec aby skrócić poszukiwania proszę o pomoc. Może ktoś z Was już robił i będzie mi mógł polecić konkretny brewkit zbliżony do G D. Pozdr. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 17, 2013 Pytanie, co dodawałeś do tych puch? Jeśli cukier/glukozę to teraz dodaj ekstraktu słodowego. Piwo będzie o wiele lepsze. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sizla 0 Posted November 17, 2013 (edited) ja polecam Coopers BrewMaster - Irish Stout sam je robiłem jako moje pierwsze tylko ze dodałem jeszcze troche poza samym zestawem , piwo wysżło bardzo fajne, podobne do ginesa ale nie miało jego " gestości/ treściwosci " Edited November 17, 2013 by Sizla Quote Share this post Link to post Share on other sites
lazyQ 2 Posted November 17, 2013 Pytanie, co dodawałeś do tych puch? Jeśli cukier/glukozę to teraz dodaj ekstraktu słodowego. Piwo będzie o wiele lepsze. Dodawałem cukier. Teraz zrobię na ekstrakcie słodowym Dzięki Quote Share this post Link to post Share on other sites
Marcin_wc 2 Posted November 17, 2013 Jeśli przeskoczyłeś już poziom Oryginala i chcesz dojść do Draughta, to nie pomoże Ci ekstrakt słodowy. Potrzebujesz zaopatrzyć się w piłeczki pingpongowe i termos ciekłego azotu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 17, 2013 Teraz zrobię na ekstrakcie słodowym Możesz kupić gotowy zestaw np. "Gozdawa - English Stout - Seria Koneser" lub dowolna inną puchę stout'a i 1,7kg jasnego ekstraktu w puszce. Jasny bo chmielone brewkity są przygotowywane pod kątem dodawania cukru 1 lazyQ reacted to this Quote Share this post Link to post Share on other sites
pershi 14 1 Items Posted November 17, 2013 dowolna inną puchę stout'a i 1,7kg jasnego ekstraktu w puszce. Osobiście polecam dodanie 1,7 kg ekstraktu ciemnego. Jak robiłem piwa z puszki, to popełniłem coś takiego i bardzo mi to smakowało. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Gawon 147 Posted November 17, 2013 spokojnie można dawać ciemny ,ja robiłem na 2x1,7kg WES ciemny do tego mini zacieranie i chmielenie efekt lepiej niż dobry Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted November 17, 2013 Potwierdzam, WES wraz z mini-zacieraniem i słodami specjalnymi, samodzielnie nachmielony, daje naprawdę fajne efekty. Quote Share this post Link to post Share on other sites
piwosz 7 Posted November 17, 2013 Jak już się bawić w mini-zacieranie, milion puszek to nie lepiej wygrzebać duży garnek i zrobić extra-zacieranie ?:-P Quote Share this post Link to post Share on other sites
Cezary Daniluk 10 Posted November 18, 2013 dowolna inną puchę stout'a i 1,7kg jasnego ekstraktu w puszce. Osobiście polecam dodanie 1,7 kg ekstraktu ciemnego. Jak robiłem piwa z puszki, to popełniłem coś takiego i bardzo mi to smakowało. Do coopersa ciemnego ciemny wes, na pierwsze wrażenie to za mocno gorzkie ale na 2-3 już może być Piszę z doświadczenia, po leżakowaniu półtora miesięcznym już może być, po 3 tygodniach było gorzkie jak diabli. Smakowo wyszło jak Coopers stout Quote Share this post Link to post Share on other sites