Skocz do zawartości

Dunkelweizen


Makaron

Rekomendowane odpowiedzi

Szukam sprawdzonego przepisu na piwo w stylu Dunkelweizen.

Na pewno ma byc 50% pszenicy, pilzneński i monachijski ,ale w jakich proporcjach?

Mam zamiar uzyc drozdzy wyeast 3068 (drugiej generacji) i chmiel perle.

Za BJCP

Gestosc - 11°-14°Blg.

Nachmielenie niskie 10-18 IBU.

Kolor 10-18 SRM.

Za propozycje z gory dziekuje.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A co bys powiedzial na zmodyfikowany przepis

1,5kg Slod pilzneński

2kg slod pszeniczny

0,6kg slod monachijski

0,2 slod karmelowy (brytyjski crystal)

0,05 slod czekoladowy (brytyjski czekoladowy)

 

chmiel

30g perle

 

drozdze Wyeast 3068

Zacieranie dekokcja dwuwarowa Horch-Kurz, albo jednowarowo.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

A to mój:

 

Recipe Specifications

--------------------------

Batch Size: 22.70 L

Boil Size: 26.77 L

Estimated OG: 13.700 Plato

Estimated Color: 34.9 EBC

Estimated IBU: 15.0 IBU

Brewhouse Efficiency: 70.00 %

Boil Time: 70 Minutes

 

Ingredients:

------------

Amount Item Type % or IBU

3.13 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) Grain 54.06 %

1.36 kg Munich Malt II (22.0 EBC) Grain 23.49 %

0.90 kg Pilsner (2 Row) Ger (4.0 EBC) Grain 15.54 %

0.17 kg Cara-Crystal (120.0 EBC) Grain 2.94 %

0.17 kg Special B Malt (350.0 EBC) Grain 2.94 %

0.06 kg Carafa Special II (1200.0 EBC) Grain 1.04 %

30.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 15.0 IBU

1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat

 

 

Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body

Total Grain Weight: 5.79 kg

----------------------------

Single Infusion, Medium Body

Step Time Name Description Step Temp

60 min Mash In Add 15.10 L of water at 74.9 C 67.0 C

10 min Mash Out Add 8.46 L of water at 93.7 C 75.6 C

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Jutro startuję z Dunkelweizenem, zasyp planuję taki (celuję w 25-28l):

 

słód pilzneński - 2,5kg

słód pszeniczny jasny - 2,5kg

słód monachijski - 0,6kg

słód barwiący 1600 EBC - 100g

no i trochę jęczmienia niesłodowanego rzucę, do 0,5kg..

 

Czy z tego wyjdzie dunkel? Czy nie za dużo tego barwiącego? To pierwsze ciemne piwo którego skład sam komponuję..

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem palonego jest dużo za dużo, część pilzneńskiego zamieniłabym monachijskim i tak jak pisze Cyfronik trochę mało słodu pszenicznego. Niesłodowany jęczmień też mi tam troszkę nie pasuje :)

 

Makaron na początku wątku podał podstawowe wytyczne dla stylu. Układając recepturę możesz wspomóc się jakimś kalkulatorem. Ja do obliczeń używam tego arkusza sporządzonego przez tzi

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Czekoladowego nie mam :( Musi być barwiący, tylko ile? 50g? Ciemny karmel.. hmm, chyba jeszcze mam.. A udział pszenicy zwiększę:)

 

aktualnie zasyp wygląda tak:

 

słód pilzneński - 2kg

słód pszeniczny jasny - 3kg

słód monachijski - 0,6kg

słód karmelowy ciemny - 0,3kg

słód barwiący 1600 EBC - 0,035kg

Edytowane przez Maryush
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...
  • 2 tygodnie później...
Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']

Cześć,

 

 

Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ?

Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']

Cześć' date='

 

 

Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ?[/quote']

Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość.

Tak właśnie zrobiłem, drożdże zapodane czekamy na efekty :D

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 rok później...
  • 2 tygodnie później...

Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle.

Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę.

Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L.

Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem.

Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji.

Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie.

Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg

orkiszowy 2 kg

Carahell 0,6 kg

Carapils 0,5 kg

pszeniczny czekoladowy 0,05

Caraffa typ II 0.8 kg.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle.

Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę.

Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L.

Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem.

Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji.

Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie.

Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg

orkiszowy 2 kg

Carahell 0,6 kg

Carapils 0,5 kg

pszeniczny czekoladowy 0,05

Caraffa typ II 0.8 kg.

Chciałby coś o wyższym °Blg

Proszę o skasowanie mojego posta powyżej.Coś było nie tak podczas wysyłania.

Edytowane przez Browman
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.