Jump to content
Sign in to follow this  
Makaron

Dunkelweizen

Recommended Posts

Szukam sprawdzonego przepisu na piwo w stylu Dunkelweizen.

Na pewno ma byc 50% pszenicy, pilzneński i monachijski ,ale w jakich proporcjach?

Mam zamiar uzyc drozdzy wyeast 3068 (drugiej generacji) i chmiel perle.

Za BJCP

Gestosc - 11°-14°Blg.

Nachmielenie niskie 10-18 IBU.

Kolor 10-18 SRM.

Za propozycje z gory dziekuje.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A co bys powiedzial na zmodyfikowany przepis

1,5kg Slod pilzneński

2kg slod pszeniczny

0,6kg slod monachijski

0,2 slod karmelowy (brytyjski crystal)

0,05 slod czekoladowy (brytyjski czekoladowy)

 

chmiel

30g perle

 

drozdze Wyeast 3068

Zacieranie dekokcja dwuwarowa Horch-Kurz, albo jednowarowo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

A to mój:

 

Recipe Specifications

--------------------------

Batch Size: 22.70 L

Boil Size: 26.77 L

Estimated OG: 13.700 Plato

Estimated Color: 34.9 EBC

Estimated IBU: 15.0 IBU

Brewhouse Efficiency: 70.00 %

Boil Time: 70 Minutes

 

Ingredients:

------------

Amount Item Type % or IBU

3.13 kg Wheat Malt, Ger (3.9 EBC) Grain 54.06 %

1.36 kg Munich Malt II (22.0 EBC) Grain 23.49 %

0.90 kg Pilsner (2 Row) Ger (4.0 EBC) Grain 15.54 %

0.17 kg Cara-Crystal (120.0 EBC) Grain 2.94 %

0.17 kg Special B Malt (350.0 EBC) Grain 2.94 %

0.06 kg Carafa Special II (1200.0 EBC) Grain 1.04 %

30.00 gm Tettnang [3.80 %] (60 min) Hops 15.0 IBU

1 Pkgs Weihenstephan Weizen (Wyeast Labs #3068) Yeast-Wheat

 

 

Mash Schedule: Single Infusion, Medium Body

Total Grain Weight: 5.79 kg

----------------------------

Single Infusion, Medium Body

Step Time Name Description Step Temp

60 min Mash In Add 15.10 L of water at 74.9 C 67.0 C

10 min Mash Out Add 8.46 L of water at 93.7 C 75.6 C

Share this post


Link to post
Share on other sites
Jaki słód użyłeś jako Cara-Crystal?

Przypuszczam' date=' że był to Cara-Crystal. Zgadłem? :P

Tak, zgadłeś. Jak mam w recepturze Crystal 60, to używam Cara-Crystal; z tymi Caramunichami to już nie wiem który z nich by trzeba by użyć...

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja bym dał (i jak będę kiedyś warzył to dam :P) karmelowy Baltic Malt - trochę ciemniejszy, ale mocno słodowy. A z Weyrmannów to Caramunich III, który nadaje wytrawnej, lekko ostrej słodowości.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jutro startuję z Dunkelweizenem, zasyp planuję taki (celuję w 25-28l):

 

słód pilzneński - 2,5kg

słód pszeniczny jasny - 2,5kg

słód monachijski - 0,6kg

słód barwiący 1600 EBC - 100g

no i trochę jęczmienia niesłodowanego rzucę, do 0,5kg..

 

Czy z tego wyjdzie dunkel? Czy nie za dużo tego barwiącego? To pierwsze ciemne piwo którego skład sam komponuję..

Share this post


Link to post
Share on other sites

Moim zdaniem palonego jest dużo za dużo, część pilzneńskiego zamieniłabym monachijskim i tak jak pisze Cyfronik trochę mało słodu pszenicznego. Niesłodowany jęczmień też mi tam troszkę nie pasuje :)

 

Makaron na początku wątku podał podstawowe wytyczne dla stylu. Układając recepturę możesz wspomóc się jakimś kalkulatorem. Ja do obliczeń używam tego arkusza sporządzonego przez tzi

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czekoladowego nie mam :( Musi być barwiący, tylko ile? 50g? Ciemny karmel.. hmm, chyba jeszcze mam.. A udział pszenicy zwiększę:)

 

aktualnie zasyp wygląda tak:

 

słód pilzneński - 2kg

słód pszeniczny jasny - 3kg

słód monachijski - 0,6kg

słód karmelowy ciemny - 0,3kg

słód barwiący 1600 EBC - 0,035kg

Edited by Maryush

Share this post


Link to post
Share on other sites
Witam,

może ktoś mnie oświeci, dlaczego do Dunkelweizena używa się pszenicznego jasnego, a nie ciemnego? Przymierzam się do tego piwa, a męczy mnie to...

Jak chcesz możesz dać ciemny, wtedy np. dasz trochę mniej monachijskiego.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nie tam żebym chciał, już zamówiłem jasny :) Tyle, że mnie to zastanowiło. W charakterystyce ciemnego jest, że do dunkelweizena, w jasnym tylko o hefe-weizenie, a wszystkie receptury na dunkela podają jasny...

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']

Cześć,

 

 

Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ?

Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Sprawdzony przepis' date=' na bazie zestawu z BA.[/quote']

Cześć' date='

 

 

Mam pytanie, kopyr dawałeś wszystkie słody od razu, czy czekoladowy później podczas zacierania ?[/quote']

Ja bym dał od razu ,dlatego że to pszeniczny i na dodatek taka mała ilość.

Tak właśnie zrobiłem, drożdże zapodane czekamy na efekty :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj uważyłem Dunkel-weizena.

Cel 25 L

Zasyp:

pszeniczny jasny-1,5 kg

pilzneński - 2 kg

orkiszowy- 1 kg

Caraaroma 0,2 kg

Carawheat 0,2 kg

psze,czekolad. 0,06 kg

Zapowiada się niezłe piwo.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle.

Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę.

Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L.

Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem.

Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji.

Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie.

Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg

orkiszowy 2 kg

Carahell 0,6 kg

Carapils 0,5 kg

pszeniczny czekoladowy 0,05

Caraffa typ II 0.8 kg.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dzisiaj będę butelkował,zapomniałem,że mam tylko 32 kapsle.

Ale dam sobie radę,przygotowałem 32 butelki 0,66 + 3 0,5 na klamerkę i jedną 2 L też na klamerkę.

Mam około 1,7 L brzeczki zawekowanej nie wiem czy to wystarczy na 23 L.

Chyba dla bezpieczeństwa brzeczkę zagotuję i schłodzę przed zadaniem.

Pierwszy raz dodaję brzeczkę do refermentacji.

Chciałem też zrobić piwo na drożdżach W34/70,ale nie zwykłego Pilsa tylko coś mocniejszego-mam tylko takie drożdże na stanie.

Jeśli chodzi o słody to mam tylko pilzneński 10 kg

orkiszowy 2 kg

Carahell 0,6 kg

Carapils 0,5 kg

pszeniczny czekoladowy 0,05

Caraffa typ II 0.8 kg.

Chciałby coś o wyższym °Blg

Proszę o skasowanie mojego posta powyżej.Coś było nie tak podczas wysyłania.

Edited by Browman

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...
Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...