Skocz do zawartości

lager chmielenie na zimno


góral123

Rekomendowane odpowiedzi

Podłączę się pod temat i zapytam...

Co zrobić by lager, czy pils miał takie posmaki miodowe jak Ciechan Wyborne czy lagerowe. Wydaje mi się, że to właśnie kwestia chmielenia na zimno bo na etykiecie brak info na temat użycia miodu.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Nuty miodowe w piwach, które nie są miodowe są raczej wadą. Oznaczają one natlenienie piwa i sugerują, że już jest mocno podstarzałe, kolejne aromaty to będa aromaty mokrego kartonu. Może jednak być tak, że odbieracie jako aromaty miodowe diacetyl. Diacetyl jest akceptowalny w jasnych lagerach na czeską modłę, nawet powiedziałbym, że jest ich cechą.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.