Jump to content
Sign in to follow this  
góral123

lager chmielenie na zimno

Recommended Posts

Podłączę się pod temat i zapytam...

Co zrobić by lager, czy pils miał takie posmaki miodowe jak Ciechan Wyborne czy lagerowe. Wydaje mi się, że to właśnie kwestia chmielenia na zimno bo na etykiecie brak info na temat użycia miodu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Co zrobić by lager, czy pils miał takie posmaki miodowe

Ja obstawiałbym jednak dodatek słodu innego niż bazowy pilzneński, i zacieranie na słodko.

Jestem jednak szczawiem i nie daje głowy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

chmielę czasem na zimno pilsy bohemskie w ilości ok 15 sazzu. Co do nut miodowych to pojawiają się z czasem.... czasem starzenia się piwa.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Nuty miodowe w piwach, które nie są miodowe są raczej wadą. Oznaczają one natlenienie piwa i sugerują, że już jest mocno podstarzałe, kolejne aromaty to będa aromaty mokrego kartonu. Może jednak być tak, że odbieracie jako aromaty miodowe diacetyl. Diacetyl jest akceptowalny w jasnych lagerach na czeską modłę, nawet powiedziałbym, że jest ich cechą.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.