góral123 0 Posted November 16, 2013 Witam Jaki gatunek chmielu polecacie i czy w ogóle polecacie? Może coś z amerykańskich chmieli? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurand 13 1 Items Posted November 16, 2013 Ja na wiosnę dałem na cichą Saaz i wyszło całkiem ciekawe piwo Quote Share this post Link to post Share on other sites
santa 96 Posted November 16, 2013 Jaką ilość dałeś? Quote Share this post Link to post Share on other sites
Jurand 13 1 Items Posted November 16, 2013 Jaką ilość dałeś? 30gr na 20 l Quote Share this post Link to post Share on other sites
ontario_ab 0 Posted November 16, 2013 Podłączę się pod temat i zapytam... Co zrobić by lager, czy pils miał takie posmaki miodowe jak Ciechan Wyborne czy lagerowe. Wydaje mi się, że to właśnie kwestia chmielenia na zimno bo na etykiecie brak info na temat użycia miodu. Quote Share this post Link to post Share on other sites
zasada 516 2 Items Posted November 16, 2013 Co zrobić by lager, czy pils miał takie posmaki miodowe Ja obstawiałbym jednak dodatek słodu innego niż bazowy pilzneński, i zacieranie na słodko. Jestem jednak szczawiem i nie daje głowy. Quote Share this post Link to post Share on other sites
andy 68 1 Items Posted November 16, 2013 chmielę czasem na zimno pilsy bohemskie w ilości ok 15 sazzu. Co do nut miodowych to pojawiają się z czasem.... czasem starzenia się piwa. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sławek 32 Posted November 17, 2013 Nuty miodowe w piwach, które nie są miodowe są raczej wadą. Oznaczają one natlenienie piwa i sugerują, że już jest mocno podstarzałe, kolejne aromaty to będa aromaty mokrego kartonu. Może jednak być tak, że odbieracie jako aromaty miodowe diacetyl. Diacetyl jest akceptowalny w jasnych lagerach na czeską modłę, nawet powiedziałbym, że jest ich cechą. Quote Share this post Link to post Share on other sites