Jump to content
Sign in to follow this  
Sizla

Lista składników - doradźcie jak je połączyć -3cie piwko nastawiam :P

Recommended Posts

Witam was już 3ci raz :P

 

takie mam oto składniki :

 

- słód pilzneński Strzegom - 6kg

- słód monachijski Strzegom - 2kg

- słód jęczmienny dymiony torfem whisky - 1kg

- słód żytni weyermann - 1kg

- słód żytni karmelowy weyermann - 1kg

- płatki ryżowe - 0,2kg

- Chmiel Nugget USA ( granulat ) -100g

- chmiel lubelski (granulat) - 100g

- chmiel Lubelski (szyszki) - 100g

- chmiel Northem Brewer (granulat) - 5g

- dodatki smakowe : trawa cytrynowa , skórka z cytryny

- drożdże safeale 4

 

 

zacierać musze w 2 patiach bo mam zamały garnek na raz ;[ ale mimo wszystko to się u mnie sprawda wiec nie marudzę

 

co byście zrobili z tych skladników ? chciałbym zrobić piwko na jakies 18* BLG - wystarczy ? jak proponujecie nachmielac przy uzyciu tych chmieli co mam ?

Edited by Sizla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Brak odpowiedzi? Nie dziwię się. Masz szerokie pole do popisu. Określ dokładniej swoje oczekiwania.

Share this post


Link to post
Share on other sites

hmmm ogólnie to nie mam ciśnień zeby moje piwo było w jakims " stylu " poprostu ma być smaczne :P

 

chciałbym zeby było to mocne i treściwe piwo z delikatnym dymnym posmakiem - bo z 1 kg dymionego słodu raczej bedzie delikatny ? :P - no własnie jeszcze trochę za slabo się znam zeby to móc samemu okreslić

 

 

planowałem zrobić to tak :

( jako ze zacieram na 2 razy ... )

 

pierwsze zacieranie : temperatura 62°C ( aby uzyskać bardziej fermentowalną brzeczkę )

 

3kg pilzeński , 2kg monahijski 1kg karmelowy zytni

 

 

drugie zacieranie : temperatura 67°C ( aby z tej frakcji powstała ta " treściwa" , mniej fermentowalna część )

3kg pilzeński , 1kg dymiony , 1kg żytni

 

 

mam już filtrator z oplotu wiec to sobie ładnie potem bym przefiltrował i dał spowrotem do garka zeby wygotować brzeczkę i ją nachmielić

 

 

jesli chodzi o chmielenie to myślałem tak :

 

na 60 minut :

- Chmiel Nugget USA ( granulat ) -40g

- chmiel Northem Brewer (granulat) - 5g ( resztka z poprzedniego piwa - warto zużyć zamiast wywalić )

 

na ostatnie 5 minut + studzenie :

- lubelski granulat : 40g

 

 

na cichej dodam szyszki lubelskiego jeśli uznam ze chce wiecej chmielu

 

( Dlaczego dodaje się na cichej a na bużliwej nie ? czemu nie można np dosypać szyszek już na bużliwą ? )

 

 

jeśli zeczywiście jest tyle możliwości to poprostu zaproponujcie to co WAM by z tego najbardziej pasowała a ja się coś przy okazji naucze i czymś sięmoze zasugeruję

Edited by Sizla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jesteś idealnym przykładem jak nie należy formułować wypowiedzi. Zauważ, że brak odzewu, to na naszym forum rzadkość. Tu naprawdę chętnie wszyscy pomagają. Powiem Ci dlaczego nie doczekałeś się odpowiedzi, Twoje wpisy są chaotyczne, zbyt dużo pytań, zbyt wiele treści, wszystko zmieszane, ogólny bałagan. No i rzecz najważniejsza, błędy. Brak dużych liter, znaków interpunkcyjnych itd itp. Nawet zacząłem czytać, ale po kilku chwilach się zniechęciłem. Podejrzewam, że nie tylko ja tak zareagowałem. Skrzynkę piwa stawiam, że gdy pytania zaczniesz formułować zwięźlej i staranniej, to odpowiedzi Cię zasypią. Powodzenia.

Share this post


Link to post
Share on other sites

masz zapewne rację .

najwazniejsze ze piwo dobrze się zapowiada ;]

 

 

po dodaniu dodatkowego cukru i chmielu blg wróciło na 10*

 

 

zobaczymy co dalej

Edited by Sizla

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.