Skocz do zawartości

belgian dubbel 19,5Blg


pifpaw34

Rekomendowane odpowiedzi

Ja nigdy tego testu nie robiłem, bo nie wiem w czym by mi miał pomóc.

Co najwyżej mógłby być taki test przydatny do określenia, do jakiego poziomu brzeczka może max. odfermentować, ale to programy w dość dużym przybliżeniu pokazują.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Zacieranie 65C przez 60minut następnie podgrzane do 72C przez 15min kolejna zmiana temp na 76C prze kolo 20min. Wysadzenie do 24L.

Surowce

Słód pale ale Strzegom 5kg

Słód monachijski typ I Strzegom 2kg

Słód karmelowy czerwony Strzegom 0,2kg

Jęczmień prażony Strzegom 0,05kg

Chmiel goryczkowy Target 60g

Chmiel aromatyczny Challenger 20g

Chmiel East Kent Goldings 15g

Drożdże piwowarskie Danstar Windsor

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Ja nigdy tego testu nie robiłem, bo nie wiem w czym by mi miał pomóc.

 

Ja teraz robię głównie w przypadku piw mocniejszych, by wiedzieć czy stała wartość ekstraktu na przestrzeni kilku dni to oznaka końca fermentacji (ekstrakt końcowy zgodny z testem), czy też niedokończonej lub zatrzymanej fermentacja.

 

ale to programy w dość dużym przybliżeniu pokazują.

 

Ale programy nie biorą pod uwagę niedogrzania zacieru, przegrzania, zakłamań termometru, co może mieć wpływ na fermentowalność.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli chcesz dodać odpowiedź, zaloguj się lub zarejestruj nowe konto

Jedynie zarejestrowani użytkownicy mogą komentować zawartość tej strony.

Zarejestruj nowe konto

Załóż nowe konto. To bardzo proste!

Zarejestruj się

Zaloguj się

Posiadasz już konto? Zaloguj się poniżej.

Zaloguj się
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.