Jump to content
pifpaw34

belgian dubbel 19,5Blg

Recommended Posts

Witam,

 

Chciałbym się podpiąć do tematu co by ich nie mnożyć, a sprawa dotyczy również dubbla 19,5 BLG (surowce kupione w homebrewing.pl). Dokładniej rzecz ujmując prosiłbym o jakieś uwagi odnośnie sposobu mojego działania, a także opinie na temat stanu fermentacji. Początek wyglądał tak, że zacząłem robić starter we wtorek. Drożdże FM Belgijskie pagórki, 200 gr ekstraktu jasnego plus (i tutaj może być sporo uwag) 100 gr glukozy. Wszystko przegotowane 10 minut w ok. 3 litrach wody. Niestety dopiero potem wyczytałem, że dodatek glukozy to mówiąc delikatnie średni pomysł, a i starter tej wielkości powinien być robiony w kilku krokach. Jako, że nie mam mieszadła magnetycznego, starter był napowietrzany "ręcznie" przy czym w zasadzie przez cały dzień (żona pracuje w domu więc miała za zadanie poruszać co godzinę parę minut ów starterem). Starter był "zamknięty" przy pomocy folii aluminiowej. I tak sobie to pracowało od wtorku do piątku. W piątek wieczorem wstawiłem go do lodówki. W sobotę, jak już zacząłem się zbierać do warzenia wyjąłem go i odstawiłem w cieplejsze miejsce. Przez cały czas zapach, który się uwalniał był bardzo przyjemny, niemniej po wyciągnięciu go z lodówki był zupełnie inny. Nie nazwałby tego kwasem ale raczej zapach z akcentami kwasowymi. Następnie wylałem płyn znad osadu drożdżowego, a po jakimś czasie dodałem tam jeszcze trochę przefiltrowanej, przegotowanej i ostudzonej brzeczki - 1,5 l (to sobie tak stało w czasie kiedy zasadnicza część się gotowała, chmieliła a później studziła). Kolejnym krokiem było napowietrzenie brzeczki zasadniczej, tutaj też nie wiem czy przypadkiem nie przesadziłem bo mieszałem chyba 10 minut, aż piana wypełniła niemal całość fermentora. Po zakończeniu tych działań wlałem te 1,5 l z drożdżami, płyn ten wyglądał jak kawa z mlekiem. Przez pierwszy dzień fermentor był tylko przykryty bawełnianym wacikiem nasączony spirytusem, drugiego dnia po wsadzeniu rurki legendarne już bulkanie było dość widowiskowe. Wczoraj, czyli po 8 dniach sprawdziłem jak tam się ma blg. Z ok. 20 blg zeszło do równych 4 blg. Wydaje mi się to dość zastanawiające, że tak szybko poszło. Smak piwa jest już nawet ok (chociaż to może przez to, że ja nie jestem zbyt wymagający). W zasadzie jedyna rzecz mnie zastanawia jeśli chodzi o aromat (nie udało mi się znaleźć podobnych odczuć u innych, którzy ten styl warzyli) nienachalne acz wyczuwalne nuty powiedzmy nalewki wiśniowej. Czy to jest normalne, czy też może to wynikać z jakichś niedociągnięć i błędów. Czy zostawić to w spokoju jeszcze przez jakiś czas i przelać na cichą, czy już teraz można ? Z góry dzięki za uwagi. Pozdrawiam.

Share this post


Link to post
Share on other sites

robić starter we wtorek. Drożdże FM Belgijskie pagórki, 200 gr ekstraktu jasnego plus (i tutaj może być sporo uwag) 100 gr glukozy. Wszystko przegotowane 10 minut w ok. 3 litrach wody.

gotowałeś razem z drożdżami?

Przez pierwszy dzień fermentor był tylko przykryty bawełnianym wacikiem nasączony spirytusem

masz mały fermentor czy duzy wacik?

poza tym wydaje się ok i mozesz przelać na cichą

nb - słuszną drogę ma ten sklep by dubbla 19,5blg sprzedawać....

Share this post


Link to post
Share on other sites

4 °Blg to wartość zmierzona? Bo w przypadku mocnych piw dochodzi korekta na alkohol, który jest lżejszy. Wtedy realne odfermentowanie wyniosłoby 6°Blg. Co jest raczej normalną wartością. Przy mocnych piwach powinno się wydłużyć fermentację burzliwą. Przelewanie na cichą bym sobie darował. A piwo w jednym i w drugim wypadku będzie wymagało leżakowania dla ułożenia bukietu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witam podobny problem - zrobilem IPA BLG19 z zestawu surowcow. Poczatkowo zaraz po wystudzeniu BLG bylo 19, po tygodniu burzliwej fermentacji BLG7,5, kolejne 3 dni rowniez nic sie nie zmienilo 7,5-7BLG. Drozdze Danstar Windsor uwodnilem i dodalem do schlodzonej brzeczki. Dzis po 10 dniu fermentacji burzliwej zlalem na cicha i zastanawiam sie czy dobrze zrobilem :/?

 

http://www.homebrewing.pl/imperial-ipa-19stblg-zestaw-surowcow-strzegom-p-824.html

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bym powiedział, ze przy 19blg to albo gęstwa albo przynajmniej 2 paczki drożdży.

 

To też, a do tego Windsory odfermentowują bardzo płytko, w zależności od temperatury zacierania to może być wynik ostateczny dla takiego BLG początkowego. Spróbuj podwyższyć temperaturę fermentacji, może coś jeszcze dojedzą, ponieważ jedyne granaty jakie dotychczas miałem przydarzyły się właśnie przy tym szczepie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

ok to co teraz zroibc? Mam jeszcze jedna paczke tych drozdzy mam je dodac? Przypominam ze zlalem juz na cicha a gestwe odzysklaem i mam w lodowce. Bardzo prosze o pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

Test FFT niby robiłem (pierwszy raz) nastawiłem 3 dni temu jak sprawdzałem pierwszy raz BLG. Zasypałem drożdżami spożywczymi dziś sprawdzałem i tez było kolo 7,5BLG.

Co to znaczy ze zacierałem na słodko? Normalnie zacierałem według instrukcji z surowców z zestawu.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Tak ale juz ich nie miąłem bo zużyłem do tej warki na wiki wyczytałem ze można użyć drożdży spożywczych to tego testu. FFT zapuściłem dopiero przy pierwszym sprawdzaniu BLG czyli po 7 dniach od startu fermentacji. Pewnie to nie zgodne ze sztuka ale nie wiedziałem wcześniej o tym to moja 5 warka i tak wysokie BLG:/

 

Wyczytałem na forum ze te drożdże nie radzą sobie z tak wysokim BLG na starcie czy Bledem będzie jak dodam kolejna saszetkę?

Ach na saszetce jest 1g/L pojemność 11g czyli sporo brakuje bo miałem 23L brzeczki.

Share this post


Link to post
Share on other sites

FFT w trakcie fermentacji to musztarda po obiedzie

uzasadnij,

bo mi się wydaje że troszkę jednak teoretyzujesz, a nie z praktyki piszesz?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To co sie do tej pory zadziało w piwie prawdopodobnie zafałszuje wynik

no cóż, człowiek całe życie się uczy i umiera głupi.

Mnie się wydawało, że FFT ma pokazać do jakiego poziomu brzeczka może w ogóle odfermentować beż względu na to jakie drożdże to zrobią i kiedy.

Pomijając zasadność wykonywania testu FFT pod koniec fermentacji piwa chciałbym jednak wiedzieć jaki wpływ na wynik testu mogła mieć wcześniejsza fermentacja?

IMO, cukier albo został przefermentowany, albo nie. (inną sprawą jest na jakie alkohole drożdże go zamienią)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Złóżmy ze nie zrobiłem tego testu i po 10 dniach mam stale BLG 7,5 czy to jest normalne przy początkowym BLG19?

Mam dodać następna saszetkę bo pierwsza nie dala rady?

Chyba robiliście podobne Warki?

Licze na wasze doświadczenie J i pomoc

Share this post


Link to post
Share on other sites

1. nie wiemy jak wyglądało zacieranie?

2. windsory chyba nie należą do drożdży mocno odfermentujących.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie się wydawało, że FFT ma pokazać do jakiego poziomu brzeczka może w ogóle odfermentować beż względu na to jakie drożdże to zrobią i kiedy.

 

Wydaje mi się, że wtedy wynik takiego testu niewiele nam mówi. W końcu jeśli do testu użyjemy drożdży głębiej odfermentowujących i/lub o większej tolerancji na alkohol to potem i tak nie wiemy czy te konkretne drożdże, którymi fermentujemy, są w stanie zejść jeszcze niżej, czy już nie.

Sam, jeśli robię test FFT, to zawsze z użyciem tych samych drożdży.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Licze na wasze doświadczenie J i pomoc

Umiesz liczyć, licz na siebie.

 

Złóżmy ze nie zrobiłem tego testu i po 10 dniach mam stale BLG 7,5

Załóżmy, że rozbiła się nam szklana kula. Mogą być resztki cukru, które drożdże dojedzą po jakimś czasie.

 

Mam dodać następna saszetkę bo pierwsza nie dala rady?

Nie ma tak łatwo: środowisko dla drożdży się zmieniło i nie muszą podjąć pracy.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.