Jump to content
Sign in to follow this  
Oskaliber

Smoked Brown Ale ala Deszcz w Cisnej - pomysły?

Recommended Posts

Ostatnio bardzo zasmakowało mi piwo Deszcz w Cisnej browaru Ursa Maior. Chciałbym uwarzyć coś jak najbardziej zbliżonego w domu.

 

Z filmiku promującego piwo możemy dowiedzieć się, że użyto 30% słodu wędzonego, reszta to pale ale z niewielkimi dodatkami słodów karmelowych i palonych.

 

Po kontakcie mailowym udało mi się dowiedzieć, że użyty słód wędzony to Bestmaltz, niestety poznanie więcej szczegółów o zasypie nie wchodzi w grę. Drożdże również pozostają tajemnicą, ale to akurat mniejszy problem.

 

Dla tych co nie pili może przytoczę moją notkę odnośnie smaku jaką sobie przy tym piwie zanotowałem:

 

Smak: Średnio treściwe. Słodowość, umiarkowana wędzonka, minimalny karmel. Na upartego można się też doszukać trochę ale'owych owoców. Wszystko bardzo dobrze zbalansowane. Wędzonka wyraźna ale nie agresywna. Goryczka średnio niska. Finisz lekko wytrawny.

 

Tak więc jeśli ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na piwa tego typu, albo ma jakiś pomysł jak uzyskać takie piwo to będę wdzięczny za pomysły. Tak naprawdę do wykombinowania pozostaje tylko ilość słodów karmelowych i palonych. Drożdże raczej suche, więc jeszcze kwestia S-04 czy US-05? Docelowo piwo ma mieć około 13blg.

Edited by Oskaliber

Share this post


Link to post
Share on other sites

No dalej, nie wierzę, że nikt nic nie jest w stanie wymyślić ;)

 

To może chociaż receptura na jakiegoś sprawdzonego smoked brown ale, już niekoniecznie będącego klonem czegokolwiek?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To weź jakieś Brown Ale i zamiast 1 kg pale ale wrzuć wędzony. Nie lubisz eksperymentować?

Share this post


Link to post
Share on other sites

13 Blg ? Piłem i nie zwróciłem uwagi na ekstrakt ale faktycznie było cienkie. Dokładnie nie pamiętam smaku bo piłem je w knajpie gdzie między innymi piwami.

 

Założenia startowe przyjąłbym takie:

 

Pale Ale ~70% (w tym można by było pokusić się o kilka procent pszenicy dla piany)

Wędzony 20-25% (procent ustawiony pod Weyermanna, nie wiem jak bardzo wędzony jest Bestmaltz)

Karmel 5-6% (raczej te >120 EBC)

Czekoladowy 2-3%

 

Chmielenie wystarczy na goryczkę jakimś brytyjskim chmielem. Drożdże S-04.

Edited by WiHuRa

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.