Jump to content
Sign in to follow this  
Cezary Daniluk

Chwalę się

Recommended Posts

Nabyłem właśnie dzisiaj gara 50L ;) 144zł - klasyczny gar emaliowany.

Czyli czas myśleć o zacieraniu :D

Share this post


Link to post
Share on other sites

Udanego zacierania :) zobaczysz jak się różni to piwo od brew kitu ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jeszcze trochę poczeka. Ostatni brewkit Gozdawy - weizenbock czeka na wolne butelki i uwarzenie :) potem trzeba nabyć pierwszy zestaw słodów :)

 

Czy milk stout, podwójny zestaw na 20l z home beer będzie dobrym wyborem ?

Edited by Cezary Daniluk

Share this post


Link to post
Share on other sites

Właśnie, zastanawiam się i przeglądam i co polecicie na pierwsze zacieranie ? z jakiego sklepu jaki zestaw słodów ześrutowanych ;) ? coś żeby było łatwe i smaczne, niekoniecznie jasne, może być coś bursztynowe, nawet ciemne ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to oftopik ale w sklepie z przyprawami i masarskimi dodatkami Pani mi powiedziała, że Olkusz (misiek) swoje gary przywozi...wiadomo skąd :( . Westchnąłem, ech. Mój z lat 80tych to made in Poland. Kociołek v2 też jest made in wiadome skąd. Smacznych piwek Tobie życzę :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie smaki lubisz ?

 

Co ja lubię, dawno nie piłem ale smakował mi Słowacki Tmavy Szarysz - szczególnie w knajpie z kija.

Smakuje mi fortuna czarne.

Może być Miłosław niefiltrowany.

Stary Kelt, szczególnie w butelkach dawnych (jak stare oranżadówki).

 

Z ostatnich - namysłów pszeniczny :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Może to oftopik ale w sklepie z przyprawami i masarskimi dodatkami Pani mi powiedziała, że Olkusz (misiek) swoje gary przywozi...wiadomo skąd :( . Westchnąłem, ech. Mój z lat 80tych to made in Poland. Kociołek v2 też jest made in wiadome skąd. Smacznych piwek Tobie życzę :)

 

Teraz praktycznie wszystko Made in PRC ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

A jakie smaki lubisz ?

 

Co ja lubię, dawno nie piłem ale smakował mi Słowacki Tmavy Szarysz - szczególnie w knajpie z kija.

Smakuje mi fortuna czarne.

Może być Miłosław niefiltrowany.

Stary Kelt, szczególnie w butelkach dawnych (jak stare oranżadówki).

 

Z ostatnich - namysłów pszeniczny :)

Od pszenicznego nie zaczynaj, bo to ciut trudniejsze. Może Milk Stout z CP? Ja zrobiłem i sobie chwalę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Straszycie z tym pszenicznym. Ekstremalnie można nawet na lenia zrobić z 2 przerwani 42* i 72* we wiadrze i zagotować z odrobiną chmielu i będzie git. Przeskok z puszki, to jak picie ambrozji po szczynach :).

Share this post


Link to post
Share on other sites

Albo sweet stout z homebrewing, albo 2x milk stout z homebeer :) jeszcze niech temperatura trochę spadnie bo w kuchni na podłodze mam 23,3 stopnia ;)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja zaczynałem od Pale Ale i Hefe-Weizen z HB. Fajne i proste piwka. Oba zacierałem w lodówce, pierwsze w stałej temeraturze, drugie z dodatkiem przerwy ferulikowej. Ty masz gar, więc możesz pójść na całość :). W każdym razie polecam te dwa zestawy. Jak chcesz coś ciemniejszego to polecam Brown Ale lub Irish Red Ale, także z HB :). Na zdrowie! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Już podjąłem decyzję. Jako 4 "zacier" już w pełnym tego słowa znaczeniu będzie Milk Stout z HB :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.