PiwoLab 110 1 Items Posted November 14, 2013 (edited) Jak w temacie, sprzedam przekaźnik półprzewodnikowy FOTEK SSR-40 DA. Wykorzystać go można do sterowania grzałkami. Dane techniczne: - przekaźnik jednofazowy, - napięcie pracy 24-380VAC, - max prąd 40A, - napięcie sterujące 3-32VDC, - czas reakcji <10ms, - temperatura pracy -30 do +80°C, - wymiary przekaźnika - 63mm x 45mm x 23mm, - rozstaw otworów montażowych - 48mm, - dioda sygnalizacyjna informująca o stanie pracy przekaźnika. Nowa cena: 25,00 zł/szt. Edited November 20, 2013 by andrzejk2 Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaworek346 3 1 Items Posted November 15, 2013 http://allegro.pl/przekaznik-polprzewodnikowy-stycznik-fotek-ssr-40a-i3713699692.html Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiwoLab 110 1 Items Posted November 15, 2013 Tak, to moje Quote Share this post Link to post Share on other sites
manowar 22 Posted November 15, 2013 Tzn co mogę do jednofazowej instalacji na 16A dzięki takiemu cudowi podpiąć większą grzałkę niż 230V x 16A = 3,7kW?? Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiwoLab 110 1 Items Posted November 15, 2013 Nie jestem elektrykiem. Przekaźnik "chroni" sterownik, a nie instalację. Instalacja powinna wytrzymać obciążenie końcowym odbiornikiem. Czyli do instalacji 16A możemy podpiąć grzałkę 3,7kW. Quote Share this post Link to post Share on other sites
lewatywa8 28 1 Items Posted November 15, 2013 (edited) Tzn. większość reg. temp. ma wyjście często do max 10A , ale reg może sterować tym przekaźnikiem , a przekaźnik można obciążyć więcej niz ta większość regulatorów. Edited November 15, 2013 by lewatywa8 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 15, 2013 co mogę do jednofazowej instalacji na 16A dzięki takiemu cudowi podpiąć większą grzałkę niż 230V x 16A = 3,7kW? NIe, podany parametr - max prąd 40A, określa ile dany przekaźnik może maksymalnie przełączać, a tak jak andrzejk2 podał wyżej w żaden sposób nie zwiększy to wydajności prądowej Twojej instalacji.Osobiście to bałbym się podłączać obciążenia 3,7kW przy zabezpieczeniu 16A. matematyka matematyką, a fizyka fizyką. Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaworek346 3 1 Items Posted November 16, 2013 ten przekaźnik nie służy so sterowania załącz/wyłącz tylko do płynnej regulacji prądu(mocy). zależnie do napięcia na wejściu otwiera się mniej lub więcej i na wyjściu może przepłynąć proporcjonalny prąd. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Celdur 13 1 Items Posted November 16, 2013 Właśnie przekaźnik służy do sterowania on/off. Gdzie takie bzdury znalazłeś? http://www.fotek.com.hk/solid/SSR-1.htm Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 16, 2013 ten przekaźnik nie służy so sterowania załącz/wyłącz tylko do płynnej regulacji prądu(mocy). No ale to już są elektroniczne herezje Quote Share this post Link to post Share on other sites
jaworek346 3 1 Items Posted November 16, 2013 przepraszam za wprowadzenie w błąd być może że ten egzemplarz nie posiada takiego sterowania ale instnieją przekaźniki ssr którymi można sterować fazowo. proszę poszukać w google Quote Share this post Link to post Share on other sites
Dr2 546 Posted November 16, 2013 ale instnieją przekaźniki ssr którymi można sterować fazowo ale to nie są wtedy przekaźniki tylko sterowniki,i takowe istnieją Quote Share this post Link to post Share on other sites
Wesoly 46 1 Items Posted November 16, 2013 Osobiście to bałbym się podłączać obciążenia 3,7kW przy zabezpieczeniu 16A. matematyka matematyką, a fizyka fizyką. U mnie na zabezpieczeniu 25A chodzi 3x6kW, a czasami dopalam jeszcze bojler 2kW w tym samym czasie... Quote Share this post Link to post Share on other sites
Arcane 1 Posted November 16, 2013 SSR ma tą zaletę że w przypadku zwarcia przepala się i przerywa obwód. Zwykły stycznik może w sytuacji po zwarciu mieć sklejone styki i tym samym stać się potencjalnym źródłem zagrożenia. SSR mozna sterować relatywnie dużą częstotliwością (np. PWM f.1000hz) czego nie osiągnie się z wykorzystaniem zwyklego stycznika-przekaźnika. Z praktyki wiem że niewiele osób korzysta z szybkich wkladek bezpiecznikowych przeznaczonych do elementow połprzewodnikowych. Sent from my Novo7 Aurora using Tapatalk 4 Quote Share this post Link to post Share on other sites
Atebo 11 1 Items Posted November 19, 2013 U mnie taki FOTEK po zwarciu został na zwarciu niezależnie od tego czy podałem napięcie wzbudzenia czy nie. Odżałowałem na SSR- Omron i jest ok. I diody jako kontrola obecności zasilania gasną jak nie ma napięcia a na Fotek-u tliła się cały czas. Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiwoLab 110 1 Items Posted November 20, 2013 Obniżyłem cenę na serwisie aukcyjnym do 30 zł, a dla forumowiczów piwo.org do 25,00 zł/szt. Wysyłka Polecony 10 zł (do 2 szt.) Paczkomat 10 zł Kurier 15 zł. Quote Share this post Link to post Share on other sites
pablo 39 1 Items Posted November 20, 2013 U mnie na zabezpieczeniu 25A chodzi 3x6kW, a czasami dopalam jeszcze bojler 2kW w tym samym czasie... Ale pewnie masz grzałki podłączone pod 3 fazy i takie zabezpieczenie na każdej z nich? Na 25A bezpieczniku 20kW na pewno nie uciągniesz Quote Share this post Link to post Share on other sites
PiwoLab 110 1 Items Posted November 20, 2013 Nawet na jednej fazie obciążenie 6kW przewyższa zabezpieczenie 25A dla 230V!? Quote Share this post Link to post Share on other sites