rptu 2 Posted November 14, 2013 Witam Temat wydaje się poruszany sporo razy, ale ciągle kwestie ilości chmielu w poszczególnych etapach dyskusyjne itd. Proszę o sprawdzenie przepisu ewentualną korektę. Celem jest piwo - solidna AIPA, mocno nachmielona i przepięknie aromatyczna Ilość to 25L BLG w rejonie 16-18, Słody: Pale Ale (Strzegom) - 4kg (do 5kg?) Monachijski - 1kg Karmelowy EBC 150 - 0,15kg Pszeniczny - 0,5kg Zacieranie: 68' = 60 minut Nie widzę potrzeby dokładaćdo tego 76' = 10 min Chmielenie: (120g/25L) 50g Citra - 60min 20g Chinook - 30 min (ten chmiel dla mocnej goryczki, może więcej, szybciej lub później?) 20g Cascade - 15 minut 20g Citra - 1 min 10g Chinook 1 min Chmielenie na zimno (50-60g/25L): 30g Cascade (spodziewam się tu najlepszego rezultatu aromatycznego na tym chmielu) 20g Citra 10g Chinook Tu zastanawiam się czy na zimno dodawać w ogóle Chinook - czy zostawić na następną warkę czy też dorzucić do chmielenia gotując. Patrząc na różne przepisy raz wydaje mi się chmielu za dużo a raz za mało. Ja chmiel lubię, dużo chmielu w piwie więc może coś jednak dodać? Inne dawkowanie przy gotowaniu? Widziałem przepisy z dokładaniem chmielu w odstępach 10-minutowych, ale czy efekt takiego zabiegu będzie? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 14, 2013 Goryczkę w ogóle bym zrobił z jakiegoś neutralnego smakowo chmielu, typu Iunga czy Magnum. Będzie przyjemniejsza. Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted November 14, 2013 Hej. Faktycznie, dodawanie 10g Chinook'a na chmielenie na zimno mija się z celem. Po drugie zamieniłbym kolejnością Citrę i Chinook'a na goryczkę. Darowałbym sobie dodawanie chmielu na 30 min. Zrobiłbym tak: 30g Chinnok - 60min -> 50g może okazać się za dużo 15g Cascade + 15g Chinook - 15 minut 10g Citra + 10g Cascade - 5 min 15g Cascade + 15g Cascade + 10g Chinook - 0 min Na zimno: 20g Cascade 20g Citra Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted November 14, 2013 Goryczkę w ogóle bym zrobił z jakiegoś neutralnego smakowo chmielu, typu Iunga czy Magnum. Będzie przyjemniejsza. Mógłbyś wymienić listę kilku więcej chmieli goryczkowych dających fajną goryczkę a nie wpływających tak bardzo na smak ? A te o których piszesz dać tylko na 60 min. a pod koniec aromatyzować już amerykańcami ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 14, 2013 Znam te 2, a używam tylko Iungi. Magnum jest do tego celu popularny w Ameryce - pewnie dlatego, że Iungi tam nie mają. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted November 14, 2013 To ja pomyślę o Magnum , wydaje się łatwiej dostępny i chyba bardziej "amerykański" duchem do amerykańskich IPA Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 14, 2013 Niemiecki jest równie amerykański, co polski. Mnie bardziej Iunga odpowiada. Quote Share this post Link to post Share on other sites
adamsky 170 1 Items Posted November 14, 2013 Chinook na goryczkę, 30-40g, zależy od tego w jak mocną goryczkę celujesz 15 min - Citra, 20g 5 - 10 min - Cascade, 10g + Citra, 20g po wyłączeniu palika Cascade 20g + Citra, 20g na zimno Citra, 40g + Cascade 20g Quote Share this post Link to post Share on other sites
olo333 160 1 Items Posted November 14, 2013 Mógłbyś wymienić listę kilku więcej chmieli goryczkowych dających fajną goryczkę a nie wpływających tak bardzo na smak ? A te o których piszesz dać tylko na 60 min. a pod koniec aromatyzować już amerykańcami ? Dodałbym do listy warrior - amerykański ale neutralny, dobry nie tylko do amerykańskich piw. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rptu 2 Posted November 14, 2013 Hej. Faktycznie, dodawanie 10g Chinook'a na chmielenie na zimno mija się z celem. Po drugie zamieniłbym kolejnością Citrę i Chinook'a na goryczkę. Darowałbym sobie dodawanie chmielu na 30 min. Zrobiłbym tak: 30g Chinnok - 60min -> 50g może okazać się za dużo 15g Cascade + 15g Chinook - 15 minut 10g Citra + 10g Cascade - 5 min 15g Cascade + 15g Cascade + 10g Chinook - 0 min Na zimno: 20g Cascade 20g Citra Dzięki za szybką odpowiedz! Czyli Chinook rozpocznie zabawę Korci żeby nie czekać z Citrą tak dlugo: 30g Chinnok - 60min 15g Cascade + 20g Citra - 15 minut 10g Citra + 10g Cascade + 10g Chinook - 5 min 15g Cascade + 10g Citra + - 0 min Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
rptu 2 Posted November 14, 2013 A jakieś sugestie co do słodów macie może? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
mat 27 1 Items Posted November 14, 2013 (edited) Pale Ale, Pszeniczny plus 200g Carahell. Wywal monachijski i karmelowy. Albo Pilzneński + Monachijski + carahell Edited November 14, 2013 by mat Quote Share this post Link to post Share on other sites
Usiu 119 1 Items Posted November 14, 2013 Poczytaj o chmieleniu whirpoolowym i tak spróbuj chmielić Quote Share this post Link to post Share on other sites
stachu68 17 1 Items Posted November 14, 2013 A temperatura 76-78°C przy zacieraniu ma za zadanie dezaktywować enzymy i rozluźnić zacier co ułatwia filtrację. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Sławek 32 Posted November 14, 2013 Ja dodaję 50g Chinooka na goryczkę (60 minut) i jestem zadowolony. Intensywna i dość krótka. Quote Share this post Link to post Share on other sites
rptu 2 Posted November 16, 2013 Chmielenie AIPA to temat rzeka Kombinacji mnóstwo. Czasem najprostsze metody dają najlepsze rezultaty... Żeby nie kombinować za wiele - czy sens ma takie podejście, gdzie każdy z chmieli ma swój moment (tak upraszczając): (podstawa goryczki) 60' Chinook 30g (wzbogacenie podstawy uniwersalnym chmielem) 15' Citra 30g 5' Citra 20g 0' Citra 20g Na zimno tylko coś typowo na aromat - Cascade 50g ? Pozdrawiam Quote Share this post Link to post Share on other sites
Fidel 151 1 Items Posted November 16, 2013 Jak nie chcesz kombinować, to daj chinooka na początek i citrę na 15 minut. Stone Brewing wszystkie swoje piwa chmieli na goryczkę, a na aromat - whirpool i chmielenie na zimno. Zamiast whirpoola daj na 15 minut i zobacz co wyjdzie. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted November 18, 2013 Niemiecki jest równie amerykański, co polski. Mnie bardziej Iunga odpowiada. Możesz rozwinąć ? Quote Share this post Link to post Share on other sites
zgoda 412 1 Items Posted November 18, 2013 Magnum to chmiel niemiecki. Iunga to chmiel polski. Oba są tak samo "amerykańskie". Podpowiedź w poniedziałek rano - ich "amerykańskość" wynosi 0. Zero. Quote Share this post Link to post Share on other sites
Quentin 22 Posted November 18, 2013 Dobra , łapię . Pomyłka wynika z tego , że pisałem o Magnum a myślałem o Bravo ! Quote Share this post Link to post Share on other sites