Jump to content
rptu

AIPA znowu i znowu

Recommended Posts

Witam

 

Temat wydaje się poruszany sporo razy, ale ciągle kwestie ilości chmielu w poszczególnych etapach dyskusyjne itd.

Proszę o sprawdzenie przepisu ewentualną korektę. Celem jest piwo - solidna AIPA, mocno nachmielona i przepięknie aromatyczna ;)

 

Ilość to 25L

BLG w rejonie 16-18,

 

 

Słody:

Pale Ale (Strzegom) - 4kg (do 5kg?)

Monachijski - 1kg

Karmelowy EBC 150 - 0,15kg

Pszeniczny - 0,5kg

 

 

Zacieranie:

68' = 60 minut

Nie widzę potrzeby dokładaćdo tego 76' = 10 min

 

 

Chmielenie: (120g/25L)

50g Citra - 60min

20g Chinook - 30 min (ten chmiel dla mocnej goryczki, może więcej, szybciej lub później?)

20g Cascade - 15 minut

20g Citra - 1 min

10g Chinook 1 min

 

 

Chmielenie na zimno (50-60g/25L):

30g Cascade (spodziewam się tu najlepszego rezultatu aromatycznego na tym chmielu)

20g Citra

10g Chinook

 

Tu zastanawiam się czy na zimno dodawać w ogóle Chinook - czy zostawić na następną warkę czy też dorzucić do chmielenia gotując.

Patrząc na różne przepisy raz wydaje mi się chmielu za dużo a raz za mało. Ja chmiel lubię, dużo chmielu w piwie więc może coś jednak dodać? Inne dawkowanie przy gotowaniu? Widziałem przepisy z dokładaniem chmielu w odstępach 10-minutowych, ale czy efekt takiego zabiegu będzie?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Faktycznie, dodawanie 10g Chinook'a na chmielenie na zimno mija się z celem. Po drugie zamieniłbym kolejnością Citrę i Chinook'a na goryczkę. Darowałbym sobie dodawanie chmielu na 30 min. Zrobiłbym tak:

30g Chinnok - 60min -> 50g może okazać się za dużo

15g Cascade + 15g Chinook - 15 minut

10g Citra + 10g Cascade - 5 min

15g Cascade + 15g Cascade + 10g Chinook - 0 min

 

Na zimno:

20g Cascade

20g Citra

Share this post


Link to post
Share on other sites

Goryczkę w ogóle bym zrobił z jakiegoś neutralnego smakowo chmielu, typu Iunga czy Magnum. Będzie przyjemniejsza.

 

Mógłbyś wymienić listę kilku więcej chmieli goryczkowych dających fajną goryczkę a nie wpływających tak bardzo na smak ? A te o których piszesz dać tylko na 60 min. a pod koniec aromatyzować już amerykańcami ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

To ja pomyślę o Magnum , wydaje się łatwiej dostępny i chyba bardziej "amerykański" duchem do amerykańskich IPA :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chinook na goryczkę, 30-40g, zależy od tego w jak mocną goryczkę celujesz

15 min - Citra, 20g

5 - 10 min - Cascade, 10g + Citra, 20g

po wyłączeniu palika Cascade 20g + Citra, 20g

 

na zimno

Citra, 40g + Cascade 20g

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mógłbyś wymienić listę kilku więcej chmieli goryczkowych dających fajną goryczkę a nie wpływających tak bardzo na smak ? A te o których piszesz dać tylko na 60 min. a pod koniec aromatyzować już amerykańcami ?

Dodałbym do listy warrior - amerykański ale neutralny, dobry nie tylko do amerykańskich piw.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Hej. Faktycznie, dodawanie 10g Chinook'a na chmielenie na zimno mija się z celem. Po drugie zamieniłbym kolejnością Citrę i Chinook'a na goryczkę. Darowałbym sobie dodawanie chmielu na 30 min. Zrobiłbym tak:

30g Chinnok - 60min -> 50g może okazać się za dużo

15g Cascade + 15g Chinook - 15 minut

10g Citra + 10g Cascade - 5 min

15g Cascade + 15g Cascade + 10g Chinook - 0 min

 

Na zimno:

20g Cascade

20g Citra

 

Dzięki za szybką odpowiedz!

 

Czyli Chinook rozpocznie zabawę ;)

Korci żeby nie czekać z Citrą tak dlugo:

 

30g Chinnok - 60min

15g Cascade + 20g Citra - 15 minut

10g Citra + 10g Cascade + 10g Chinook - 5 min

15g Cascade + 10g Citra + - 0 min

 

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pale Ale, Pszeniczny plus 200g Carahell. Wywal monachijski i karmelowy. Albo Pilzneński + Monachijski + carahell

Edited by mat

Share this post


Link to post
Share on other sites

Ja dodaję 50g Chinooka na goryczkę (60 minut) i jestem zadowolony. Intensywna i dość krótka.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Chmielenie AIPA to temat rzeka ;)

Kombinacji mnóstwo. Czasem najprostsze metody dają najlepsze rezultaty...

 

Żeby nie kombinować za wiele - czy sens ma takie podejście, gdzie każdy z chmieli ma swój moment (tak upraszczając):

 

(podstawa goryczki)

60' Chinook 30g

 

(wzbogacenie podstawy uniwersalnym chmielem)

15' Citra 30g

5' Citra 20g

0' Citra 20g

 

Na zimno tylko coś typowo na aromat - Cascade 50g

 

?

 

Pozdrawiam

Share this post


Link to post
Share on other sites

Jak nie chcesz kombinować, to daj chinooka na początek i citrę na 15 minut. Stone Brewing wszystkie swoje piwa chmieli na goryczkę, a na aromat - whirpool i chmielenie na zimno. Zamiast whirpoola daj na 15 minut i zobacz co wyjdzie.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Niemiecki jest równie amerykański, co polski. Mnie bardziej Iunga odpowiada.

 

Możesz rozwinąć ?

Share this post


Link to post
Share on other sites

Magnum to chmiel niemiecki. Iunga to chmiel polski. Oba są tak samo "amerykańskie".

 

Podpowiedź w poniedziałek rano - ich "amerykańskość" wynosi 0. Zero.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Dobra , łapię . :) Pomyłka wynika z tego , że pisałem o Magnum a myślałem o Bravo ! :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.


×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.