Jump to content
Sign in to follow this  
Murdock

Witajcie !!!

Recommended Posts

Hej, cześć, czołem....

 

Śledze forum już jakiegoś czasu ale z racji że dzisiaj dokonał się mój "pierwszy raz" ( chodzi oczywiście o własną produkcję piwa ) to postanowiłem się ujawnić :beer:.

 

Mieszkam w Krakowie. Pomysłem rozpoczęcia własnej piwowarskiej działalności zaraziłem się w momencie kiedy przypadkiem kliknąłem na allegro na nieznany już mi link który ukazał przedemną wielki zestaw startowy do domowej produkcji tegoż trunku. I to była miłość od pierwszego.....warzenia :beer:. Szybko sprawdziłem co mam w domu i co mogę wykorzystać tak aby nie kupować startera. I się okazało że mam praktycznie wszystko ( po ojcu który robił wino ). Butelki pościągałem od znajomych, zakupiłem puchę Cooperowskiego Bittera i zaczęło się... Dopiero co dodałem drożdże do mojej pierwszej brzeczki a już myślę jakie będzie moje następne piwo.

 

Przyznam, że czytając różne posty na forum po kilka godzin dziennie zostałem zmolestowany przez nadmiar informacji...."pierwsza fermentacja", "cicha fermentacja", "druga.... gatunki piwa....temperatury.... środki.... W końcu postanowiłem, że pierwszy raz zrobię z instrukcji zamieszczonej przy puszce a na eksperymenty przyjdzie czas przy następnych warkach (o ile nie umrę przy myciu butelek do tej pierwszej).

 

Pozdrawiam,

Murdock

 

Pierwsza warka:

 

Coopers Bitter

Cukier: 1kg

Temp. ferm: 22 st.C

Na razie w balonie cisza ale cierpliwie czekam na buzowańsko.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Witaj.

 

Do burzliwej fermentacji jednak polecam zakupić fermentor. Z balonem mogą być trudności z domyciem. Ja używam balon do cichej fermentacji.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Cukier: 1kg

Temp. ferm: 22 st.C

Witaj na forum.

Jako mieszkaniec Krakowa masz sklep piwowarski w twoim mieście prowadzony przez Elroy`a www.homebrewing.pl.

Niestety duże dodatki cukru do ekstraktu słodowego niestety nie przyniosą oszałamiających rezultatów. Dużo lepiej użyć drugą puszkę ekstraktu słodowego, a w ogóle najlepiej i najtaniej (jeśli już ma się sprzęt) to zacierać. Nie krępuj się pytaj o co chcesz.

Druga sprawa to temperatura fermentacji ja osobiście bym starał się trzymać temperatury 18°C (dla piw typu ale).

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwsza warka:

 

Coopers Bitter

Cukier: 1kg

Temp. ferm: 22 st.C

Na razie w balonie cisza ale cierpliwie czekam na buzowańsko.

z tego zestawu zbyt dużego buzowiska nie będzie :beer:

witam na forum

Share this post


Link to post
Share on other sites
Niestety duże dodatki cukru do ekstraktu słodowego niestety nie przyniosą oszałamiających rezultatów. Dużo lepiej użyć drugą puszkę ekstraktu słodowego, a w ogóle najlepiej i najtaniej (jeśli już ma się sprzęt) to zacierać. Nie krępuj się pytaj o co chcesz.

Druga sprawa to temperatura fermentacji ja osobiście bym starał się trzymać temperatury 18°C (dla piw typu ale).

Czyli rozumiem że nie tak jak piszą: 1 pucha+1kg cukru = 23l ale 1 pucha bez cukru = okolo 12l lub 2 puchy jak chce miec tyle samo co z cukrem ? Czy druga pucha powinna być taka jak pierwsza czy można robić mixy ? Czy może ja coś pokręciłem...

O zacieraniu myślałem ale chcę najpierw opanować pierwszy schodek :beer:

Co do temperatury to zapamiętam na przyszłe warki bo tego nie dam rady teraz ruszyć z miejsca gdzie to ustawiłem (zabezpieczone przed dwoma psami). Niższą temperaturę przewidziałem na fermentację "butelkową".

Share this post


Link to post
Share on other sites

Czytaj opis, bo zależy od producenta. Niektóre są bardziej gorzkie po to by dodać zwykły cukier, albo NIE nachmielony ekstrakt słodowy.

Jeśli miałbyś jakiś większy garnek (bigosowy) to mógłbyś pokusić się o pójście o krok dalej, na przykład samemu nachmielić ekstrakt słodowy, albo przy dokupieniu termometru i czystej pieluchy zrobić tzw partial mash. Wszystko zależy co chcesz uzyskać i ile pieniędzy/czasu poświęcić. Bo pomiędzy prostą puszką + cukier jest naprawdę sporo pośrednich rozwiązań, przed zacieraniem. Pisz co chciałbyś zrobić, a na pewno ktoś podeśle przynajmniej kilka sposobów jak to zrobić.

Generalnie otworzyłeś puszkę pandory :beer:

Edited by Makaron

Share this post


Link to post
Share on other sites

Również witam,

kolejna osoba na mapie piwowarów. Musisz się przesiąść czym prędzej na zacieranie.

Zdrówko :beer:

Share this post


Link to post
Share on other sites

Pierwsze oznaki bulgotania w balonie.....czuję się jak ojciec przy narodzinach dziecka....

Edited by Murdock

Share this post


Link to post
Share on other sites
Pierwsze oznaki bulgotania w balonie.....czuję się jak ojciec przy narodzinach dziecka....

no i prawidłowo!

witaj!

Share this post


Link to post
Share on other sites

Bardzo ciekawa ta piana drożdzowa.

Marek33 też ma fajne piny na piwie, ja jakoś nic ciekawego tam nie widzę.

Share this post


Link to post
Share on other sites

Cześć :beer:

Marek33 też ma fajne piny na piwie, ja jakoś nic ciekawego tam nie widzę.

u mnie piana też albo normalna, albo spacerowa ;-)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Kiedyś wrzucałem do wrzątku ale po 3 m-cach podczas otwierania widziałem w jakim stanie są kapsle (ruda szaleje pod gumkami na maxa). Obecnie tylko wymaczam tak samo jak i dezynfekuję tank do rozlewu oraz butelki czyli clo2.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Kiedyś wrzucałem do wrzątku ale po 3 m-cach podczas otwierania widziałem w jakim stanie są kapsle (ruda szaleje pod gumkami na maxa). Obecnie tylko wymaczam tak samo jak i dezynfekuję tank do rozlewu oraz butelki czyli clo2.

Zaglądasz pod gumki?

A ja nie wiem nawet jaką mam pianę w fermentatorze. Po prostu nie jestem ciekawy. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites
Zaglądasz pod gumki?

A ja nie wiem nawet jaką mam pianę w fermentatorze. Po prostu nie jestem ciekawy. JK

Widać rutyniarza. :)

Share this post


Link to post
Share on other sites

Mnie wystarcza oznaki zewnętrzne - czyli bulgotanie w rurce fermentacyjnej. JK

Share this post


Link to post
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Sign in to follow this  

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.