Jump to content

Browar Anioł Stróż


aniolhc
 Share

Recommended Posts

Hejże ho,

Witam wszystkich w imieniu browaru (jak na razie) bardzo domowego.

 

Wraz z kolegą ponad rok temu odkryliśmy smak prawdziwego piwa i zainspirowani smakami zaczęliśmy zgłębiać tajniki piwowarstwa domowego.

 

Nasz dorobek w chwili obecnej jest niewielki bo jedna "warka" z kitu już dawno wypita i zapomniana. Druga natomiast w chwili obecnej sobie fermentuje w piwnicy a jest to pszenica z ekstraktu z własnym chmieleniem.

 

Przed chwilą uzupełniłem domowy zestaw piwowara o niezbędne graty do zacierania i zamówiłem materiały na następne piwo. A więc koniec żartów, zaczynamy przygodę!

Link to comment
Share on other sites

Cześć,

Po pierwszym piwie z brewkitu, drugim z ekstraktów z chmieleniem zabieram się za przygotowanie trzeciej warki już z zacieraniem.

 

Kolejne będzie IPA do którego mam następujące surowce:

  • Słód pilzneński 2 kg
  • Słód monachijski 2,3 kg
  • Słód karmelowy jasny 0,3 kg
  • Chmiel Marynka, granulat, 45 g
  • Chmiel Lubelski, granulat, 40 g
  • Chmiel Cascade, granulat 50g
  • Chmiel Zeus, granulat 50g

 

Proszę o pomoc przy chmieleniu tego piwa. Lubię piwa mocno gorzyczkowe. Zakładane BLG początkowe 14.

W jakich temperaturach zacierać?

 

Dzięki za wszelkie podpowiedzi.

Link to comment
Share on other sites

jeżeli zakładasz BLG 14 to ja to przeliczyłem i żeby mieć takie BLG to masz słodówna brzeczki nastawnej 20 L, tyle chcesz zrobić?

Chmieli masz prawie 185 g w tym zeusa, który znalazłem w jednym sklepie piwnym ma 14,5 alfa kwasów. Przeliczyłem w kalkulatorze zakładając, że tych chmieli jest za dużo (koledzy bardziej doświadczeni potwierdzą pewnie) i mi wyszło że przy założeniu że marynka na 60 min gotowania a pozostałe na 10 min wychodzi IBU 86. Skąd masz ten przepis na takie zastosowanie słodów i chmieli ?

Lubię piwa mocno gorzyczkowe

zobaczymy po tym piwie :)

Link to comment
Share on other sites

Nie powiedział że chcę to wszystko wykorzystać. Po prostu takimi surowcami dysponuję. Tak chcę zrobić 20L piwa z tych składników. 86 IBU było by ok. Raczej jestem wielbicielem piw typu Rowing Jack, Punk IPA, Hardcore IPA, Raging Bitch :)

Link to comment
Share on other sites

Wygląda jak zestaw z centrupiwowarstwa :D Marynki i lubelskiego bym nie dawał do IPA, innych masz za mało.

 

Może zrób tak:

 

60' 45g Marynka, 15g Zeus (mam nadzieję, ze nie będzie trawiasta)

0' 30g Cascade, 15g Zeus

 

cicha 20g Cascade, 20g Zeus

 

Cicha będzie za tydzień - półtora, więc może coś wykombinujesz do tego czasu?

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.