Jump to content

<@ ranae @> piwo z Rawicza


ranae
 Share

Recommended Posts

12. 11. 2013r Przyszła pora na mnie. Witam wszystkich. Mam trochę zaległości bo za mną już 3 warki wiec w najbliższym czasie postaram się opisać wszystko jak należy. Zacząłem od ipa którą poprawiłem w 2 warce a ostatnie gotowanie i jasne ale. Pozdrawiam.

Link to comment
Share on other sites

+1 india pale ale (15,5 blg) 11.09.2013

 

Słody:

 

- Pilzneński 3kg

- Monachijski 3kg

- Carahell 300g

- Caraaroma 50g

 

Chmiele:

 

Marynka 70g

Lubelski 40g

Cascade 30g

 

Drożdże:

 

Safale us-05

 

Zacieranie:

66-67 ---- 60 min

72 ----15 min

 

Gotowanie:

 

marynka 70g 60 min

Lubelski 20g 15 min

Cascade 15g 15 min

 

fermentacja

 

burzliwa 19 stC 7 dni

cicha 16-18 stC 7 dni

20g lubelski

15g Cascade

 

Zabutelkowane z 170 g cukru(zeszło do 4 blg).

Pierwsza butelka otwarta kontrolnie po tygodniu. Pierwsze wrażenie: o już jest gaz :O, następnie o kurde chyba słodkie. W trakcie zacieranie zamiast wyłączyć palnik skręciłem na mały i zacier bez mojej wiedzy się podgrzewał... jak tylko zauważyłem w ruch poszła zimna woda. Jednak jak się okazało znaczna część skrobi została przerobiona na dekstryny.. Generalnie piwo wyszło niezłe ale nie było takie jakie planowałem. Chmieliłem w pończosze co przyniosło marny skutek zarówno podczas gotowania jak i podczas chmielenia na zimno. ostała się jedna buteleczka którą zalakowałem i leżakuje w lodówce na pamiątkę. ps. na zdjęciu z aerometrem jest brzeczka przednia, brzeczka nastawna 15,5 blg.

post-7557-0-59648000-1384287943_thumb.jpg

post-7557-0-55772800-1384287963_thumb.jpg

post-7557-0-10399900-1384287969_thumb.jpg

post-7557-0-60815100-1384288618_thumb.jpg

Edited by ranae
Link to comment
Share on other sites

Skoro nie wyszła Ci tak jak chciałeś, to jestem ciekaw jaka by była, gdyby wyszła ;) Właśnie osuszyłem butelkę, którą dostałem od Ciebie w ZUPie. Jak dla mnie - rewelacja! Zarówno smak jak i aromat, szkoda, że została Ci już ostatnia butelka ;)

Link to comment
Share on other sites

Też wypiłem egzemplarz, który dałeś mi na spotkaniu w zamian za moje Brown Ale i muszę przyznać, że to pyszne piwo. Serio, nic bym w nim nie zmienił. Mówisz, że przegrzałeś zacier i wyszło Ci słodkie - dla mnie było właśnie w stylu tych wytrawniejszych IPA. Tak samo to chmielenie w pończosze - jest chmielowo zarówno w smaku jak i aromacie. Chyba, że piłem jakieś inne piwo :P.

Edited by pralat
Link to comment
Share on other sites

Powoli panowie:) Pisałem na początku, że mam spore zaległości. To była warka nr1 którą poprawiłem kolejnym razem. warka nr 2 jest przyzwoita ;). Dzisiaj wyskrobie co i jak się działo podczas tworzenia.

Link to comment
Share on other sites

+Warka 2. American IPA 15,5blg 19.10.2013

 

Zasyp

 

Pilzneński 2kg

Pale ale 2kg

Monachijski 500g

Carahell 400g

Caraaroma 30g

Płatki jęczmienne 400g

 

Chmiel

 

*gotowanie 60 min

 

Marynka 8,4a 35g*

Sybilla szyszka 6,5a 35g*

Lublin 4,2a 15g 10 min

 

na zimną:

Cascade 15g

Amarillo 15g

Lublin 10g

 

Drożdże z warki nr1 s-05

 

Zacieranie

 

65-66' 60 min

72' 15min

78'

Fermentacja burzliwa 20- 21 st C po tygodniu przelane na cichą

zabutelkowano z 2,7g cukru na butelkę 0,5l (zjechało do 3 blg)

Tym razem wszystko poszło jak należy. Nie zauważyłem problemów z filtracją spowodowanych płatkami. Tym razem chmieliłem bez woreczka co okazało się DUŻO bardziej efektywne!!! Brzeczka mocno gorzka wręcz niepokojąco gorzka w porównaniu do poprzedniej warki( warka nr1 60 ibu warka nr 2 65ibu). po tygodniu otworzyłem buteleczkę i... Pozytywnie!!!Piękny aromat chmieli oraz karmelu + Lekki diacetyl ale na znośnym poziomie. Goryczka jest mocna ale przyjemna. Może trochę ściągająca na języku. kolor jaśniejszy niż u poprzednika ciemne złoto jasny bursztyn. Wysycenie prawidłowe, pasujące do stylu. Generalnie fajne w odbiorze wysoko pijalne. Dziś zamienił bym lubelski z cichej na sybillę :) Pozdrawiam

post-7557-0-04647400-1384357302_thumb.jpg

post-7557-0-57168500-1384357315_thumb.jpg

post-7557-0-76088500-1384357330_thumb.jpg

post-7557-0-17521800-1384357349_thumb.jpg

post-7557-0-19496800-1384357357_thumb.jpg

post-7557-0-44620100-1384357908_thumb.png

Edited by ranae
Link to comment
Share on other sites

+Warka 3 Jasne ale 12,5blg

 

Zasyp

Pilzneński 5 kg

Płatki Jęczmienne 1,2 kg

Monachijski 0,5 kg

Biscuit 200 g

 

Chmiel

Marynka 28g 1h

Sybilla szyszka 10g 30 minut

Lubelski 5g 10 minut

 

Drożdże z warki nr 2 us-05

 

Zacieranie

67' 1h

72' 15min

78'

Wyszło ok 30l. Masakryczne problemy z filtracją. na forum doczytałem że do 20 % płatków nie sprawia problemów z filtracją( u mnie 15%) wiec skusiłem się na dosypanie płatków celem uzyskania gładkości oraz nie ukrywam podbicia blg. Fermentorów mam dużo a gar jeden... Zastosowałem metodę high gravity. Wniosek jeden: mam zbyt wąski filtr żeby stosować tę metodę. Pozostaje gotować dwie warki, jedna po drugiej. Nastawiłem z dużą ilością osadu, którego nie dało się przefiltrować. Piwo po tygodniu na burzliwej jest kwaśne i mętne... Podejrzewam że to drożdże. Niezbyt uważałem na ich sterylność lecz podczas zadawania nie były oznak zakażenia. Kontrolnie przelałem na cichą. Wieczorem sprawdzę co tam się dzieje.

Link to comment
Share on other sites

+ Warka 4 Stout kawowy 12 blg 18. 11 2013r

Zainspirowany spotkaniem WIP'ów w ZUP'ie postanowiłem zabrać się za piwko kawowe. Lubię piwo lubię kawę więc dlaczego by ich nie połączyć :)

 

Zasyp

Pale ale 4kg

Płatki owsiane 400g

Płatki jęczmienne 400g

Czekoladowy jasny 200g

Czekoladowy ciemny 200g

carafa 200g

 

 

Chmiel

Z chmielenia na zimno warki nr 2 (cascade, amarillo) 7 alfa 25g 60min

Marynka 15g 60mn

Z chmielenia na zimno warki nr 2 (cascade, amarillo) 7 alfa 10g 5 min

 

Dodatki

świeżo zmielona kawa zaparzona w ekspresie ciśnieniowym 100g (ok 10-12 espresso)

dodana na koniec gotowania

 

Zacieranie

 

66,5' 45min ( Po 45 min wsypanie słodów ciemnych i podgrzanie do 72')

72' 15min

78'

 

Zadałem drożdże safale s-04 (saszetka)

Postanowiłem uwarzyć dwa razy, zdemotywowany poprzednią warką, więc wszystko podzieliłem na pół i zabrałem się do roboty. Pierwsza warka bez problemów wyszło 10-11l - 15 blg więc dość dobra wydajność. Kolejne gotowanie wyszło gorzej. Delikatny problem z filtracją( na moment stanęła, wzruszyłem złoże odczekałem i poszło dalej). Po gotowaniu mierzę blg a tu 7... również 10-11 l. Wszystko razem dało jakieś 22l 12.5 blg wiec prawidłowo. Myślałem co zrobiłem źle i nie mogłem się doszukać żadnego błędu. oba warzenia niemal identyczne. Myślicie, że wpływ na rozwój wydarzeń mogło mieć rozdzielenie się poszczególnych frakcji słodu w worku?(więcej łuski w dolnej części przez co gorsza filtracja oraz mniej grubiej zmielonego słodu a więcej mączki przez co mniejsza wydajność?)

post-7557-0-60771500-1384945053_thumb.jpg

Link to comment
Share on other sites

Warka 4 przelana na cichą, (odjechało do 6 blg) wraz z 50 g świeżo zmielonej kawy i 5 g amarillo. Spora kwaśność.. Mam nadzieje że trochę się ułoży jeszcze.

Link to comment
Share on other sites

+ Warka 5 Jasne waniliowe ale 12 blg 24. 11. 2013r

 

Zasyp

Pilzneński 5 kg

Płatki jęczmienne 400g

Karmelowy jasny 200g

Bisquit 200g

 

 

Chmiel

Marynka 10 g

Sybilla szyszka 10g

Lubelski 10 g

Sybilla do whirlpool'a ( 70') 10 g

 

Dodatki

Laska wanilli na cichą.

 

Zacieranie

 

52 15min

63 30min

72' 30min

78'

 

Drożdże z warki nr 4 (s-04), około 70 ml gęstwy.

 

Wyszło 24l ładnej złotej brzeczki.drożdże zadane do brzeczki o temp. 25' wieczorem kolo 21:00, rano duża czapa.

Zastanawia mnie warka nr 4 ponieważ słabo odfermentowała. Może dodać gęstwy na cichą? co myślicie?( zeszło do 5,5 i nic dalej)

Edited by ranae
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • 5 weeks later...

Warka nr 5 niestety do kanału. okazało się ze mam felerny korek do gąsiora który jest nosicielem jakiegoś gówna... Ale nie zniechęcam się. nowe fermentory, sporo słodu i nowe receptury w drodze:)

Link to comment
Share on other sites

+6 American pale ale (13 blg) 15.01.2014

 

Słody:

 

- Pale ale 3kg

- Pilzneński 1kg

-Monachijski 500g

- Carahell 200g

- Carapils 100g

- Płatki ryżowe 400g

-Płatki jęczmienne 400g

suma 5,6kg

 

Chmiele:

 

Apollo 19,2 A 20g

 

Drożdże:

 

Safale us-05 \ Wyeast 1217

 

Zacieranie 10:00-12:10

51 -----7min

66-67 ---- 40 min

71 ----15 min

78 -----5 min

Stosunek wody do słodu to 3,2/1

 

Filtracja 12:10-13:30

 

Gotowanie 13:50-14:50

 

Apollo 19,2 a 20g

 

Chłodzenie 14:55-15:25

 

Chłodnica zanurzeniowa do temp 21 st.

 

fermentacja

 

burzliwa 18 st.

 

 

Mój nowy rekord czasowy ( 6h ) nowy sprzęt działa bez zarzutu oszczędność czasu, wody i nerwów dzięki chłodnicy bezcenna! Uzyskałem 20 litrów brzeczki o gęstości 16 blg. Po chłodzeniu przelałem do wiadra żeby zkondycjonować do 13 blg i napowietrzyć brzeczkę. Wyszło 24,5 litra 13 blg, 32ibu i 5,5 ebc Rozlałem do 2 przerobionych petainerów i zadałem różnymi drożdżami (Safale us-05 \ Wyeast 1217). Drożdże zadałem 15.01 o godzinie 16:00 do brzeczki o temp 20 st. Rano W fermentorach było 18 st. (otwarte okno, w pokoju 16-17 st.) Wyeast'y ruszyły dość szybko( aktywność co2) 05 się ociągały i bez aktywności w rurce do wieczora lecz zauważalny ruch brzeczki. cdn.

Edited by ranae
Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

 Share

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.